İskenderun’un sıvılaşma haritası çıkartıldı

İskenderun’un sıvılaşma haritası çıkartıldı

HATSU Genel Müdürü Polat: Buradaki tesislerimiz, yüzde yüz çalışır durumda dahi olsa denizden gelen bu debiyi tahliye etmesi mümkün değil. Çünkü tahliye ettiğimiz nokta deniz

Sahildeki deniz taşması olarak adlandırılan zemin suyunun yükselmesi ve su baskını sorunuyla ilgili sıvılaşma haritasının oluşturulduğunu belirten HATSU Genel Müdürü Muhammed İkbal Polat, “Buradaki tesislerimiz yüzde yüz çalışır durumda dahi olsa denizden gelen bu debiyi tahliye etmesi mümkün değil. Çünkü tahliye ettiğimiz nokta deniz” dedi.

HATSU Genel Müdürü Muhammed İkbal Polat, HBB Başkanı Lütfü Savaş’ın bugün düzenlediği basın toplantısında İskenderun sahilindeki su baskını ve deniz taşması sorunuyla ilgili teknik bilgi verdi.

Sahil zemini 1 metre civarında ‘oturdu’

Depremden sonra alanda yaklaşık 70 santim-1 metre civarında oturmalar olduğunu tespit ettiklerini belirten Polat, İskenderun’un sıvılaşma haritasını da gazetecilerle paylaştı. Polat, “İskenderun’un bulunduğu alan, zemin sıvılaşması yönünden gerçekten riskli bir bölge. Depremden kaynaklı bu bölgede ciddi bir oturma olduğu düşüncesindeyiz” diye konuştu.

Deniz suyunun izolasyonu gerekiyor

Kara alanının oturmasıyla beraber deniz suyunun rüzgar hareketleriyle sahil bölgesine ulaştığını, bu bölgedeki 6 Şubat depreminde çok ciddi zarar gören ve onarılan yağmursuyu ve kanalizasyon altyapı tesislerinin 20 Şubat depreminde yeniden zarar gördüğünü aktaran Polat, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “Buradaki tesislerimiz, yüzde yüz çalışır durumda dahi olsa denizden gelen bu debiyi tahliye etmesi mümkün değil. Çünkü tahliye ettiğimiz nokta deniz. Dolayısıyla bu deniz suyu girişinin sahilde bir tahkimat projesi kapsamında çözülmesi, izolasyonunun sağlanması gerekiyor. Deniz suyu girişi çözülmeden buradaki altyapıyı iki katına da çıkartsak, bu sorunu maalesef çözme şansımız yok. Dolayısıyla şuanki süreçte sahile ciddi bir tahkimat çalışması yapılması, akabinde bizim zaten İller Bankası ile beraber terfi merkezlerimizin bakım ve onarımlarının tamamlanması gerekiyor. Burada ana hayati önem deniz suyunun girişinin engellenmesi.”

30 santimden tatlı su

Sahil kesiminde 1 metreye kadar oturmaların yanında yeraltı su seviyesinin yükseldiği bulgularının da birlikte değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Polat, şunları söyledi: “Bakım onarım çalışması esnasında 30 santimden tatlı su geldiği yönünde bulgular mevcut. Dolayısıyla deniz suyunun yanında bir de yeraltı suyunda da ciddi bir yükselme olduğu kanaatindeyiz. Bu sorunlarla ilgili mercilerle ve kurumlarla süreci yönetiyoruz. Ancak deniz suyunun taşması bizim sorumluluğumuz dışında bir alan. Sayın bakan geldiğinde sahada birlikte gözlem yaptık. Çalışma sürdürülüyor.” 



Mahkeme 'keşif istedi'

Hatay'ın yeniden yapılanması masaya yatırıldı

Bakanlıkta Suriye'deki Aleviler görüşüldü

Antakya'da kuş gribi

Ekmek 12,5 lira

MCG Tower davası 25 Haziran'a ertelendi

Meclis, 'fahri hemşerilik' vermedi

Bakanlar 6 Şubat anmasındaydı

Mehmet Tekin anıldı

Psikososyal destek merkezi Karaağaç'ta açıldı

SHD: Önlenebilir her ölüm sosyal cinayettir

Özel'le vali polemiği

Özel, 'sandık' istedi

Hatayspor, kaptan Erce'yle yolunu ayırdı

Yıkılan hastanede ölen 91 kişi anıldı

Sağlık çalışanları anıldı

Asi Nehri'ne karanfil bırakıldı

"Depremde acıların üssü Hatay oldu"

Ağıt ve türkülerle anıldılar

İskenderun'da anma Atatürk Anıtı'nda

Acının 2. yılında...

"Depremde hasar nedenleri" konferansı

İHD'den deprem hak ihlalleri raporu

Vali Masatlı; “2 yılda imkansız işler başardık”

Milletvekili Yayman: Depremin merkezi Hatay oldu

Babacan: Hatay’da bir dokunuyorsunuz bin ah işitiyorsunuz

Hatay en ağır yıkımı yaşadı

Yayladağı kapısı ticarete açılabilecek

Konteyner çarşı taşınacak

Hayalleri kitapla büyütecekler

Yükleniyor

  • BIST 100

    9381,32%-1,09
  • DOLAR

    38,01% 0,27
  • EURO

    41,89% -0,34
  • GRAM ALTIN

    3769,10% -0,72
  • Ç. ALTIN

    6179,57% 0,26