İSTE´de koronaya Ar-Ge çalışması

İSTE´de koronaya Ar-Ge çalışması

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Biyomedikal Mühendisliği Bölümü, TÜBİTAK başvurusu için yeni nesil Koronavirüs COVID-19 üzerindeki Ar-Ge çalışmalarına hız verdi.

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mehmet Lütfi Yola, yeni nesil COVID-19 tespiti için hazırlanacak olan elektrokimyasal immünosensör projesinin desteklenmesi amacıyla bir hafta içinde TÜBİTAK´a başvuru yapılacağını belirtti.

Öğretim üyeleri Dr. Ceyhun Bereketoğlu ve Dr. Tuğba Raika Kıran ile video konferans yöntemiyle yaptığı değerlendirmede hazırlanacak elektrokimyasal immünosensör sayesinde, şu anda yeni nesil COVID-19 tespiti için kullanılan tekniklere alternatif bir tanıma kitinin geliştirileceğini söyledi.

Konferans görüşmeye ilişkin İSTE´den yapılan yazılı açıklamada Öğretim Üyesi Dr. Ceyhun Bereketoğlu´nun da şu değerlendirmesine yer verildi: “Tıbbi tespit kitleri gibi virüsün başlangıç sonuçlarını saptamak için çeşitli teknikler kullanılabilmekte. Bu tür tekniklerin büyük maliyetler doğurması, kurulumu, kullanımı ve uzman personel gerekliliği bir dezavantajdır. Tüm bunlar göz önüne alındığında tıbbi açıdan yeni nesil COVID-19 tespitinde daha hassas, hızlı ve düşük maliyetli yöntemlerin geliştirilmesine ihtiyaç vardır. Bu zorlu şartlarda yüksek duyarlılıkta, hızlı, ekonomik ve çevre dostu özelliklere sahip bir elektrokimyasal immünosensör geliştirilmesi çalışma ekibimiz tarafından hedeflenmektedir” dedi.

Öğretim Üyesi Dr. Tuğba Raika Kıran ise, böylesine hızlı yayılım gösteren salgınlarda, sağlık sektörü ve biyoteknoloji endüstrisinin hastalığa karşı hızlı yanıt vermesi gerektiğini belirtti. Dr. Kıran, şunları kaydetti: “Her ne kadar çeşitli çalışmalar yürütülüyor olsa da etkin tedavi yöntemi/yöntemlerinin elde edilmesi ve yaygın olarak kullanılması ne yazık ki biraz zaman alacaktır. Bundan dolayı, Sağlık Bakanlığı ve diğer yetkili kurumların da sürekli vurguladıkları gibi, hızla yayılan ve özellikle yaşlı veya diyabet, hipertansiyon, astım, kanser, kardiyovasküler hastalıklar gibi kronik etiyolojilere sahip bireylerde ciddi etkiler gösteren COVID-19´a karşı, en etkin yaklaşım bu aşamada hijyen kuralları ve sosyal izolasyonla virüse yakalanmamaktır. Her bireyin bulunduğumuz durumun ciddiyetini algılaması ona göre davranması büyük önem taşımaktadır.”



Anahtar Kelimeler: İSTE koronaya çalışması

Seyfittinoğlu'na son görev

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

“Dönmez desteği CHP grubundan alıyor”

Cemevine büyükşehir onarımı

Narenciyede 'zirai don' kaybı

71 ton limonda 'yasaklı ilaç' kalıntısı

Yarıkkaya 75 kilometre hızla esti

Kadından kadına 2. kez köprü kurdu

Birleşik Krallığa, UR-GE projesi ziyareti

300 milyon lira borçlanma yetkisi

ATSO isim değiştiriyor

Alevi örgütlerinden çağrı: Suriye’de insan hakları ihlal ediliyor!

Işıkhan'dan 'değerlendirme toplantısı'

8 günlük firmaya 20 milyon liralık iş

Kentte 'genel denetim'

Ramazan Şenliği incelemesi

İskenderun ADD'ye yeni yönetim

3 belediyeden Suriye ziyareti

AKP'den eş zamanlı '28 Şubat' açıklaması

Hatay Turizm Master Planı Çalıştayı

HBB'den Ramazan denetimi

Deprem kadın ve engellileri üretimden çekti

Yüksekokullarda müdürler değişti

Standart dışı üretim de sürüyor ceza da

Hatay'da tarımı 'don' vurdu

Milletvekili Çirkin: Kaç mükellef mücbir sebepten yararlandı?

Tescilli binaların restorasyon toplantısı

Gümrüklü antrepo işletmecilerinin ziyareti

CHP, iş insanlarıyla buluştu

Yükleniyor

  • BIST 100

    9380,95%0,45
  • DOLAR

    38,03% 0,37
  • EURO

    43,19% 1,53
  • GRAM ALTIN

    3958,03% 2,24
  • Ç. ALTIN

    6383,07% 2,67