6 Şubat depremlerinde ağır hasar alması üzerine yıkılan İskenderun Meslek Yüksekokulu'nda (İMYO), birinci etap çalışma tamamlandı.
İlk etap çalışmasında, maliyeti 91 milyon lira olan 4 derslik, 6 laboratuvar ve 5 atölyenin yanında orta alan ve kantinin yapımı tamamlanan İMYO projesinin ikinci etabı ise yapılacak bağışlar sonucu imzalanacak protokole netleşecek. İMYO projesinin ikinci etabı için Eymir Kültür Vakfı’nın toplayacağı bağışlara paralel olarak 670 metrekare kapalı alanlı inşaat teknolojisi birimi, 670 metrekare kapalı alanlı harita kadrosu birimi yapılması ve ardından İskenderun Teknik Üniversitesi’nde bedelsiz olarak teslim edilmesi planlandı.
Akın Bodur/İskenderun
6 Şubat depremlerinde aldığı ağır hasar sonrası yıkılan ve 14 Temmuz 2023 tarihinde imzalanan protokol ile Eymir Kültür Vakfı yeniden inşasına başlanan İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) İskenderun Meslek Yüksekokulu'nda (İMYO), birinci etap çalışma tamamlandı. İSTE ve Eymir Kültür Vakfı arasında imzalanan protokole göre, Kasım 2024'te tamamlanması gereken projenin ilk etabı, eğikimin 14 Ekim Pazartesi günü başlayan eğitim dönemine yetiştirilmek için öne alındığı öğrenildi. 14 Ekim Pazartesi günü eğitimine başlayan ve çelik konstrüksiyonla inşa edilen İskenderun Meslek Yüksekokulunun ilk etap çalışmasında, 4 derslik, 6 laboratuvar ve 5 atölyenin yanında orta alan ve kantinin yapımı tamamlandı.
Eğitimin iyileştirici gücüyle teknik eğitimin sürdürülmesi amaçlanıyor
İSTE İskenderun Meslek Yüksekokulu projesinin mimarı ve şantiyenin proje koordinatörü olan İskenderunlu mimar Mişel Orduluoğlu, Eymir Kültür Vakfı'nın, 14 Temmuz 2023 tarihinde İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Tolga Depci ve ekibi ile imzaladığı protokolle, İskenderun Meslek Yüksekokulu‘nun yeniden yapılaşmasını sağlayarak, eğitimin iyileştirici gücüyle mesleki ve teknik eğitimin sürdürülmesini amaçladığını ifade etti.
Birinci etabın maliyeti 91 milyon lira
İMYO şantiyesindeki çalışmalarla ilgili gazetemize bilgi veren proje koordinatörü Orduluoğlu, "Eymir Kültür Vakfı, İSTE-İskenderun Meslek Yüksekokulu yerleşkesi‘nde toplam 10.000 metrekare alanda tasarlanan ve iki etapta yapılması planlanan destek projesinin birinci etabında; 2.100 metrekare kapalı alanlı makine birimi, 870 metrekare kapalı alanlı metalurjöi birimi ve yaklaşık 4.000 metrekare çok amaçlı meydan ve kafe düzenlemesi yapmayı öngörmüştür. Birinci etabın bugünün değeriyle maliyeti 91.000.000 (91 milyon) TL olup, bağışların akışına paralel olarak gerçekleştirilecektir" dedi.
Projenin ikinci etabı yapılacak bağışlara bağlı
Birinci etap çalışması tamamlanan İskenderun Meslek Yüksekokulu'nda ikinci etap çalışması, yapılacak bağışlara göre şekillenecek. İSTE İskenderun Meslek Yüksekokulu projesi şantiyesinin proje koordinatörü Orduluoğlu, "Projenin ikinci etabı, Eymir Kültür Vakfı’na yapılacak bağışlara paralel şekillenebilecek. Yeterli bağışın toplanabilmesi halinde İskenderun Meslek Yüksekokulu'nda ikinci etap inşası için İSTE Rektörlüğü ile imzalanacak protokolle başlayacak. Yeterli bağışın sağlanaması halinde inşaat protokolünün imzalanması ve inşası mümkün olmayacak" değerlendirmesini yaptı.
Projenin ikinci etabında neler var?
İskenderun Meslek Yüksekokulu inşaat projesinin koordinatörü mimar Orduluoğlu, projenin ikinci etabı hakkında da bilgi verdi. Mişel Orduluoğlu, gazetemize yaptığı değerlendirmeyi şöyle sürdürdü: "Eymir Kültür Vakfı’nın toplayacağı bağışlara paralel olarak başlayabilecek projenin ikinci etabında, 670 metrekare kapalı alanlı inşaat teknolojisi birimi ile 670 metrekare kapalı alanlı harita kadrosu birimi yapılması ve İskenderun Teknik Üniversitesi’nde bedelsiz olarak teslim edilmesi planlanmıştır. Bu kapsamda 28 Kasım 2023’te metalurji birimi temeli atılmış ve ilk etap olarak planlanan birimler, 14 Ekim 2024’te eğitime açılmıştır. Eymir Kültür Vakfı ve İskenderun Teknik Üniversitesi İMYO Yerleşkesinin yeniden inşa edilmesinde öncü misyon yüklenmişlerdir. Projenin önemi, Hatay ve afet bölgesi 11 ilde kamusal yapılaşmalar dışında inşa edilen ilk ve tek proje olmasıdır. Deprem sonrası kalıcı yapılaşma ve sürdürülebilir yaşamın nasıl olması gerektiğine dair örnek olacak bir projeyi gerçekleştirme çabasındadırlar. Bölgedeki sanayi tesislerine nitelikli eleman yetiştiren bu köklü okulun, makine, metalurji meydan kafe ve yerleşke meydanı (birinci etap), otomotiv teknolojisi, inşaat teknolojisi ve harita kadastro birimleri (Eymir Kültür Vakfı’nın toplayacağı bağışlara paralel olarak planlanacak ikinci etap) ile beş ana eğitim biriminde, 25 bölümün yüksek teknoloji yapısal malzeme ile öğrencilerin en iyi eğitim alabilecekleri tüm altyapı tasar olarak inşa edilmesi hedeflenmiştir. Yerleşkede mevcut kayıtlı 2.065 erkek öğrenci, 790 kız öğrenci olup, inşaatlar tamamlanınca 3.500 öğrenci kapasiteli bir okul olacaktır. Birimlerin alana yerleştirilmesinde arazideki kot farklılıklarına uyumlu kademeler halinde yerleştirilen eğitim birimleri, temelleri yüksek donanımlı betonarme, taşıyıcı sistemi yapısal çelik ile tasarlanmış, güvenli ve yüksek standartlarda eğitim yapıları planlayıp inşaa edilmektedir. Birimler solar kullanıma uyumlu çevre ve yeşil dostu sürdürülebilir çok amaçlı ve yaşam merkezli anlayışla planlanmıştır."
“Vakıf, bugün de İSTE’nin yanında”
Eymir Kültür Vakfı'nın, 1986 yılında İstanbul’daki ODTÜ mezunlar tarafından 'eğitime hizmet' amacıyla kurulduğunu ve kamu yararlı kurum statüsüne sahip olduğunu anlatan Mişel Orduluoğlu, İstanbul ODTÜ Mezunları Derneği ile birlikte 1.108 düzenli burs bağışcısının katkısıyla toplamda 1.072 öğrenciye burs verdiğini, diğer üniversiteler ve ihtiyaç sahibi yurttaşlara da hizmet götürdüğünü, 1999 Değirmendere Kocaeli depremi sonrasında üç ayrı yerde; Değirmendere, İzmit Seka Tesisleri yanı ve İzmit Sefa Sirmen Bulvarı’nda belediyelerin tahsis ettiği alanları toplam 440 prefabrik konut, üç sosyal merkez ile kültürel kültür-spor eğitim eğitim merkezi ve çocuk oyun alanları inşaatlarını tamamlayıp teslim ettiğini, eş zamanlı olarak olarak yerleşke yönetimi sosyal ve psikolojik destek, ana-çocuk sağlığı hizmeti, çocuk yuvası ve meslek edindirme faaliyetleri gerçekleştirdiğini ve o projenin 'Birleşmiş Milletler Habitat Ödülü' kazandığını ifade etti.
2011 yılında meydana gelen Van depremi sonrasında vakıf ve derneğin birlikte yürüttükleri çalışmaları sonucunda, 24 Mart 2012’de 520 kişilik iki katlı öğretim ünitesini Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin hizmetine teslim ettiğini, ikinci Van depremi sonrasında da 192 kişilik iki katlı kız öğrenci yurdunu 9 Kasım 2012’de üniversitenin hizmetine sunarak, öğrenci ve ailelerin şehirde kalmasına katkı sağladığını anlatan İskenderun Meslek Yüksekokulu inşaat projesinin koordinatörü Orduluoğlu, "Vakıf, yıllardır sürdürdüğü gelenin devamı olarak, bugün de İskenderun Teknik Üniversitesi’nin yanında yer almaktadır" değerlendirmesinde bulundu.
10099%-1,54
34,85% 0,07
36,69% 0,01
3009,07% -0,17
4837,77% 0,00