İskenderun Körfezi'ndeki elleçleme 110 milyon ton/yıl

İskenderun Körfezi

İskenderun/SES

Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi Başkanı Kemal Kutlu, Türkiye'de denizcilik alanındaki gelişim ve Kabotaj Kanunu'nun önemli olduğunu belirtti. 1 Temmuz Kabotaj Bayramı öncesi değerlendirmede bulunan Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi Başkanı Kutlu, 1926 yılında yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile denizlerde yük taşıma işleminin Türk vatandaşları tarafından kullanım hakkını sağladığını anımsattı. Atatürk'ün denizciliği iktisadi bir iş olarak  gördüğünü ve geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Kutlu, Türk gemi filosunun dünya genelinde 12. sırada yer almasını sağlıyor.

Türk deniz filosu, dünyada 12. sırada

Kabotajın Türk denizciliğinin gelişiminde çok önemli rol oynadı" diyen Kutlu, “Dünya gemi filosu yaklaşık 2.2 milyar ton olup, bunun 48 milyon tonu Türk sahipli gemilerdir. Bu da ülkemizi dünya sıralamasında 12. sıraya tekabül etmektedir” dedi.

Yükün yüzde 20’si Körfezi'nde elleçleniyor

Türk tersanelerinin 5 milyon ton/yıl kapasiteyle çalıştığını anlatan Kutlu, değerlendirmesinde şunlara yer verdi: "Dünya sipariş sıralaması açısından ilk 10’nun içinde olduğumuzu söyleyebiliriz. 24 metre üzerindeki yat imalat yerleri, tersaneler, bunlar da 55 bin groston civarında ve dünya sıralamasında dördüncü sıradayız. Türkiye’deki limanlarda 520 milyon ton elleçleme (Gümrük gözetimi altındaki eşyanın asli niteliklerini değiştirmeden istiflemek, yerini değiştirmek, büyük kaplardan küçük kaplara aktarmak, kapları yenilemek veya tamir etmek, havalandırmak.) yapılıyor. İskenderun Körfezi'ndeki payı, limanlar ve BOTAŞ’ı da kattığımız zaman, geçen sene kötü bir sene olmasına rağmen, 110 milyon ton/yıl. Ancak, ortalamamız 125 milyon tonla Türkiye’nin 5’te biri, 4’te biri aralığında. Yüzde 20-22’si  İskenderun Körfezi'nde eleçlenmektedir."

Turizm gelirinin yüzde 25’i deniz turizminden

Kabotaj kanununun yürürlüğe girdiği günlerde Atatürk’ün, "Yelken kulüplerinin kurulup geliştirmeliyiz"  değerlendirmesini yaptığını ve bu sözler üzerine su sporlarına önem verildiğini ifade eden Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi Başkanı Kutlu, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: "Türkiye’de 150’ye yakın yelken kulübü var. Toplam turizm gelirinin yüzde 25’ini oluşturan, deniz turizmine katkı sağlayan 84 adet yat bağlama yeri, tekneler ve deniz araçlarımız var. Gemi yanaştırması için İskenderun Körfezi'nde 32 adet römorkör, 52 kılavuz kaptan bulunuyor. Sanayi dalgıçlığı var. Gemi alt kontrolleri var ve limanlar sürekli olarak kontrol ediliyor. İskenderun Körfezi'nde 25-30 arasında da profesyonel dalgıççılık da bölgede gelişmiş durumda."

Körfez, avlama potansiyeli yüksek ve yumurtlama alanı 

Kutlu, İskenderun Körfezi’nde ve Arsuz'un Madenli mahallesinde, Hatay Valiliği tarafından işletilen bir yat limanı bulunduğunu, Çevlik, Konacık, İskenderun, Dörtyol ve Körfez'in karşı tarafı olan Yumurtalık ve Karataş'ta balıkçı barınaklarının olduğunu anımsattı. Kutlu, İskenderun Körfezi’nin balık avlama potansiyeli yüksek bir bölge ve yumurtlama alanı olduğunu da anımsattı.

700 tekne, 69 trol ve 17 gırgır var

Kutlu, İskenderun Körfezi'nin Hatay bölgesinde 400, Adana bölgesi ve Yumurtalık tarafında da 300 dolayında balıkçı teknesi olduğunu, Samandağ ile Dörtyol arasındaki bölgede 43 adet trol, 10 adet gırgır, Yumurtalık yöresinde de 26 adet trol, 7 adet gırgır teknesiyle balıkçılarının avlandığını söyledi.



MKÜ'de 'yüz yüze eğitim' sınırlı

Villalara 'yıkım ilanı'

60 parsele 'geçici olarak el konuldu'

7 mahalleye dolmuş seferi

'Cinayet zanlısı' tutuklandı

HBB 5 milyar lira borçlanacak

Eğitim yılı öncesi okullarda inceleme

Mücbir sebep hali, uzatıldı

İskenderun'da hurdacılara denetim

2024-2025 adli yılı başladı

İskenderun'a 'deniz komando tugayı'

Halk, kendi tutanağını yazdı

Barış Günü'nde savaşlar sürüyor

"Mücbir sebep" toplantısı

Cumhuriyet'e uzanan zaferin 102. yılı

"Deprem sonrası yaşam" paneli

Bilirkişi raporlarında 'kılavuza uygunluk' aranıyor

'Konteyneri boşaltın' tebligatı

Vergi borçları 'faizsiz yapılandırılacak'

Nardüzü'nde OSB'ye bir adım daha mı?

Çalışkan'dan nitelikli sağlık için öneriler

Villa sakinlerinden 'ağır hasarlı; yıkılacak' tepkisi

Hatay’a spor vadisi vaadi

5 mahallenin yaylasına 'çimento fabrikası'

Yayman'dan 'mücbir sebep' ziyareti

Yolbulan'da grev kırıcılığına 'suçüstü'

Tugay'da devir teslim töreni

Demiryürek'ten yurt incelemesi

Milletvekili Çirkin: Mücbir sebep 5 sene olmalı

İki ayrı plan da iptal edildi

Yükleniyor

  • BIST 100

    8916,96%0,21
  • DOLAR

    34,26% 0,34
  • EURO

    37,59% -0,48
  • GRAM ALTIN

    2909,00% -0,22
  • Ç. ALTIN

    4894,55% 0,27