Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi Başkanı Kemal Kutlu, Türkiye'de denizcilik alanındaki gelişim ve Kabotaj Kanunu'nun önemli olduğunu belirtti. 1 Temmuz Kabotaj Bayramı öncesi değerlendirmede bulunan Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi Başkanı Kutlu, 1926 yılında yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile denizlerde yük taşıma işleminin Türk vatandaşları tarafından kullanım hakkını sağladığını anımsattı. Atatürk'ün denizciliği iktisadi bir iş olarak gördüğünü ve geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Kutlu, Türk gemi filosunun dünya genelinde 12. sırada yer almasını sağlıyor.
Türk deniz filosu, dünyada 12. sırada
Kabotajın Türk denizciliğinin gelişiminde çok önemli rol oynadı" diyen Kutlu, “Dünya gemi filosu yaklaşık 2.2 milyar ton olup, bunun 48 milyon tonu Türk sahipli gemilerdir. Bu da ülkemizi dünya sıralamasında 12. sıraya tekabül etmektedir” dedi.
Yükün yüzde 20’si Körfezi'nde elleçleniyor
Türk tersanelerinin 5 milyon ton/yıl kapasiteyle çalıştığını anlatan Kutlu, değerlendirmesinde şunlara yer verdi: "Dünya sipariş sıralaması açısından ilk 10’nun içinde olduğumuzu söyleyebiliriz. 24 metre üzerindeki yat imalat yerleri, tersaneler, bunlar da 55 bin groston civarında ve dünya sıralamasında dördüncü sıradayız. Türkiye’deki limanlarda 520 milyon ton elleçleme (Gümrük gözetimi altındaki eşyanın asli niteliklerini değiştirmeden istiflemek, yerini değiştirmek, büyük kaplardan küçük kaplara aktarmak, kapları yenilemek veya tamir etmek, havalandırmak.) yapılıyor. İskenderun Körfezi'ndeki payı, limanlar ve BOTAŞ’ı da kattığımız zaman, geçen sene kötü bir sene olmasına rağmen, 110 milyon ton/yıl. Ancak, ortalamamız 125 milyon tonla Türkiye’nin 5’te biri, 4’te biri aralığında. Yüzde 20-22’si İskenderun Körfezi'nde eleçlenmektedir."
Turizm gelirinin yüzde 25’i deniz turizminden
Kabotaj kanununun yürürlüğe girdiği günlerde Atatürk’ün, "Yelken kulüplerinin kurulup geliştirmeliyiz" değerlendirmesini yaptığını ve bu sözler üzerine su sporlarına önem verildiğini ifade eden Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi Başkanı Kutlu, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: "Türkiye’de 150’ye yakın yelken kulübü var. Toplam turizm gelirinin yüzde 25’ini oluşturan, deniz turizmine katkı sağlayan 84 adet yat bağlama yeri, tekneler ve deniz araçlarımız var. Gemi yanaştırması için İskenderun Körfezi'nde 32 adet römorkör, 52 kılavuz kaptan bulunuyor. Sanayi dalgıçlığı var. Gemi alt kontrolleri var ve limanlar sürekli olarak kontrol ediliyor. İskenderun Körfezi'nde 25-30 arasında da profesyonel dalgıççılık da bölgede gelişmiş durumda."
Körfez, avlama potansiyeli yüksek ve yumurtlama alanı
Kutlu, İskenderun Körfezi’nde ve Arsuz'un Madenli mahallesinde, Hatay Valiliği tarafından işletilen bir yat limanı bulunduğunu, Çevlik, Konacık, İskenderun, Dörtyol ve Körfez'in karşı tarafı olan Yumurtalık ve Karataş'ta balıkçı barınaklarının olduğunu anımsattı. Kutlu, İskenderun Körfezi’nin balık avlama potansiyeli yüksek bir bölge ve yumurtlama alanı olduğunu da anımsattı.
700 tekne, 69 trol ve 17 gırgır var
Kutlu, İskenderun Körfezi'nin Hatay bölgesinde 400, Adana bölgesi ve Yumurtalık tarafında da 300 dolayında balıkçı teknesi olduğunu, Samandağ ile Dörtyol arasındaki bölgede 43 adet trol, 10 adet gırgır, Yumurtalık yöresinde de 26 adet trol, 7 adet gırgır teknesiyle balıkçılarının avlandığını söyledi.