Akın Bodur/İskenderun
İskenderun´da belediye tarafından düzenlenen İskenderun 1. Kitap Günleri başladı. 07 Şubat Cuma günü başlayan kitap günleri, İskenderun Atatürk Anıt Alanında düzenlenen açıldı. 16 Şubat akşamına kadar sürecek İskenderun 1. Kitap Günlerinde yazarlar okurları ile buluşacak, söyleşi de düzenlenecek.
İskenderun 1. Kitap Günlerinin açılış törenine Hatay Valisi Rahmi Doğan, Hatay Milletvekilleri Hacı Bayram Türkoğlu, Hüseyin Yayman, Suzan Şahin, Abdulkadir Özel, Hüseyin Şanverdi, Lütfi Kaşıkçı, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Alpaslan Kılınç, İskenderun Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Fuat Gedik, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çelikkol, Hatay Cumhuriyet Başsavcıvekili Taceddin Pınar, Sahil Güvenlik Grup Komutanı Binbaşı Oğuz Emre Çiçek, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ferit Gül, İlçe Emniyet Müdürü Nevzat Güneş ve belediye başkanları, kurum müdürleri ile bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı. 180 yayınevi ve 100 yazarın katıldığı belirtilen Kitap Günleri, 16 Şubat´a kadar Atatürk Anıtı Alanında hizmet verecek.
'Sosyal medya gençliği savurup götürmekte'
Kitap Günlerinin açılışı töreninde konuşan vali Doğan, 'Milletimiz sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Bu kasvetli günleri bu millet elbette ferasetle karşılayacak cesaretle atlatacaktır. Tarih boyunca çok büyük sıkıntılara göğüs germiş, çok büyük sıkıntıları atlatmış bir milletiz. Bugün de baktığımızda etrafımızda Türkiye Cumhuriyeti devleti aleyhine ciddi operasyonlar var. Birileri bir takım oyunlarla bir takım tezgâhlarla bu milleti dara düşürmek niyetinde ancak Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin gücü ve kuvveti, bu milletin desteğiyle Türkiye Cumhuriyeti devleti, bu sıkıntıların üstesinden de gelecektir. Hemen yanı başımızda İdlip´te süregelen bu süreci bu devlet bu millet aklıselim içerisinde yönetecektir. Bundan hiç kimsenin de şüphesi olmasın' dedi. İskenderun Belediyesi tarafından düzenlenen Kitap Günlerine emek verenlere teşekkür eden vali Doğan, şöyle konuştu: 'Kitap elbette ki çok önemli. Çocuklarımızın iyi bir eğitim sürecinden geçirebilmek adına çocuklarımıza iyi bir eğitim verebilmek anlamında çocuklarımıza gelecek hazırlayabilmek anlamında elimizden gelen tüm gayreti ve çabayı gösteriyoruz. Devlet olarak okullarımızın tüm fiziki İhtiyaçlarını giderdik. Tüm donanım ihtiyaçlarını giderdik. Uluslararası standartta okullar hazırlayarak çocuklarımızın geleceğe hazırlamaya çalışıyoruz. Ancak kitap okumak çok önemli, kitap okumak ailede başlar eğer anne baba evde kitap okuyorsa çocuklarda onlarla birlikte okuyorlar. Çocuklarımızın geleceğe hazırlayabilmek, analitik düşünceye sahip olabilmeleri adına çocuklarımıza kitapla tanıştırmamız lazım. Ecdat ne demiş Kalem kılıçtan keskindir. Bu coğrafyada hem kalemimizle hem kılıcımızla durabilmek istiyorsak, çocuklarımızın da kitapla tanışması lazım. Aksi takdirde zora düşeriz darda kalırız. Bugün sosyal medya bütün gençliği bütün insanlığı alıp savurup götürmekte, insanlar zamanının çoğunu internette, telefonda, bilgisayarda geçmekte. Günümüzde bilgiye erişim çok kolaylaşmış durumda bu nedenle müthiş bir bilgi kalabalığı var. Bu bilgi kirliliği içinde karşımıza çıkanı olduğu gibi almak artık mümkün değil. Önemli olan, aralarından doğru ve gerekli bilgiyi seçebilmek. Bu şekilde bir değerlendirmeyi yapabilmek için de öncelikle okuduğunu anlamak, konuyla bağlantı kurabilmek gerekiyor. Okuduğunu anlamak da ancak zengin bir çeşitlilik içinde daha çok okuyarak, okunanın üzerine düşünerek, tartışarak gelişebilir. Böylece bize sunulanı olduğu gibi almakla yetinmeyip bunun ötesine geçerek kendi değerlendirmelerimizi, analizlerimizi yapabilir hale geliriz. Analitik düşünce gücümüz artar, ufkumuz daha çok açılır ve bunu takiben yeni bilgi üretir hale geliriz. Kültürel çeşitliliğin ve yayınlama özgürlüğünün korunması ve yaşatılması anlamında önemli alanlar olan kitap fuarları, ülkemiz kültürünün ve sanatının gelişmesine çok büyük katkı sağlıyor.'
Tosyalı: 100 yazar, 180 yayınevi katılıyor
Belediye başkanı Tosyalı ise, belediyenin rutin hizmetlerinin yanı sıra sosyal belediyecilik anlamında kentte farklı organizasyon ve faaliyetler de düzenlediklerini ifade etti. Tosyalı, 'Düzenlenmiş olduğumuz kültürel faaliyetlerle toplum adına yararlı ve faydalı çalışmalarla farkındalık oluşturuyoruz. Kitap okumak düşünce ufkunu geliştirir, kişilerin olaylara bakış açısını, onu irdeleme, analiz etme şeklini geliştirir. Kitap fuarları ise toplumun okuma alışkanlığı kazanmasında ve okuma kültürü geliştirmede çok önemli rol oynamaktadır. Toplum olarak kitaplara gereken değeri ve özeni göstermede geleceğimizin en büyük teminatı olan çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığını kazandırmalı kitaba dokunmaktan ve kitabı okumaktan zevk alan çocuklar yetiştirmeliyiz. Okumayı insanımızın günlük hayatının bir parçası haline getirmeliyiz. İskenderun 1. Kitap Günlerine 100 yazar, 70 stand ve 180 yayınevinin katılımıyla 16 Şubat tarihine kadar saat 09.30 ile 21.00 saatleri arasında kitapseverlerin ziyaretine açık olacak. Kitap fuarında yazar okur buluşmaları, söyleşiler, imza günleri de yer alacak' değerlendirmesini yaptı.
Hatay Milletvekili Türkoğlu da, 'İlk ayeti kerime oku üzerine bina olmuştur. Peygamberimiz buyuruyor, ilim Çin´de de olsa arayınız, diyor. Kadın erkek, her Müslümana olduğu herkese ilim farzdır. Atatürk´ün de ifade ettiği gibi toplumun en büyük düşmanı cehalettir. Cehaletle mücadelenin en büyük yolu da şüphesiz ki okumaktır. Bugün gençlerimizde bilsin okumanın yaşı sınırı yok. 7´den 70´e hepimiz okumak durumundayız' dedi.
Fuarın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Hatay Valisi Doğan da törene katılan protokl ile birlikte fuarın açılış kurdelesini kesti. İskenderun 1. Kitap Fuarındaki standları katılan protokol ile birlikte gezen vali Doğan, yazarlarla sohbet etti, imzalı kitaplarını da aldı. İskenderun´daki fuara katılan 11 yaşındaki Onur Mete Çam da '101. Üğüz Kral' adlı romanınıı vali Doğan ve belediye başkanı Tosyalı´ya imzaladı. Yörede özel eğitim veren Bahçeşehir koleji öğrencisi olan Onur Mete Çam´ın, kitap yazmaya 10 yaşında başladığı belirtildi. Çam, 'Beni kitap yazmaya iten şey, Tolstoy´un ´insan ne ile yaşar´ adlı kitabi oldu. Zaten kitap okumayı çok seviyordum. Boş vakitlerimde kitaplarla zaman geçirmeyi seviyorum' değerlendirmesini yaptı.
İskenderun´daki kitap günlerinde Gökçen Çatlı, Zekeriya Elifoğlu, Hasan Ali Toptaş, Hatice Kübra Tongar, Sinan Yağmur söyleşi düzenledi ve kitaplarını da okurları için imzaladı.