Sokak sabun koktu
Akın Bodur/İskenderun
İskenderun´da iki dernek işbirliğiyle önceki gün sabun şenliği bir kez daha düzenlendi. Evimiz İskenderun Süpürge Derneği ve Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneğinin işbirliğiyle yapılan sabun şenliği ile soyut kültürel miras arasında bulunan ve yerelde üretilen Defne sabunu üretimi geleneksel olarak yaşatılmaya çalışıldı. Sabun şenliğinde, sabun üretimi görsel olarak anlatıldı, üretilen sabunla kısmi atölye çalışması da sergilendi. Etkinliğe katılan birçok kişi ilk kez sabun yapımını gözlemlerken, bazıları buna fotograf kareleriyle anı olarak ölümsüzleştirdi, bazıları da sabunun üretimi sırasında karıştırmaya katkı sunmaya çalıştı. Sabun dökümünün, sabun yapım ustası Ali Kiremit tarafından yapıldı. Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği yöneticilerinden Mehmet Berkyürek de Defne sabunu mitolojideki hikayesini katılımcılara aktardı.
Kazanda pişirilen Defne sabunu, yere serilen kalıplara dökülerek, kurutulmaya bırakıldı. Şenlikte sabun dökümü sabun ustası Ali Kiremit ve yardımcısı Ahmet Tümkaya tarafından yapılırken, dökümü tamamlanan Defne sabunları soğuduktan sona kesilip, damgalandı ve kullanıma hazır hale getirildi. Sabun dökümü şenliğinde 50 kiloya yakın kilo Defne ve zeytinyağı kullanıldı. Evimiz İskenderun Süpürge Derneği ile Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneğinin işbirliğiyle her hafta düzenlenen geleneksel çarşamba toplantısı konuklarına Defne sabunu ile İskenderun kartpostalları hediye ediliyor.
´Sabun dökümünde ölçü ayarları önemli´
Defne sabununun yapımının görüldüğü kadar kolay olmadığını ve kullanılan malzemelerdeki ayarların önemli olduğunu ifade eden sabun ustası Kiremit, Defne sabununun, zeytinyağı ve defne yağına suda eritilen kostiğin ilave edilerek, macun kıvamına gelinceye kadar karıştırıldığını belirtti. Kostiğin, sabunun kıvamına gelmesi, donması ve köpürmesi için kullanıldığını anlatan sabun ustası Kiremit, 10 litre zeytin ve defne yağına iki buçuk litre su ve kilo 750 gram kostik karıştırıldığını da belirtti.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55