İskenderun Demir Çelik A.Ş. Hatay Özel Endüstri Bölgesi ile ilgili Cumhurbaşkanlığı kararı resmi gazetede yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 28 Ekim 2021 tarihinde imzalanan 4712 sayılı karara göre özel endüstri bölgesi, bin 444 hektarlık alanı kapsayor. Karar´da, “Hatay İli İskenderun İlçesinde bulunan ve ekli haritada sınırları gösterilen alanın İskenderun Demir ve Çelik Anonim şirketi Hatay Özel Endüstri Bölgesi olarak ilan edilmesine, 4737 sayılı Endüstri Bölgeleri Kanunun 4/Ç maddesi gereğince karar verilmiştir” denildi.
‘İmtiyaz´ mı, kolaylık mı?
Arazi tahsisi başta olmak üzere pek çok kamu olanağının kullanılmasında kolaylık ve hız getiren, ‘imtiyaz´ olarak da yorumlanan özel endüstri bölgelerine ilişkin 2019 Ağustos ayında yürürlüğe giren Endüstri Bölgeleri Yönetmeliğinin 32. maddesine göre başvurularında aranan şartlardan bazıları şunlar:
-Üzerinde kurulu sanayi tesisi bulunması durumunda, arazi alanının yüzellibin metrekareden büyük olması, kurulduğu dönemde geçerli olan imar plânları uyarınca gerekli izinleri alarak faaliyete geçmiş olması ve yeni yapılacak yatırım yeri için öneri alanın içinde veya bitişiğinde en az ellibin metrekare tevsi imkânının bulunması,
-Gerçekleştirme süresi beş yılı geçmemek üzere her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca Maliye Bakanlığınca belirlenen yeniden değerleme oranına göre güncellenmek kaydıyla en az 570.000.000 TL (beşyüzyetmişmilyon Türk Lirası) tutarında yeni yatırım taahhüdünün bulunması,
-Başvuru sahibi gerçek veya tüzel kişilerin, önerilen alanın en az %51´inin mülkiyetine ve/veya varsa süreleri ile sınırlı olmak kaydıyla irtifak hakkına veya kullanma iznine sahip olması.
Süreler kısaltılıyor
İçerisinde gerçekleştirilecek yatırımların Bakanlık tarafından onaylanan ruhsat ve izinlere ilişkin harçlardan muaf tutulduğu Özel endüstri bölgelerinde, ÇED mevzuatına tabi faaliyetlerden “ÇED Olumlu” veya “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilen ve Bakanlıkça yatırımı kabul edilen faaliyetler hakkında yatırımın tamamlanıp tesisin üretime geçebilmesi için alınması gereken diğer izin, onay ve ruhsatların ilgili kurumlarca on beş gün içinde verilmesi şartı da yönetmelikle yer alan hükümler arasında.