Tarih: 17.06.2017 07:37

İpek Evi´nde koza hasadı

Facebook Twitter Linked-in

Yaylıca İpek Evi´nde gerçekleştirilen hasat etkinliğine katılan Samandağ Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Hülya Nehir, “Mağaracık İpek evinden sonra Yaylıca İpek evindeyiz.Bu yıl ilk defa burada ipek kozası yetiştiriciliği ve dokuma kurslarını başlattık. Buradaki kadın arkadaşlarımızla kozanın,tırtılından beş evresini tamamlayana kadar çalıştık bugün hasadı gerçekleştirmiş bulunuyoruz.Hasadı gerçekleştirdikten sonra kozaları ayıklıyoruz.Kozayı temizleyip ayıkladıktan sonra boğdurma işlemi gerçekleştirilecektir. Boğdurma işleminden sonra bu işin ipe dönmesiyle ilgili iplik çekme işlemini gerçekleştireceğiz. İlk defa bu deneyimi burada yaşadık. Çok mutluyuz gururluyuz İlk defa bu bölgede denememize rağmen verim alabildik” dedi.

Kursiyerlerden Fikriye Nur, kurs ve İpek Evi projesini mahalleye özel bir kazanım olarak değerlendirerek, kadınlar için de önemli bir gelir kaynağı oluşturacağına inandığını söyledi. Nur, “İnşallah bu işin devamı gelir. Daha önce bölgemizde yapılan unutulmaya yüz tutmuş bir zanaat canlandırıldı. Dut ağaçlarını ekerek bu işi daha büyütebiliriz. Köyümüzün iklimi de toprağı da buna uygundur” diye konuştu.

Kurs kapsamında 2 aydır ipekçilikle uğraştığını anlatan Gonca Bozoğlan ise ipekçiliğin ‘anne, dede´ mesleği olduğunu, bu mesleğin canlandırılması için koyulan çabaya teşekkür ettiklerini söyledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —