İskenderun´daki Limakport limanına yanaşan ve kente angus getiren gemiden yayılan koku, yeniden kent yaşamının gündemine girdi.
İskenderun/SES
Kente gelen Angus yüklü gemilerin çevreye yaydığı kötü koku ve olası sağlıksız koşulların yol açabileceği etkenlerle ilgili İskenderun Yaşam Platformunu oluşturan sivil toplum kuruluşları ve üyeleri, konuyu Cumartesi günü açık hava toplantısında değerlendirecek. “Havamız, suyumuz ve denizimiz tehdit altındadır” temasıyla ‘İskenderun´da angus istemiyoruz´ diyen platform üyeleri 25 mayıs Cumartesi günü eski Bit Pazarı´nda buluşacak. Toplantı saat 13.00´da başlayacak.
Tosyalı liman yetkilileriyle görşmüştü
Hatırlanacağı gibi Mayıs ayı başında da angus yükünden dolayı kentte koku sorunu yaşanmış, İskenderun belediye Başkanı Fatih Tosyalı, Limakport Genel Müdürü Gündüz Arısoy´la makamında bir araya gelmiş, gemilerin yaydığı kötü koku ve çevre sağlığı konusunda gerekli yaptırımlara uyulmasını ve daha fazla hassasiyet gösterilmesini istemişti. Angus gemisi limana uğramadan, açıkta temizliğinin yapılması, eski gemilerle yapılan taşımanın engellenmesi de görüşmede karara bağlandığı açıklanmıştı.
Arsuz ve İskenderun meclisleri takipte
Öte yandan İskenderun´a her angus taşıyan gemiyle birlikte koku ve sinek türü hayvanların gelişinin sağlık açısından endişe yarattığını ifade eden İskenderun ve Arsuz Belediye Meclislerinin CHP grubu da konuyu meclislerinin gündemine taşımıştı. İskenderun Belediye Meclisi CHP Grubu Başkanvekili Ali Mutlu, Mayıs ayı meclis oturumunda, İskenderun´da limanın yaşam alanlarına çok yakın olmasından dolayı konunun halk sağlığını ciddi anlamda ilgilendirdiğini vurgulamıştı.
Arsuz Belediye Meclisi CHP Grubu da, son zamanlarda özellikle İskenderun Limakport üzerinden yapılan canlı hayvan tahliyesinin gerçekleşmesine bağlı olarak, İskenderun ve Arsuz yöresinde yaşanan deniz kirliliği ve halk sağlığını tehdit eden unsurların üzerinde durulması yönünde önerge verilmiş, kentte halk sağlığı açısından oluşabilecek risklerin hassasiyeti konusunda bakanlık tarafından alınan önlemlerin takibi istenmişti.
10099%-1,54
34,85% 0,07
36,69% 0,01
3009,07% -0,17
4837,77% 0,00