2017-2018 Eğitim-Öğretim yılında ÖSYS sonuçlarına göre adaylar hem e-devlet üzerinden hem de okullarına giderek elden kayıt yaptırabilecek. İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE), kayıtların İskenderun Teknik Üniversitesi Merkez Kampüs Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Konferans Salonunda bulunan kayıt merkezinde kabul edileceğini duyurdu.
Bu yıl Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Sivil Havacılık Yüksekokulu ile Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu´ndan oluşan 4 yıllık programlara toplam bin 55, meslek yüksek okullarına bin 650 olmak üzere 2 bin 705 kontenjandan tercih yaparak yerleşen adaylara yönelik yapılan duyuruda, İskenderun merkez kampüsteki kayıp merkezine şahsen veya noter vekiliyle başvurmaları halinde kayıtlarını yapabilecekleri belirtildi.
e-kayıt isteğe bağlı
İsteyen adayların https://www.turkiye.gov.tr web sitesi üzerinden 11-16 Ağustos 2017 tarihleri arasında elektronik kayıt (e-kayıt) yapabilecekleri de kaydedilen İSTE duyurusunda, elektronik kaydın öğrenci için zorunlu olmayıp, isteğe bağlı olduğu hatırlatılarak, e-kayıt veya şahsen/noter vekili aracılığıyla kayıtlarını yapan öğrencilerin, 11-15 Eylül 2017 tarihleri arasında öğrenci işleri otomasyon sistemi üzerinden ders kaydı işlemi yapmaları gerektiği de hatırlatıldı.
E-kayıt yaptırılamayacak programlar
İSTE duyurusunda bazı programlara özel şartlardan dolayı e-kayıt yapılamayacağı bildirildi. Duyuruda, Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi; Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği ile Sivil Havacılık Yüksekokulu Havacılık Yönetimi programına ve Denizcilik Meslek Yüksekokulu Su Altı Teknolojisi programına e-kayıt kabul edilmeyeceği, adayların ÖSYM kılavuzunun özel şartlarında yer alan belgeler ile kayıt için gerekli belgeleri kayıt esnasında yanlarında getirmeleri gerektiği kaydedildi.
Hangi bölüm kaç kontenjan?
İskenderun Teknik Üniversitesi için bu yıl Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Sivil Havacılık Yüksekokulu ile Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu´ndan oluşan 4 yıllık programlara toplam bin 55, meslek yüksek okullarına bin 650 olmak üzere 2 bin 705 kontenjan ayrıldı. Meslek yüksek okullarının kontenjan dağılımı ise şöyle: Denizcilik Meslek Yüksekokulu 120, İMYO bin 190 öğrenci, Dörtyol Meslek Yüksekokulu 295, Erzin Teknik bilimler Meslek Yüksekokulu 45 öğrenci.
214 Bin Kontenjan Boş Kaldı
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi´nin (ÖSYM) yaptığı açıklamaya göre tercih yapma hakkına sahip olan 1 milyon 846 bin 880 adaydan sadece 994 bin 766´sı tercih yaptı. Lisan ve önlisans programlarının toplam 910.671 olan boş kontenjanı için tercih yapan adayların ise 696 bin 241´i yerleştirildi ve 214 bin 430 kontenjanın ise boş kalmış oldu.
ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 14-18 Ağustos 2017 tarihleri arasında yapılacaktır. Elektronik kayıtlar ise 11-16 Ağustos 2017 tarihleri arasında yapılacaktır. Kayıt için adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programının bağlı bulunduğu üniversiteye, belirtilen süre içerisinde başvurmaları gerekmektedir. Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklardır.
Bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan ancak, ortaöğretim kurumlarından mezun olamayarak bütünleme veya tek ders sınava girecek adayların da belirlenen tarihlerde yükseköğretim kurumlarına geçici kayıtları yapılacaktır. Bu adayların mezun olduklarına ilişkin belgelerini, 29 Aralık 2017 tarihine kadar yükseköğretim kurumuna ibraz etmeleri halinde asıl kayıtları yapılacaktır. Bu tarihe kadar mezun olduklarını belgelemeyenlerin geçici kayıtları silinecek ve bu durumda olup belirlenen tarihlerde geçici kayıtlarını yaptırmayan adayların kayıtları yapılmayacaktır.
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01