İskenderun´da, İstiklal Marşının TBMM´de kabulünün 101. yılı ve Mehmet Akif Ersoy´u Anma Günü etkinliği düzenlendi.
İskenderun/SES
İskenderun Cumhuriyet Anadolu Lisesi tarafından Belediyesi Kültür Sarayı´nda düzenlenen etkinliğe kaymakam İskender Yönden, belediye başkanı Fatih Tosyalı, İskenderun Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Murat Fırat, Sahil Güvenlik İskenderun Grup Komutanı Yarbay Oğuz Emre Çiçek, jandarma komutanı Yüzbaşı Yusuf Yıldırım, emniyet müdürü Nevzat Güneş, İskenderun Milli Eğitim Müdürü Ali Haytaz ile siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.
Mustafa Kemal Atatürk ve şehitlerin anısına bir dakika saygı duruşunun yapıldığı, İstiklal Marşının okunduğu etkinlikte, öğrenciler tarafından çeşitli gösteriler de gerçekleştirildi.
Antakya´da Hatay Valisi Rahmi Doğan´ın da katıldığı etkinlik ise Erol Bilecik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlandı. Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanvekili Fedai Yücedal, Hatay Vali Yardımcıları Aydın Tetikoğlu, Yusuf İzci, Antakya Kaymakamı Mustafa Harputlu, il emniyet müdürü Ahmet Arıbaş, il jandarma komutanı Emrullah Büyük, Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz, il milli eğitim müdürvekili Mesut Çerko´nun da katıldığı etkinlikte, Mehmet Akif Ersoy´un hayatı ve İstiklal Marşı´nın kabulü”nü anlatan oratoryo sahnelendi. Hatay Valisi Doğan, İstiklal Marşı´nın kabulüne ilişkin açıklamasında şunlara yer verildi: 'Vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoy´un, Yüce Türk Milleti´nin Kurtuluş Savaşında gösterdiği azmini, hür yaşama iradesini en güçlü şekilde ifade ettiği, milletimizin cesaret, kahramanlık ve eşsiz mücadele azmini ölümsüzleştirdiği İstiklal Marşımızın, Türkiye Büyük Millet Meclisi´nde ´milli marş´ olarak kabul edilişinin 101. yıl dönümünü büyük bir gururla kutluyoruz. Kurtuluş Savaşı´nın en çetin döneminde ecdadımıza moral ve cesaret kaynağı olan her kelimesi ile Türk milletinin sahip olduğu yüksek karakteri, milli ve manevi değerleri ortaya koyan İstiklal Marşımız; milletimizin, vatan ve bayrak sevgisinden, özgür ve bağımsız yaşama tutkusundan ödün vermeden, haksızlıklara karşı dimdik ayakta durarak yeniden varoluşunun, ulusal birlik ve bütünlüğünün simgesi olmuştur. Vatanı için gerektiğinde canını feda etmekten kaçınmayan büyük Türk milletinin kahramanlık destanı olan İstiklal Marşı bugün de bizlere vatanın ne kadar kutsal bir emanet olduğunu göstermektedir. Tarihinin her döneminde bağımsızlığına ve vatanına yönelen tehditlere birlik ve beraberlik içerisinde karşı koyan aziz milletimiz, inanıyorum ki Akif´in İstiklal Marşı ile ortaya koyduğu değerlerimize her zaman sahip çıkacak; ortak sesimiz, ortak vicdanımız olan İstiklal Marşımızı ilelebet muhafaza edecektir.'
İskenderun Kaymakamı İskender Yönden de güne ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: 'Milli marşımızın şairi büyük üstad Mehmet Akif Ersoy, İstiklâl Savaşı´nda necip milletimizin ne uğruna savaştığı ve kutsal vatan topraklarımızı hangi duygu ve ruh haliyle koruduğunu bu özel dizelerinde açık bir şekilde ortaya koymuş olup, bu manada İstiklal Marşımız; şanlı tarihimizin ve milli mücadele coşkumuzu içeren edebiyat arşivimizin müstesna bir örneği olarak kabul edilmiş ve tarihi şahlanışımızın parlak bir anıtı olmuştur.'
İskenderun Teknik Üniversitesinde (İSTE) de İstiklal Marşı´nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy´u Anma Günü kapsamında etkinlikler düzenledi. Etkinlikte Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Olcay Özkaya, Mehmet Akif Ersoy´un hayatını ve milli mücadele sürecine katkılarını anlattı, İstiklal Marşı´nın yazılma süreci hakkında bilgi verdi. İSTE Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuvarı Korosu da şef Valentyn Trofimov yönetimindeki ´12 Mart´ konseri verdi.
Ülkü Ocakları Hatay İl Başkanlığı da İstiklal Marşı´mızın kabul edilişinin yıl dönümü kapsamınada İstiklal Marşını En Güzel Okuma Yarışması düzenledi.
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55