Akın Bodur/İskenderun
Hatay İl Seçim Kurulu Başkanlığı, İskenderun CHP'nin, İskenderun Belediye Başkanlığı ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerine yaptığı itirazları reddetti. Hatay İl Seçim Kurulu, itirazı oy birliği ile ile reddetme gerekçesini, "somut delil ve gerekçeye dayanmaması" olarak gösterdi.
İskenderun CHP, seçimlerin, aralarında 'tam kanunsuzluğu' doğuran sandık başkanlarının usulsüz belirlenmesi, geçersiz oyların yeniden sayılmasının da arasında bulunduğu gerekçelerle oyların yeniden sayımını ve seçimlerin iptalini istemişti. İskenderun CHP'nin, karara karşı, 3 gün içerisinde Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığına itiraz hakkı bulunuyor. İskenderun Belediye Başkanlığı seçimlerinde ilk iki aday arasında 1.077 oy farkı bulunurken, kentteki her sandıkta iptal sayılan oy sayısı ise 5.102 olarak biliniyor. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde iki aday arasında 2.735 oy farkı bulunurken, 38.900 oy ise geçersiz sayılmıştı.
İtirazlar oybirligiyle reddedildi
Muhammet Tiryaki başkanlığında, üyeler Nilgün Vergil ve Ömer Adlim'den oluşan heyetle toplanan Hatay İl Seçil Kurulu Başkanlığı, İskenderun 1. ve 2. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı kararlarına karşı Cumhuriyet Halk Partisi İskenderun İlçe Başkanı Hüseyin Derin'in yaptığı itirazları oy birliğiyle reddetti. Hatay İl Seçim Kurulu Başkanlığı kararında şunlara yer verildi: "... itiraz edenin dilekçe ekinde bildirmiş olduğu maddi hatalara yönelik taleplerin itiraz dilekçesinde de belirtildiği üzere ilçe seçim kurulunca veri girişi esnasında re'sen düzeltilerek bu hataların giderildiği, sandık sayım döküm tutanaklarının olduğu şekilde YSK veri sistemine işlendiği, bu nedenlerle bu hususlardaki itirazların kabul edilebilir olmadığı, geçersiz oy toplamının fazla olmasının tek başına oyların yeniden sayılması için kabul edilebilir bir gerekçe olmadığı, dilekçe içeriği itibariyle bu oyların itiraz eden lehine geçerli sayılmasının gerektirecek nitelikte somut bir gerekçe bildirilmediği, 1008, 2022, 1154, 2081, 2082 ve 1118 nolu sandıklarda görev alan kurul üyesi ve başkanlarının 298 sayılı yasanın 26. maddesine aykırı şekilde görev aldıklarına dair itiraza yönelik incelemede ise; ilgili kişilerin 298 sayılı yasanın 26. maddesine göre görevlendirildikleri ve bir usulsüzlüğün bulunmadığının anlaşıldığı, bu nedenlerle İskenderun I. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı 03.04.2024 tarih ve 2024/18 sayılı kararında belirtilen gerekçeler doğrultusunda kararın usül ve yasaya uygun olduğu, itiraz edenin itiraz dilekçesinde, geçersiz sayılan oyların neden geçerli sayılması gerektiğine dair somut bir delil sunulmadığı, sandık sonuç tutanağında herhangi bir itiraz ve şikayete rastlanılmadığı, itiraz eden siyasi parti tarafından sayım esnasında yapılan sayıma ve geçersiz sayılan oylara ilişkin herhangi bir itirazda bulunduğuna dair bir belge ve tutanağın sunulmadığı, itiraz edenin maddi hata itirazına ilişkin taleplerinin ise ilçe seçim kurulu başkanlığınca resen giderildiği, sandık kurullarının oluşumunun ilgili kanuna uygun olduğu anlaşılmakla, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanunun 112/2 maddesi uyarınca somut delil ve gerekçeye dayanmayan itirazın reddine oy birliği ile karar verilmiştir..."
CHP, seçimi iptalini neden istemişti?
İskenderun CHP, İskenderun İlçe Seçim Kurulu tarafından verilen kararın gerekçesiz olduğunu, yapılan itirazlara ilişkin yetkisi olmasına rağmen re'sen gerekli deliller toplanmadan ve incelemeler yapılmaksızın karar verildiğini, geçersiz oylara ilişkin ayrıntılı tablo ve bilgi notu sunulmasına rağmen gerekçe gösterilmemesi nedeniyle incelenmeksizin hukuka aykırı olarak reddine karar verildiği, sandık numaraları ile tek tek belirtilen ayrıntılı şekilde itirazlarının bildirilmesine rağmen incelenmediğini, itirazlarının tamamının somut, yazılı ve imzalı delil niteliğindeki seçim sandık sonuç tutanaklarına ilişkin olduğunu, bu tutanaklarda açıkça anlaşılabilecek şekilde bir çok hatanın bulunduğu, bu hususların hiç birinin incelenmeden değerlendirilmeye dahi alınmadığını, sandık sonuç tutanaklarının 298 sayılı kanuna ve 138 sayılı genelgeye aykırı olarak düzenlendiğini, itiraz dilekçesinde bildirmiş oldukları sandık sonuç tutanaklarına göre geçersiz oy pusulalarının geçersizlik ve hesaba katılmama sebeplerinin 101 ve 102. maddedeki açıklığı sağlamaktan çok uzak olduğu, geçersiz oy miktarlarının iki parti arasındaki oy farkının çok cüzi olduğu dikkate alındığından seçim sonuçlarını etkileyecek ve kazananı değiştirebilecek nitelikte olduğunun aşikar olduğu, sandık sonuç tutanaklarında seçim sonuçlarını etkileyecek hatalar ve usulsüzlükler meydana geldiğini ve bu hataların ilçe seçim kurulunca re'sen seçim günü sisteme girilirken düzeltildiğini, sandık kurullarının sandık sonuç tutanaklarında yaptığı bu türden usulsüzlüklerin kamuoyunun seçim sonuçlarına olan güvenini sarstığını bu nedenle seçimin iptaline karar verilmesini, aksi halde oyların tamamının yeniden sayılmasını talep etmişti.
CHP'ye göre 6 sandık görevlisi “usulsüz”
Geçersiz oyların fazlalığı, yoğunluğu ve yeniden gözden geçirilmesi halinde usulsüzlerin açıkça tespit edileceğinin ıslak imzalı tutanaklardan da anlaşıldığını, bazı hata ve tutarsızlıkların ayrıntılı şekilde izah edildiğini belirten İskenderun CHP, sandık başkanı olarak görevlendirilen bazı kamu personellerinin sandık başkanı olarak görev yapmasının 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 26. maddesine göre mümkün olmadığını, 6 sandıktaki görev alan kişilerin bu kanuna aykırı şekilde görevlendirildiklerini ve bu 6 sandıktaki oy toplamının 1800 olup, bu sayının seçimin sonucuna etki edeceğini ifade etmişti.