İsdemir´in alanı ‘özel endüstri bölgesi´ oldu

İsdemir´in alanı ‘özel endüstri bölgesi´ oldu

İskenderun Demir Çelik A.Ş.´nin tesisleri, idari birimleri, site yerleşiminin de içinde yeraldığı, bir bölümü orman arazisi olarak görünen alan ‘özel endüstri bölgesi´ ilan edildi.

İskenderun Demir Çelik A.Ş. Hatay Özel Endüstri Bölgesi ile ilgili Cumhurbaşkanlığı kararı resmi gazetede yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 28 Ekim 2021 tarihinde imzalanan 4712 sayılı karara göre özel endüstri bölgesi, bin 444 hektarlık alanı kapsayor. Karar´da, “Hatay İli İskenderun İlçesinde bulunan ve ekli haritada sınırları gösterilen alanın İskenderun Demir ve Çelik Anonim şirketi Hatay Özel Endüstri Bölgesi olarak ilan edilmesine, 4737 sayılı Endüstri Bölgeleri Kanunun 4/Ç maddesi gereğince karar verilmiştir” denildi.

‘İmtiyaz´ mı, kolaylık mı?

Arazi tahsisi başta olmak üzere pek çok kamu olanağının kullanılmasında kolaylık ve hız getiren, ‘imtiyaz´ olarak da yorumlanan özel endüstri bölgelerine ilişkin 2019 Ağustos ayında yürürlüğe giren Endüstri Bölgeleri Yönetmeliğinin 32. maddesine göre başvurularında aranan şartlardan bazıları şunlar:

-Üzerinde kurulu sanayi tesisi bulunması durumunda, arazi alanının yüzellibin metrekareden büyük olması, kurulduğu dönemde geçerli olan imar plânları uyarınca gerekli izinleri alarak faaliyete geçmiş olması ve yeni yapılacak yatırım yeri için öneri alanın içinde veya bitişiğinde en az ellibin metrekare tevsi imkânının bulunması,

-Gerçekleştirme süresi beş yılı geçmemek üzere her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca Maliye Bakanlığınca belirlenen yeniden değerleme oranına göre güncellenmek kaydıyla en az 570.000.000 TL (beşyüzyetmişmilyon Türk Lirası) tutarında yeni yatırım taahhüdünün bulunması,

-Başvuru sahibi gerçek veya tüzel kişilerin, önerilen alanın en az %51´inin mülkiyetine ve/veya varsa süreleri ile sınırlı olmak kaydıyla irtifak hakkına veya kullanma iznine sahip olması.

Süreler kısaltılıyor

İçerisinde gerçekleştirilecek yatırımların Bakanlık tarafından onaylanan ruhsat ve izinlere ilişkin harçlardan muaf tutulduğu Özel endüstri bölgelerinde, ÇED mevzuatına tabi faaliyetlerden “ÇED Olumlu” veya “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilen ve Bakanlıkça yatırımı kabul edilen faaliyetler hakkında yatırımın tamamlanıp tesisin üretime geçebilmesi için alınması gereken diğer izin, onay ve ruhsatların ilgili kurumlarca on beş gün içinde verilmesi şartı da yönetmelikle yer alan hükümler arasında.

/resimler/2021-11/4/0240114849563.jpg



"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yollarda ağır tonajlı araçlara 'park yasağı'

"Demokrasi talebi, sokaklardan sandıklara taşındı"

Belen'de "Ramazan Çocuk Festivali"

Hatay'da Özgürlük Nevruz'u kutlaması

Down Sendromu Farkındalık Günü

Başkan Amaç'tan üretiye destek çağrısı

Baro Başkanı Tut: Hukuk devletini savunmaya devam edeceğiz

Şam Geçici Maslahatgüzarı'nın Hatay ziyareti

Kütüphane inşaatında inceleme

"ÇED Gerekli Değildir" sürüyor

Kaçak yapı şikayetinde 'işlem yok'

Beton santralleri ve hava kirliliği...

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Gelişim Hastanesi, 20. yılında

CHP, 'ön seçime' devam ediyor

Grev 273. gününde

Hatay, kurak iller arasında

Üniversite alanına, 'sanayi alanı' kararı

İskenderun Engelliler, Avrupa Kupası'nda oynayacak

AÇKD: Dikmece’nin yüzde 80’ine el konuldu

Atık bertarafına 50 milyon hibe çabası

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

Muammer Aksoy Caddesi 3 şeritli oldu

Suriye'deki katliam Cevevi'ne protesto edildi

Kurum, 'fahri hemşehrilik beratını' aldı

HTO'dan 56 hekime plaket

Hekimler 14 Mart'ta buluştu

"Tozlu havada maske kullanın"

Prof. Yılmaz'dan gastroenteroloji bilgilendirmesi

Yükleniyor

  • BIST 100

    10275,80%0,46
  • DOLAR

    39,84% 0,11
  • EURO

    46,95% 0,39
  • GRAM ALTIN

    4274,15% 0,36
  • Ç. ALTIN

    6794,97% -0,20