İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) 3. Teknoversite Günlerine düzenledi.
Orhan Yıldız/İskenderun
İSTE Kampüsünde başlayan ve üç gün süren Teknoversite Günlerinde, İSTE öğrencilerin yıl boyu yaptığı çalışmalar sergilendi, uzmanlar eğitim verdi, söyleşi ve konferanslar düzenlendi; sergi açıldı, film gösterimleri ile konser ve yarışmalar da yapıldı.
3. Teknoversite Günler´nin açılış törenine, Hatay Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, İSTE Rektörü Türkay Dereli, Deniz Üs Komutanı Aykar Tekin, İskenderun Belediye Başkan Yardımcısı Halim Öztaş, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çelikkol, İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk, Hatay İl Milli Eğitim Müdürü Kemal Karahan, Belen Kaymakamı Abdülaziz Aydın ve Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Hasan Kaya da katıldı.
İskenderun Teknik Üniversitesi Dörtyol Meslek Yüksekokulu Halk Oyunları ekibi ile İSTE Folklor ve Halk Oyunları Topluluğu´nun Adıyaman ve Hatay yöresine ait halk oyunları sahnelediği açılışa katılanlar, 3. Teknoversite Günleri´nin açılış kurdelesini kesti. Açılışa katılanlara, öğrencilerin sergilediği stantları gezdiren İSTE Rektörü Dereli, 'Bir yılın emeği burada. Ürettiklerimizi göstermek ve tanıtmak istiyoruz. Her şeyi kendimiz yapmaya çalışıyoruz. İSTE olarak, farklı olmaya farklı şeyler söylemeye çalışıyoruz. Yükseköğretim ekosistemi içerisinde yeni şeyler söylüyoruz. Bize destek olan tüm öğrenci ve öğretim elemanlarımıza, çalışanlarımıza teşekkür ediyoruz' dedi.
3. Teknoversite Günlerinin açılış konferansı Aselsan Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çelik´in tarafından verildi. Konferansta İSTE´yi merak ettiğini belirten ve üniversite-sanayi işbirliği üzerine konuşan Çelik, 'Üniversite 4.0 ve teknoversite vizyonunu ortaya koymuş olması çok önemli. Aselsan olarak üniversitelerin sanayi ile iç içe çalışarak daha başarılı olabileceğini gördük. YÖK ile yapılan protokol ile Aselsan, üniversitelerin dış kampüsü oldu. Aselsan Akademi Lisansüstü Eğitim Programı ile Aselsan´ın sahip olduğu teknoloji ve bilgi birikiminin geliştirilmesi ve sürekliliğinin sağlanması hedeflenmekte. İlgili alanlarda akademik tecrübeleri olan üniversite öğretim üyelerinin savunma projelerinde görevlendirilmesi ile savunma sanayisi alanında kritik teknolojilerin millileştirilmesi ve başarıyla sonuçlandırılması sağlanmaktadır. Aselsan Akademi, Endüstri 4.0´ın gerektirdiği üniversite-sanayi işbirliği modelini sunmakta. Çünkü bu modelde üniversite-sanayi işbirliği sağlanırken, üniversitelerin birbirleri ile işbirliği yapabilmesi de mümkün olmaktadır. Aselsan Akademi´nin Türkiye genelinde yaygınlaşmasını temenni ediyoruz. İSTE´nin de bunu başarmaya en yakın üniversitelerden biri olduğunu düşünüyoruz. Bölgesel bağlamda, İskenderun, milli ekonomik gelişmeyi tetikleyecek çok önemli bir ekosistemi oluşturabilir. İSTE de bunun önemli bir oyuncusu olabilir. Var olan ekosistemin potansiyelini ortaya çıkarabilmek için dördüncü nesil üniversite akımına dâhil olmakta fayda var” dedi.
İSTE-Aselsan arasında protokol imzalandı
Konferans sonrasında, İSTE ve Aselsan arasında ´Savunma Sanayii için Araştırmacı Yetiştirme Programı (SAYP) Mutabakat Metni´ de imzalandı. ´Savunma Sanayii için Araştırmacı Yetiştirme Programı (SAYP) Mutabakat Metni´ Çelik ve Dereli tarafından imzalandı. İmzalanan protokolle, İSTE´de lisansüstü programlara kayıtlı öğrenciler tarafından yapılacak veya halen süren lisansüstü tez çalışmalarının; şirketlerin orta ve uzun vadeli araştırma ve geliştirme stratejileri doğrultusunda ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı´nın belirlediği öncelikli alanlarda gerçekleştirilecek şekilde ‘güdümlü projeler´ olarak yapılandırılması sağlanacak.
Konferans ve imza töreni sonrası İSTE İskenderun Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü Öğretim Görevlileri Adem Çolak ve Merve Düzağaç Çolak tarafından hazırlanan ´El sanatları ve ebru sanatı´ sergisi de açıldı.
9411,13%0,46
34,56% 0,25
36,04% -0,51
3000,45% 1,31
5010,37% 1,12