“İnönü´nün liderliği Yemen´de doğdu”

“İnönü´nün liderliği Yemen´de doğdu”

Gazetemiz yazarı sadullah Çağlar, 19910´da Yemen´de yürütülen müzakereden başlayarak İkinci Dünya Savaşı dönemine kadar İnönü´nün iç ve dış politikadaki yerini anlattı.

Sadet Berkyürek/İskenderun

2. Dünya Savaşı dönemi Türkiye´nin iç politika sürecini İsmet İnönü´nün ‘bizi babasız bırakmadım´ sözleriyle özetleyen gazetemiz yazarı Sadullah Çağlar, İnönü´nün diplomasideki başarısının 1900´lerin başında isyanların sürdüğü Yemen´de İmam Yahya ile barış anlaşması imzalanmasıyla görünür olduğunu belirtti. Çağlar, “İnönü´nün liderliği Yemen´de doğdu” dedi.
Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği ile Evimiz İskenderun Süpürge Derneği´nin ortak geleneksel etkinliği Çarşamba Sohbetleri´nde İnönü´lü Yıllar konulu konuşmasında Sadullah Çağlar, 19910´da Yemen´de yürütülen müzakereden başlayarak İkinci Dünya Savaşı dönemine kadar İnönü´nün iç ve dış politikadaki yerini anlattı. Yemen´de savaş yerine ortak bir çizgide buluşulmasını öneren İnönü´nün, çatışma yerine öneriler üzerinde müzakereyi gerçekleştirdiği, toplantı sürecinin 3 ay sürdüğünü ve anlaşmayla sonuçlandığını, barış anlaşması imzalandığını aktaran Çağlar, “İsmet Paşa´nın liderliği aslında Yemen´de doğdu. Aralarında İstanbul İşgal Kuvvetleri komutanı ile işgalci devletlerin temsilcilerinin yeraldığı Mudanya Konferansı´na heyet oluşturulması gündeme geldiğinde Atatürk İsmet Paşa´yı önerdiği zaman başta Rauf Bey, Kazım Karabekir diplomat olmayan yönüne dikkat çekerler. Ve Mudanya Mütarekesi müzakerelerinde İsmet Paşa´nın tezleri kabul edilir. İnönü´nün Lozan´a seçilmesinin de ardında Yemen ve Mudanya Mütarekesi görüşmeleri yatar” diye konuştu.

Avrupa´da modayken üniformayı çıkardılar
İkinci Dünya Savaşı´nın Türkiye açısından hala incelenmesi gereken yönleri bulunduğunu, İstanbul´da karartma gecelerini en güzel Atilla İlhan´ın kitabında bulunabileceğini, aynı dönemde özellikle Nazi Almanya´sından Yahudi asıllı bilim adamları ve sanatçılarının iltica taleplerinin Türkiye tarafından kabul edildiğini, iltica politikasının Türkiye´de mimariden tıptaki gelişmelere olmak üzere çok yönlü olumlu etkilerine dikkat çeken Çağlar, sözkonusu dönemde Avrupa´da üniformanın moda olduğuna dikkat çekti. Çağlar, “İki adam; Atatürk ve İnönü üniformayı çıkardılar ve bir daha giymediler. Ancak İsmet Paşa´nın İkinci Dünya Savaşı´nda işi Lozan´dan daha zordu. Lozan´da yanında Atatürk vardı. İkinci Dünya Savaşı´nda tek başınaydı. Aydınlar, yazarlar dahil savaş yanlısı bir yaklaşım vardı. İkinci Dünya Savaşı dönemi Türkiye´de diplomasi, Kanada´da tez konusu olarak inceleniyor. İnanılmaz bir diplomasiyle Türkiye savaşa sokulmadı” hatırlatmasında bulundu.

İki liderin de hedefi aydınlanmaydı
Türkiye´de çok partili yaşama geçişte de Atatürk ve İnönü´nün rolünü ‘Geri kalmış bir ülkede hiç kimse mehdi iktidarını kendi eliyle vermez´ sözleriyle özetleyen Çağlar, iki liderin politikaları ve yaşam pratikleriyle aydınlanmayı hedeflediklerini belirtti. Türkiye´nin İkinci Dünya Savaşı yılları Türkiye´sinin İnönü´nün ‘Ekmeği karneye bağladık ama sizi babasız bırakmadık´ sözleriyle de açıklandığını kaydeden Çağlar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Askerler, aydınlar, gazeteciler savaş yanlısı iken bir tek adam savaşa karşı direndi ve inanılmaz bir diplomasiyle ülkeyi savaşa sokmadı. Hitler´le, Stalin´le oynadı. Kahire Konferansı´na gitti. İmparatorluğun başbakanı 3 gün Adana Yenice´de kaldı. İkinci Dünya Savaşı´ndaki adam tek başına direndi, barış dedi.”
Aynı dönemin toplumsal olayları ve etkilerini de değerlendiren Çağlar, İstanbul´da yaşanan 6-7 Eylül olaylarını ‘insanlığın en büyük utancı´ olarak tanımladı, aynı dönemde ‘adı sola çıkmış yazar-çizerlerin yargılandığını hatırlatan bu olayların ardından aralarında aydın, bilim adamı, sanatçıların da olduğu 100 bin kişinin ülkeden ayrılmasının kayıplarına dikkat çekti: “Onların gitmesiyle kent kültürü gitti, toplum köylüleşti”.



"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

3 ilçede 180 parsele 'el koyma kararı'

DEMAK, kaybettiği yakınlarına ulaşmak istiyor

Araç değişim işlem süresi uzatıldı

Belediyenin borcu 498 milyon lira

"Hataylı fiziksel ve mental olarak bitme noktasında"

Gençler, İzmir Marşı'yla yürüdü

Moral ve motivasyonla oynadılar

Konteyner Futbol Turnuvası sona erdi

Hatay, Gaziantep'le "kardeş şehir" oluyor

İMAL mezunları, 'mezunlar derneği' kurdu

Renan Koen bugün Arsuz'da

Her yağışta aynı görünü!

Dayanışma ödülü; deprem bölgesine

"Rezerv alanda belirsizlik ortadan kaldırılmalı"

Öntürk: Hatay'da 1 milyon kişi yer değiştirdi

Belediye afet müdürlüğü oluşturuyor

Milleyha'ya dökülen molozlar kaldırılacak

Reyhanlı saldırısının 11. yılı

Eğitimciler iş bıraktı

Üst aramasında 281 sikke çıktı

Masatlı, koordinatörlük sürecini anlattı

"Evi ve eşyayı boşalt" tebligatı

İskenderun’da bin noktaya çöp kutusu

Özhaseki: Herkese mahallesinde ikamet çabasındayız

10 yıl sonra basın toplantısı

"281 bin ton sera gazı salımı önlendi"

Mimarlar, 70. yılı baloyla kutladı

Orta hasarlı binalara 3 aylık ek süre!

"Basın özgürlüğü her açıdan koruma altında"

Yükleniyor

  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04