Tarih: 05.08.2017 08:02

“İTSO yatırımcıyı takipte olmalı”

Facebook Twitter Linked-in

Sadet Berkyürek/İskenderun

 İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Meclis Üyesi Erol Aygen, İskenderun Körfezi´ndeki doğal gaz ve petrol arama için verilen ruhsatların çoğunluğuna sahip ARAR Petrol ve Gaz Arama Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Alpay´ın değerlendirmesini paylaşarak, İTSO Meclisi´nin bölgenin potansiyelinin farkında ve yatırımcıyı takipte olması gerektiğini belirtti.
Meclis Üyesi Erol Aygen, Sanayiciler Meslek Komitesi adına Meclis toplantısında yaptığı sunumda İskenderun´un geleceğine yön verecek iki önemli projenin yatırım aşamasında olduğunu hatırlatarak, görevini tamamlama aşamasına gelen İTSO Meclisi´nin kamu, yerel ve özel yatırımları mutlaka takip etmesini, bağ kurulmasını önerdi.
Yatırımcıların ticaret ve sanayi odalarından beklentilerini araştırılmasını da öneren Aygen, üyelik görevinin yaşanılan kentte girişimcilerin beklentileri yanında yatırım programlarının fiziksel ve mali boyutlarını da bilmeyi gerektirdiğini, 11. Beş Yıllık Kalkınma Planı hazırlıklarına yönelik de çalışma yürütülmesi gerektiğini kaydetti.

Körfez´de doğalgaz yatakları açıklaması
Temmuz ayında İstanbul´da gerçekleştirilen 22. Dünya Petrol Kongresi´nde Ankara merkezli Arar Petrol ve Gaz Arama firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Alpay´ın İskenderun Körfezi´nde doğal gaz yataklarıyla ilgili açıklamasının basına da yansıdığına işaret eden Erol Aygen, Sputnik News´e özel açıklamasında da bölgede zengin gaz yataklarının varlığına dikkat çekerek 25 taneden fazla Körfez´de kuyu açmayı planladıklarını ve bunun için Rusya´da ortak girişimci arayışlarında oldukları yönündeki bilgileri paylaştı.

“En büyük liman Erzin´e…”
Doğu Akdeniz´in ve Türkiye´nin en büyük liman yatırımının Erzin sınırlarında başladığına da dikkat çeken Aygen, şu değerlendirmeyi yaptı: “Hassa Tünel projesi, doğu bölgemiz illerini ve ülkelerini İskenderun´la buluşturacak olan proje de topoğrafik çalışmalar tamamlanmış, inşaat yapım projelerine geçilmiş, istimlak çalışmaları devam edilmekte, keşif çalışmaları, yatırım programlarına alınması, projeye fon aktarılması ve ihale aşamalarına geçebilmek için Hatay yaşayanları olarak bizlerin bekleme modunda olduğumuzu belirtmek istiyorum. Tabiatıyla bu beklentilerimizin önümüzdeki süreçte yatırım programında gözlemlememiz en büyük arzumuz olacaktır. Şu an başta savunma sanayi, kimya, petrol gibi bir çok yatırımcı kuruluşlar bölgemizde ki potansiyeli keşif etmiş olmalılar ki, yatırımlarını yapma aşamasına girdiklerini görmekteyiz.”

Akçay´a ve Dörtyol´a Erdemoğlu´ndan 2 proje
Diğer önemli bir potansiyeli ise Sasa´yı satın alan Erdemoğlu Holding´in Akçay ile Dörtyol´daki yatırım açıklamasının oluşturduğunu sözlerine ekleyen Aygen, şu bilgileri paylaştı: “arasında yer alan Erdemoğlu Holding, İskenderun Ayçay semtinde Petrol Ofisi yanında bulunan ve iki yıl öncesinde Sabancı Holdinge ait olan Polyester türevlerini depolayan tesisleri satın almışlardı. Erdemoğlu Firması bölgemizde, uluslar arası kapasiteye sahip Polyester elyaf , Filament, Polyester bazlı polimerler, ara ürünler ve özellikli ürünlerden PTA, MEG ve Polimerler üretecektir. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına (TPAO) ait Hatay-Dörtyol´da bulunan 2.935.369 m2 araziyi, Erdemoğlu Holding satın alma, tahsis veya kiralanması hususlarında Ekonomi Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığıyla irtibat halinde bulunmaktadır. Erdemoğlu Holding sözünü ettiğim bu yatırımın ilk fizibilitesindeki tutarı 7,2 Milyar TL´sıydı. Holding geçtiğimiz aylarda Ekonomi bakanlığına müracaat ederek yatırım miktarını 12.8 Milyar lira ya, yatırım sürecini de 6 yıldan 8 yıla uzattı. Bu yatırım KAP (Kamu aydınlatma platformuna) bildirilerek resmiyet kazanmıştır.

Alpay, Körfez için ne demişti?

“Enerjide İskenderun anahtar”
22. Dünya Petrol Kongresi´nde Sputnik News ve Anadolu Ajansı´nın servis ettiği haberde, ARAR Petrol ve Gaz Arama Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Alpay´ın İskenderun´un Doğu Akdeniz´in olası önemli nokta olabileceğini vurguladığı belirtilerek şu ifadesine yer verilmişti: “İskenderun´da şu an gaz keşfimiz var. Bizim oradaki planımız 25´ten fazla kuyu açmak. Faaliyetlerimizi hızlandırmak istiyoruz İskenderun´un körfez olmasından dolayı. Her yere ulaşım daha kolay bu körfezden. Ayrıca bu Türkiye için bir ihtiyaç. Rusya ile boru hattı, nükleer anlaşmaları yapılıyor. Boru hatları anlaşmaları yapılıyor. Boru hattı, bahçe hortumuna benzer. Kökü yoktur. Bir faaliyetin kök salması için oradaki aramalara da katılmak gerekir' dedi.
'Halihazırda beş tane arama ruhsatımız var; dört tane de işletme ruhsatı. Günde 600 varil üretimimiz var. Hatay İskenderun Körfezi´ndeki ruhsatların hemen hemen çoğu bize ait. Orayı geliştiriyoruz. Bu bölge, çok muhtemeldir ki, Trakya kadar aktif gaz ve petrol çalışmalarının gerçekleştirileceği bir bölge olacak. Orası muhtemeldir ki Trakya kadar aktif olacak yaptığımız çalışmalarla gaz açısından' dedi.
Doğu Akdeniz´in gaz ve petrol anlamında artan değerinin hatırlatılması üzerine Alpay 'Evet bir Doğu Akdeniz vurgusu ve Kıbrıs´la İsrail´in çeşitli plan, projeleri var. Ancak yapılması gereken şey bir master plan. Bu plan da İskenderun Körfezi´ndeki deniz faaliyetlerinin karayla birleştirilmesinden geçiyor. Karadaki datayla denizdeki data birleştirildiğinde ben İskenderun Körfezi´nin ve karasının oralardan (Kıbrıs ve İsrail) daha aşağı olacağını zannetmiyorum' şeklinde konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —