Tarih: 16.03.2021 16:38

İstiklal Marşı´nın 100. yılı

Facebook Twitter Linked-in

İskenderun/SES

 İstiklal Marşı, TBMM´de 12 Mart 1921´de kabul edildi. İskenderun´daki tören, Denizciler Mahallesindeki Mustafa Kemal Atatürk İlkokulunun bahçesinde yapıldı. Mustafa Kemal Atatürk ve vatanın bütünlüğü ve milletimizin selameti adına canlarını feda eden şehitler anısına bir dakika saygı duruşunun yapıldığı törende, İstiklal Marşı okundu, günün anlamı ve önemini anlatan konuşmalar yapıldı. İstiklal Marşını en iyi okuma ve yorumlama yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verildiği törene, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, Hatay Milletvekili Abdulkadir Özel, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, Şehit Teğmen Ahmet Tor Kışlası Komutanı Kurmay Albay Yasin Akdeniz, İskenderun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çelikkol, Milli Eğitim Müdürü Kemal Köseoğlu, Sahil Güvenlik Grup Komutanı Binbaşı Oğuz Emre Çiçek, Jandarma Komutanı Binbaşı Ferit Gül, Emniyet Müdürü Nevzat Güneş, AKP İskenderun İlçe Teşkilatı Başkanı Abdülkerim Güven de katıldı.
İstiklal Marşı´nın TBMM´de kabulünün 100. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Şehit Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş Ferhat Gedik´ in anısına Denizciler Mustafa Kemal Atatürk İlkokulu´nda düzenlenen kütüphanenin açılışı da yapıldı. Törende, şehit Gedik´in annesi Hatice Gedik, duygu dolu anlar yaşarken, kaymakam Yönden ve kent protokolü Hatice annenin duygularını paylaştı, hüzün ve sevincine ortak oldu. İskenderun Kaymakamı Yönden, 100. yıl nedeniyle yaptığı değerlendirmede de şair Ersoy´u andı ve 'Şairi Mehmet Akif Ersoy, İstiklâl Savaşı´nda milletimizin ne uğruna savaştığı ve kutsal vatan topraklarımızı hangi duygu ve ruh haliyle koruduğunu bu özel dizelerinde açık bir şekilde ortaya koymuş olup, bu manada İstiklal Marşımız; şanlı tarihimiz ve milli karakterimiz ile milli mücadele coşkumuz ve maneviyatımızı içeren edebiyatımızın güzide bir örneği olarak kabul edilerek, tarihi şahlanışın parlak bir anıtı olmuştur' ifadesine yer verdi. Hatay Valisi Rahmi Doğan da şu düşüncesini paylaştı: 'İstiklal Marşı, bağımsızlık aşkının, imkânsızlıklar içerisinde milletimizin gösterdiği büyük kahramanlığın, milli değerlerimizi ve ideallerimizi yansıtan azim ve fedakârlıkla verilen kurtuluş mücadelesinin mısralara dökülmüş mutabakat belgesidir. Milli şairimiz Ersoy, bu eşsiz eseriyle Türk milletini vatan ve bayrak sevgisi, birlik, beraberlik ve milli değerler ekseninde buluşturarak zirveleştirmiştir. Eşsiz eserinin her dizesinde Türk milletinin kahramanlığını, bağımsızlık düşüncesini görmekteyiz. Mehmet Akif, ´O şiir, milletin o günkü heyecanının bir ifadesidir, o günleri yaşamak lazım, o şiir artık benim değildir, o milletimindir´ diyerek, bu eşsiz eserini Türk milletine hediye etmiştir. Milli mücadele günlerinin heyecanını destansı bir şekilde yansıtan İstiklal Marşımız, dün olduğu gibi, İstiklal Marşı yılı olarak ilan edilen 2021 ve sonrasında her zaman kalplerimizi, ruhlarımızı birleştirerek yolumuzu aydınlatmaya devam edecek, eşsiz vatanımızın semalarında ilelebet yankılanacaktır.'
Defne Şehit Serkan Talan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi´nde yapılan törene ise vali yardımcısı Aydın Tetikoğlu, öğretmen ve öğrenciler de katıldı. Törende, lise müdürü Birol Gezer´in yaptığı açılış konuşmasının ardından, okul tarafından düzenlenen “On kıta bir vatan, ilelebet istiklal” temalı şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilere plaket verildi, liselilerin bayrak gösterisi eşliğinde İstiklal Marşının 10n kıtası da okundu. Törene, Hatay Cumhuriyet Başsavcıvekili Taceddin Pınar, Defne Kaymakamı Nevzat Şengök, İl Milli Eğitim Müdürü Kemal Karahan, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Yusuf Önlen, il jandarma Komutan yardımcısı Albay Ahmet Temel, Defne Jandarma Komutanı Harun Baykal, emniyet emiri Fatih Gündoğdu da katıldı.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, 'İstiklal Marşı´mız milletimizin milli ve bağımsızlık mücadelesinin en önemli sembolüdür. Bize düşen en önemli görev milli ve manevi değerlerimize sahip çıkarak bayrak ve vatan sevgimizi daima diri tutmaktır' değerlendirmesini yaptı. İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı ise, 'İstiklal Marşı; Türk milletinin hürriyet ve bağımsızlığından ödün vermeyeceğinin tescili, milletin kederde ve kıvançta birliğinin tercümanı, tarihten silinmek istenen bir milletin hangi değerlere sarılarak istiklal mücadelesini kazandığını anlatan tarihi bir belgedir' değerlendirmesini yaptı. Defne Belediye Başkanı İbrahim Güzel de, ''Bu marş bizim inkılabımızı anlatır, inkılabımızın ruhunu anlatır. Bunu ne unutmak ne de unutturmak lazımdır. İstiklal Marşında, istiklal davamızı anlatması bakımından büyük bir manası olan mısralar vardır' görüşünü kaydetti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —