İSTE´de koronaya Ar-Ge çalışması

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Biyomedikal Mühendisliği Bölümü, TÜBİTAK başvurusu için yeni nesil Koronavirüs COVID-19 üzerindeki Ar-Ge çalışmalarına hız verdi.

EĞITIM 3.04.2020 23:48:07 0
İSTE´de koronaya Ar-Ge çalışması

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mehmet Lütfi Yola, yeni nesil COVID-19 tespiti için hazırlanacak olan elektrokimyasal immünosensör projesinin desteklenmesi amacıyla bir hafta içinde TÜBİTAK´a başvuru yapılacağını belirtti.

Öğretim üyeleri Dr. Ceyhun Bereketoğlu ve Dr. Tuğba Raika Kıran ile video konferans yöntemiyle yaptığı değerlendirmede hazırlanacak elektrokimyasal immünosensör sayesinde, şu anda yeni nesil COVID-19 tespiti için kullanılan tekniklere alternatif bir tanıma kitinin geliştirileceğini söyledi.

Konferans görüşmeye ilişkin İSTE´den yapılan yazılı açıklamada Öğretim Üyesi Dr. Ceyhun Bereketoğlu´nun da şu değerlendirmesine yer verildi: “Tıbbi tespit kitleri gibi virüsün başlangıç sonuçlarını saptamak için çeşitli teknikler kullanılabilmekte. Bu tür tekniklerin büyük maliyetler doğurması, kurulumu, kullanımı ve uzman personel gerekliliği bir dezavantajdır. Tüm bunlar göz önüne alındığında tıbbi açıdan yeni nesil COVID-19 tespitinde daha hassas, hızlı ve düşük maliyetli yöntemlerin geliştirilmesine ihtiyaç vardır. Bu zorlu şartlarda yüksek duyarlılıkta, hızlı, ekonomik ve çevre dostu özelliklere sahip bir elektrokimyasal immünosensör geliştirilmesi çalışma ekibimiz tarafından hedeflenmektedir” dedi.

Öğretim Üyesi Dr. Tuğba Raika Kıran ise, böylesine hızlı yayılım gösteren salgınlarda, sağlık sektörü ve biyoteknoloji endüstrisinin hastalığa karşı hızlı yanıt vermesi gerektiğini belirtti. Dr. Kıran, şunları kaydetti: “Her ne kadar çeşitli çalışmalar yürütülüyor olsa da etkin tedavi yöntemi/yöntemlerinin elde edilmesi ve yaygın olarak kullanılması ne yazık ki biraz zaman alacaktır. Bundan dolayı, Sağlık Bakanlığı ve diğer yetkili kurumların da sürekli vurguladıkları gibi, hızla yayılan ve özellikle yaşlı veya diyabet, hipertansiyon, astım, kanser, kardiyovasküler hastalıklar gibi kronik etiyolojilere sahip bireylerde ciddi etkiler gösteren COVID-19´a karşı, en etkin yaklaşım bu aşamada hijyen kuralları ve sosyal izolasyonla virüse yakalanmamaktır. Her bireyin bulunduğumuz durumun ciddiyetini algılaması ona göre davranması büyük önem taşımaktadır.”

Anahtar Kelimeler: İSTE koronaya çalışması

"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yollarda ağır tonajlı araçlara 'park yasağı'

"Demokrasi talebi, sokaklardan sandıklara taşındı"

Belen'de "Ramazan Çocuk Festivali"

Hatay'da Özgürlük Nevruz'u kutlaması

Down Sendromu Farkındalık Günü

Başkan Amaç'tan üretiye destek çağrısı

Baro Başkanı Tut: Hukuk devletini savunmaya devam edeceğiz

Şam Geçici Maslahatgüzarı'nın Hatay ziyareti

Kütüphane inşaatında inceleme

"ÇED Gerekli Değildir" sürüyor

Kaçak yapı şikayetinde 'işlem yok'

Beton santralleri ve hava kirliliği...

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Gelişim Hastanesi, 20. yılında

  • BIST 100

    10228,40%0,39
  • DOLAR

    39,81% 0,04
  • EURO

    46,88% 0,27
  • GRAM ALTIN

    4275,38% 0,39
  • Ç. ALTIN

    6808,69% 0,00