İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesinin ´Simülasyon Merkezi´nin resmi Açılışı yapıldı.
Nesrin Geyik/İskenderun
Açılışa, Deniz Ticaret Odası İskenderun Şube yönetimi ve TOBB Başkan Yardımcısı Tamer Kıran da katıldı. MEAK DTO ve yine İskenderun Şubesinin desteğiyle kurulan Simülasyon Merkezinin öğrenci ve denizcilik sektörüne faydalı olmasını dilediğini ifade eden İSTE Rektörü Türkay Dereli, açılışta yaptığı konuşmada, 'Simülatör Merkezinin yazılımlarını da geliştirmeye başladık ve bu yazılımları yüzde 100 yerlileştirerek tüm simülasyon merkezlerinde kullanılabilir olması için çalışmalar yapıyoruz” dedi. TOBB Başkan Yardımcısı Kıran da denizcilik eğitiminin uluslararası standartlar taşıdığını ve eğitimin özelliği sebebiyle laboratuvar, simülatör gibi pahalı yatırımlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Ülkede, denizcilik alanında 17 fakültede eğitim verildiğini ifade eden Kıran, 'Meslek yüksekokulları ve denizcilik meslek liseleri de var. Sayısal olarak baktığımızda hakikaten arzu ettiğimiz yeterli seviyeye ulaştığımız kanaatindeyiz. Bundan sonra yapmamız gereken bu eğitimlerin nitelik olarak da iyileştirilmesi. Simülatör konusuna da yatırım yapmamız, bunu da yerli ve milli bir yazılım haline getirmemiz gerekiyor, ama bu kolay değil, ciddi yatırımlar gerekiyor. Simülatör konusunda tedarikçi sayısı az. Ülke olarak yatırım yapmamız, yerli ve milli bir yazılım haline getirmemiz gerekiyor. Çünkü bu; yazılım ve donanımdan oluşuyor. Donanım zaten bilgisayar. Onu her yerden alabilirsiniz ama iş yazılımda. Yazılımı işini de çözmemiz gerekiyor. Yoksa ciddi anlamda bir kaynak israfı söz konusu” diye konuştu.
İskenderun´un 1500´lü yıllardan itibaren bir liman şehri olarak anıldığını savunan DTO İskenderun Şube Başkanı Kemal Kutlu, açıklamasını şöyle sürdürdü: '1700´lerde düzenli taşımacılık yapılan bir liman şehrine dönüşüyor. Yaklaşık 23-24 limana sahip. Deniz ticaretinin gelişmesine katkıda bulunmaya çalışırken, işimizin aynı zamanda sosyal bir yanı olması gerektiğini de düşünüyoruz. Denizler bizim için önemliyken artan kirlilik ile ilgili üniversite ve tüm halktan destek bekliyoruz. Bilinçlendirilerek denizlere hem zarar verilmemesini sağlamayı hem de verilen zararın etkisini azaltmayı sağlayacak çalışmalar yapmalıyız.'
Açılışa katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürlüğü yetkilisi Uzman Esat Güzel ise denizcilikte zabitlere ve gemi adamlarına çok ihtiyaç duyulduğunu, ülkede eğitim veren 15 fakülte ve meslek yüksekokulu, etkili eğitim kurumları ile toplam rakama bakıldığında 180´e yakın kurumun bulunduğunu söyledi. Güzel, 'Fark oluşturan kurum eğitimde öne geçecektir. Eğitim için kurulan merkezler aslında tek başlarına yeteri değil. Eğitim formatları ve hocaların bu simülasyonları etkin şekilde kullanması eğitimde kaliteyi artıracaktır. Simülasyonlarla eğitim öğrencileri gerçek gemi hayatına hazırlamaktadır. Denizlerde deniz adamlarına duyulan ihtiyaç hem ülkemizde hem de dünyada hala kapatılamamıştır. Türkiye olarak bu büyük pastadan nasıl daha çok pay olabiliriz buna bakmalıyız' diye konuştu. Açılışa katılanların simülasyon merkezinde incelemede bulunup, köprü üstü odasında cihazlarda dümen salladığı törende, İSTE Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü birinci sınıf öğrencileri, öğretim görevlisi Eşref Can Demirci´nin yönetiminde yemin etti.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55