İSÇEİD Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Er, “Emeklinin maaşı insanca yaşama layık bir maaş haline getirilmesi gerekmektedir” dedi.
Vefa Sosyal Destek uygulamasının güçlendirilmesini için önerilerinde bulunan İSDEMİR Çalışan Ve Emekliler Derneği İSÇEİD Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Er, “Emeklinin maaşı insanca yaşama layık bir maaş haline getirilmesi gerekmektedir” dedi.
Koronavirüse karşı önlem için ilk uygulamanın, dengeli beslenme ve temizlik olduğunu hatırlatan Er, düşük ücret alan emeklinin, gıda ve temizlik maddelerini almakta zorlandığını belirtti. Yaptığı yazılı açıklamada Nurullah Er, şunları ifade etti: “Geçen hafta içinde Cumhurbaşkanımızın Koronavirus hastalığı için açıkladığı pakette, emekliler kendilerini göremediler. Yıllardır ülke ekonomisine katma değer yaratan, üreterek büyüten emekliler kendileri içinde paket istemekteler.
En az emekli maaşının 1500 Tl´ye çıkarılması, maaşı bu duruma getirilenler için buruk bir sevinç yaratsa da, bu rakamın açlık sınırı altında ve asgari ücretten az olduğunu bilmeyen yoktur. Onun için emeklinin maaşı insanca yaşama layık bir maaş haline getirilmesi gerekmektedir.”
gıda ve temizlik maddeleri gibi ihtiyaç ürünleri üzerindeki KDV´nin kaldırılmasının gerekli olduğunu kaydeden Er, elektrik, doğalgaz, su, telefon ücretlerinden girdilerin çıkarılmasını, vaka süresince ödemelerin ertelenmesini, kredi ve kredi kartı borcu bulunan emeklilerin borçlarını ödeyememesi durumunda faiz işletilmemesini önerdi.
Vefa içinde ‘masa´ önerdi
65 yaş üstünün salgına yönelik önlemler kapsamında dışarı çıkma yasağına uyumu kolaylaştırmak için desteğin arttırılması gerektiğini vurguladığı açıklamasında şu görüşleri paylaştı: “İlçemiz büyük emekli nüfusuna sahip bir ilçedir. Evden dışarıya çıkmamaya riayet eden emekliler, ne var ki ihtiyaçlarının karşılanmasında, Kaymakamlığın ve belediyenin verdiği yardım desteği yeterli gelmemektedir. İlçemizde yaşayan emeklilerin isim, adres ve telefon numaraları tespit edilerek, Kaymakamlık ve Belediyede kurulan bir masada sorunları takip edilmelidir. Ciddi sağlık ve kronik hastalığı olan emeklilerin tedavisi aksatılmamalıdır. Hastanede tahsis edilen bir bölüm onlara ayrılmalıdır. Emeklinin gönlünü hoş tutmak çocuğu sevindirmek gibidir. Ona gösterilecek ilgi, verilen ekonomik yardım, sosyal ve psikolojik destek onların yaşama tutunmasını daha da güçlendirecektir. Onların sokağa çıkmaması, parklarda dolaşmaması, kahvelere ve camilere gitmemesi hastalığa karşı önlem açısından mutlaka önemlidir. Ama esas olan devletin elinin onun yakasında değil, omuzunda hissetmesidir. Yıllarca yarattığı değerinin kadrinin ve kıymetinin yüreklerde yaşanmasıdır. Yaşamının sonbaharında devletin sosyal devlet olarak sahip çıktığını göstermesidir. Ülkemizde 13 milyon emekli vardır. Eşleriyle 26 milyon, çocukları, torunlar elli atmış milyonluk bir nüfus, ülke nüfusunun üçte ikisi. Koronavirus salgın ve bulaşıcı hastalığına karşı onları ekonomik ve sosyal destekle izole edersek var olan vakayı kontrol ve denetim altına almış oluruz. Bu devletin sosyal devlet olma politikasından, emeklilerinde de bireysel sorumluluğundan ve toplumsal uyumundan geçecektir.
9863,27%1,88
34,75% 0,10
36,60% 0,33
2957,36% 0,48
4831,50% 0,59