'İskeleden liman şehrine İskenderun' kitabı

Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi Yönetim Kurulu İskenderun Kaymakamı İskender Yönden´i ziyaret ederek, şube tarafından bastırılan “İskeleden liman şehrine İskenderun (1593-1918)” adlı kitabını hediye etti.

GÜNCEL 18.05.2022 17:10:12 0

 

İskenderun/SES
 DTO İskenderun Şubesi Başkanı Kemal Kutlu, başkan yardımcısı Suphi Şaşati, YK Üyesi Atilla Demirkent ve şube müdürü Ahmet Taştekin katıldı.
Ziyarette, kitap çalışmasından memnuniyet duyduğunu ifade eden kaymakamYönden, tarihi milattan önce 2000´li yıllara dayanan İskenderun´un tarihine ışık tutacak kültürel çalışmaları desteklemeyi sürdüreceklerini ifade etti ve DTO İskenderun Şubesinin bu çalışmasının yakın tarihe ışık tutacağını belirtti. İki ayrı kitaptan oluşacak olan serinin ilk kitabında İskenderun İskelesi´nin 1593´te uluslararası ticarete açılmasından İtilaf Devletleri tarafından işgal edildiği 1918´e kadarki döneminin incelendiği çalışma DTO İskenderun Şubesinin desteğiyle kent tarihi uzmanı Doç. Dr. Naim Ürkmez tarafından hazırlandığı belirtildi.
skenderun´un deniz ticareti tarihine ışık tutacak çalışmanın iki ayrı kitaptan oluşacağını belirten İDeniz Ticaret Odası İskenderun Şube Başkanı Kutlu, şöyle konuştu: “Tarihsel süreç içerisinde iskeleden bir liman kentine dönüşen İskenderun; Çin, İran, Mezopotamya ve Yukarı Fırat Havzası ürünlerinin Batıya taşındığı, Batı dünyası ürünlerinin ise, Doğuya sevk edildiği bir liman olarak, 16. yüzyılın sonlarına doğru önem kazanmaya başlamıştır. 16. yüzyılda küçük ve sakin bir liman kasabası olan İskenderun, tarihi İpek Yolu´nun en işlek yol güzergahında bulunması, Uzak Doğu´dan gelen baharatın, İran ipeğinin ve Anadolu topraklarında yetişen yöresel ürünlerin, Asya´dan Avrupa´ya taşınmasında önemli bir rol oynamış ve 1500´lü yılların sonlarına doğru iskele ile başlayan gelişim İskenderun´u zamanla İzmir, Lazkiye, Tripoli, Hayfa, Beyrut ve İskenderiye gibi pek çok liman kentinin içinde yer aldığı deniz ticaret ağının da bir parçası haline getirmiştir. İskenderun´un Akdeniz bölgesindeki deniz ticaret ağının bir parçası haline gelmesiyle bölgeye gümrük görevlileri tahsis edilerek deniz ticaretinin devlet kontrolünde yürütülmesi sağlanmış ve 16. Yüzyıl sonlarında kontrol ve güvenliğin daha iyi sağlanabilmesi amacıyla bir kale yapılması dahi gündeme gelmiştir. Türk denizciliği açısından cumhuriyetin ilanından sonra elde edilen stratejik ağırlıklı çok önemli bir kazanım olan Kabotaj Kanununun kabulünden sonra İskenderun Limanı daha da önem kazanarak stratejik bir limana dönüşmüş ve gelişen ticaret hacmiyle Asya ve Avrupa arasında önemli bir köprü olmuştur. Kombine taşımacılığın ilk başladığı noktalardan biri olan ve iskeleden liman şehrine evirilen İskenderun Körfezi´nde bugün 29 iskele-liman, 5 balıkçı barınağı, 1 su sporları merkezi-yat limanı, 1 tersane, 44 kılavuz kaptan ile 24 römorkör ve sanayi dalgıçları hizmet vermektedir. İlk modern gümrük binası 1905 yılında projelendirilen İskenderun Körfezinde gelişen deniz ticaretinin kontrolünü sağlamak ve işlemleri hızlandırmak amacıyla bugün 4 ayrı gümrük müdürlüğüyle hizmet verilmektedir. Günümüzde 37 kıyı tesisine sahip, yıllık ortalama 120 milyon ton üzerinde hacimle Türkiye´nin yüzde 25 yükünün elleçlendiği İskenderun Körfezi, tarihsel süreç içerisinde limanların nasıl bir şehir yarattığını göstermesi açısından önemlidir. Doç. Dr. Ürkmez´in bu çalışmasıyla şehrin hafızasını ortaya çıkararak gelecek nesillere katkıda bulunmaya çalıştık.'


İskenderun'da filtre operasyonu

Dr. Kanatlı'dan ürküten tablo

Aile hekimleri iş bıraktı

Meclis'te 'fotoğraf tartışması'

Rezerv alan kararına 'dava'

Binalara 8 kat sınırı

CHP’den Lütfü Savaş'a 'kesin ihraç' istemi

AFAD'da dönüşüm değerlendirme toplantısı

Belediye meclisinde kayyum eleştirisi

65 yaş üstüne çay-kahve ücretsiz

Feyezan Kanalının duvarı yükseliyor

Usta öğretici belgeli tek kadın klimacı

İskenderun DEM Parti'den kayyum eleştirisi

AKP'de tek listeli seçim

AKP: Uygulamalar devam edecek

  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,47% 0,05
  • EURO

    36,42% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2956,00% 0,72
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55