Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mustafa Çöloğlu, İskenderun'un depremin etkilerini atlatması için devam eden konteyner çarşı projelerinin önemine vurgu yaparak, esnafın yer sorununun çözümünün nefes aldıracağını söyledi.
İskenderun ve Arsuz’da depremin ardından esnafın yeniden ayakta kalma çabası: yer sorunları ve göçe karşı çözüm arayışı… Arsuz’a Antakya ve Kırıkhan’dan gelen göçle birlikte artan esnaf sayısı ve işyeri kayıpları, şehrin yeniden ayağa kalkmasını zorlaştırıyor.
Çöloğlu, “Bir şehri ayağa kaldıracaksanız önce esnafını ayağa kaldırmanız gerekiyor. Bizim İskenderun’da en büyük şansımız şehir merkezinin ayakta kalması. İşyerleri önemli ölçüde ayakta kalınca vatandaşlarımız da başka merkezlere göç etme ihtiyacı duymadı” diye konuştu.
Sadet Berkyürek/İskenderun
İskenderun Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mustafa Çöloğlu, 6 Şubat depremlerinin ardından kent merkezinin görece az hasar görmesinin şans olarak nitelendirdi. Ancak, yapılmakta olan konteyner çarşıların tamamlanmasıyla işyerlerini kaybeden esnafın yer sorununun çözüleceğine dikkat çeken Çöloğlu, Arsuz'dan gelen göçle birlikte esnaf sayısında artış yaşandığını ve şehrin yeniden ayağa kalkması için öncelikle esnafın desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
Depremin üzerinden geçen 10 aylık sürede beklentilerin tam olarak karşılanamadığını söyleyen Çöloğlu, lunapark bölesindeki konteyner çarşının yapımının ağır ilerlediğini belirtti. Toki konutlarında da hızlanma beklediklerini ifade eden Çöloğlu, toplumun daha da rahatlaması için barınma sorununun öncelikle çözülmesi gerektiğini curguladı. KOSGEB tarafından faizsiz 2 yıl geri ödemesiz kredi uygulamasının hayata geçirildiğini ancak hibe beklentisinin karşılanmadığını belirten Çöloğlu, işyeri kaybı yaşayan esnafın desteğe ihtiyacı olduğunu ifade etti.
Depremin üzerinden geçen 10 aylık sürede beklentilerin tam olarak karşılanamadığını belirten Çöloğlu, “Biraz ağır aksak gidiyor. Konteyner çarşılar yavaş yavaş yapılmaya başlandı, eksiklikleri gideriliyor. Yapımı devam eden bir çarşı daha var. Lunaparkın oradaki çarşının 45 günde biteceği söylendi ama 100 günü aştı hala bitmedi. Buranın diğer çarşılara göre daha güzel, yaraşır olduğunu görüyoruz. Hızlanmasını bekliyoruz. Esnafımız beklemekten biraz yoruldu. İnsanlar evlerini, işlerini kaybetti. bu dönemde insan çok kırılgan oluyor, birşeylerle uğraşması lazım.”
Barınmaya yönelik ihtiyaçların da karşılanması için Toki konutlarında hızlanma beklediklerini ifade eden Çöloğlu, “Toplumun daha da rahatlaması için barınma sorunu öncelikle çözüme kavuşturulmalı. KOSGEB tarafından faizsiz 2 yıl geri ödemesiz kredi uygulaması hayata geçirildi. Aslında hibe bekliyorduk ama, buna da razı olduk. Kayıtlar devam ediyor, bir kısım esnaf krediden yararlandı. Tabi bir şehri ayağa kaldıracaksanız önce esnafını ayağa kaldırmanız gerekiyor. Bizim İskenderun’da en büyük şansımız şehir merkezinin ayakta kalması. İşyerleri önemli ölçüde ayakta kalınca vatandaşlarımız da başka merkezlere göçetme ihtiyacı duymadı. En azından işlerinin başındalar” diye konuştu.
Lunapark alanındaki yerin tamamlanmasıyla işyeri ihtiyacının karşılanmış olacağını kaydeden Çöloğlu, işyerleri yıkılanların kayıplarının karşılanması yönündeki belirsizliğin ise halen devam ettiğinei kaydetti. Çöloğlu, “Üzerinden 10 ay geçti. 21. yüzyılda 10 ay çok uzun bir zaman. Ağır aksak gitse de toparlayacağımıza inanıyorum. Memleketimize, esnafımıza, birbirimize sahip çıkacağız ve yeniden ayağa kalkacağız.”
Deprem sonrasında Arsuz'un barınma ihtiyacını karşılarken yaşanan esnaf göçüne de değinen Çöloğlu, şehrin yeniden ayağa kalkması için birlikte hareket etme çağrısında bulundu. Çöloğlu, “Arsuz’daki esnaf sayısı da arttı. Bundan dolayı bize de yeni kayıtlar geldi. Gelen vatandaşlarımızın bir kısmı işyerlerini beraber getirdi. Ayakta durmaya çalışıyorlar. Arsuz, daha çok Antakya merkez ve Kırıkhan’dan göç aldı. Dolayısıyla Arsuz’da ciddi bir nüfus artışı oldu” diye konuştu.
9147,32%1,28
34,54% 0,24
36,46% 0,34
2961,34% 0,90
4965,45% 0,74