´Kadın görünür olunca toplum nefes alır´

´Kadın görünür olunca toplum nefes alır´

Giydikleri birbirinden renkli etek ve pantolonları, makyajları ve başına taktıkları çiçek taçlarıyla alana geldiler...

Akın Bodur/İskenderun

Kendileri şapka takıp, omuzuna çantalarını asarken, cep telefonlarını da eksik etmedi, çoğu kadın. Sadece kendileri süslenmedi, bisikletlerini de süslediler, çiçek ve balonlarla. Miziğin ritmine kaptırıp, dans da etti, Süslü Kadınlar Bisiklet Turuna katılan kadınlar. Belki de günlük hayatta sergiledikleri özenin, daha fazla zamanı tura hazırlık için ayırdılar...
Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında Dünya Otomobilsiz Kentler Gününe vurgu yapmak amacıyla geleneksel hale getirilen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, İskenderun ve Antakya´da da gerçekleştirildi. Süslü Kadınlar Bisiklet Turuna katılan kadınlar, pedalları özgür hissetmek için çevirdi. Bisikletin geçmişi uzun yıllar öncesine dayanıyor. Bilinenler arasında 120 yıl önce İstanbul ve Bursa´da bisikklet turu ve yarışlarının da yapıldığı. Bisiklet, sadece ulaşım ve spor amaçlı değil, doğayı gözlemleyip, hissetmek ve temiz havayı solumak için de uzmanlarca tavsiye ediliyor...

´Arabadan in, bisiklete bin´
İskenderun Atatürk Anıtında önceki gün saat 17.00´da başlayan etkinlik, öğretmen Aysun Yıldırım ve mühendis Hatice Ildıran Kara tarafından İskenderun´da ikinci kez düzenlendi. Geçen yıl ülkenin 24 kentinde düzenlenen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu. bu yıl 50 şehirde aynı günde gerçekleştirildi.
Sahil yolunda düzenlenen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, Atatürk Anıtı önünde başlayıp, deniz lojmanları önündeki sahil yolunun bitiminde bulunan Balıkçı Heykeli´nin yanından dönülüp, Atatürk Anıtına ulaşılmasıyla gerçekleşti. Atatürk Anıtında DJ eşliğinde eğlence ve dans gösterisi de düzenlendi. Süslü Kadınlar Bisiklet Turuna katılan kadınlar, ´Arabadan in, bisiklete bin´ sloganı atarken, az sayıdaki erkekler de kullandığı bisikletle kadınlara turda eşlik etti. Bisiklet ve kadına saygı, kadın bisikletliye saygı istediklerini anlatan Yıldırım ve Kara, 'Biz, renk, dans, neşe ve barış istiyoruz. İnadına sokağa çıkıp, inadına süslenip, inadına bisiklete bineceğiz' dedi.

´Süslü kadınlar´ Atatürk Anıtında buluştu
İskenderun´da düzenlenen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu etkinliğinin açılışında konuşan Hatica Ildıran Kara, kent halkının güzel bir coğrafyada yaşadığını, Akdeniz´e kıyısının bulunduğunu ifade etti. Kara, 'Ancak yeterince kıymetini bilmiyoruz. Biz bugün yollarda olmak için buradayız. Bu tür etkinliklere ihtiyacımız da var. Kadınlar istediklerini giyip, sıkılmadan, rahatsız olmadan, edilmeden bisiklet kullanabilmeli' değerlendirmesini yaptı.

´Süslendik, çünkü dikkat çekmeye çalışıyoruz´
Etkinliğin açılışında konuşan Aysun Yıldırım ve Hatice Ildıran Kara, Süslü Kadınlar Bisiklet Turu hakkında bilgi verdi. Kadınların kendini daha özgür hissetmesi için bisiklet kullanması çağrısı yapan Yıldırım ve Kara, trafikte iki tekerlek üzerinde seyahat eden bisiklet kullanıcısına da saygı istedi. Kara ve Yıldırım, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve İskenderun Belediyesinin, kent planlamasını yaparken, bisiklet kiralama noktaları, bisiklet parkları ve bisiklet yolları düzenlemesi yapmasını ve bunların sayısını çoğaltmasını da bisiklet kullanıcıları adına istedi. Kara, 'Süslendik çünkü dikkat çekmeye çalışıyoruz. neye dikkat çekmek istiyoruz? Neden toplandık burada? Bisiklet sadece spor amaçlı kullanılmaz. Bisiklet aynı zamanda bir ulaşım aracıdır. Yaşamın bir parçası olabilir. Eğer uygun bisiklet politikası olursa, işe veya ulaşacağımız yere bisikletle gidebiliriz. Biz de dünyanın birçok yerindeki hemcinslerimiz gibi günlük kıyafetlermizle bisiklete binerek, ulaşımı sağlayabiliriz. Biz kadınlar korkmadan, çekimeden yollarda olmalıyız' dedi.

´Yollar sadece motorlu araçların değil´
Dünyanın birçok ülkesinde yapılan Süslü Kadınlar Bisiklet Turunun, Türkiye´nin en gelişmiş şehirleri arasında bulunan İskenderun´un da haberinin olması gerektiğininden hareketle etkinliği düzenlediklerini anlatan Kara, şunları söyledi: 'Yollar sadece motorlu taşıtlara ait değildir. Yollarda bisikletlere saygı istiyoruz. Motorlu araçların hiçe saydığı birçok insanı, bisiklet kazalarında kaybettik. İskenderun´da da bu kayıplar oldu.'
´Neden toplantık buraya?´ diye soran Kara, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Çünkü kadınız, görünür olmak istiyoruz. Görünür olmayan binlerce kadın var ülkemizde. Kadın toplumda görünür olduğu sürece o toplum nefes alır. Kadın korkmadan yollarda olmalı, toplumun her alanında görünür olmalı.'
Etkinliğe katılan kadınlardan Sabire Kiper de, 'Güzel bir etkinlik. Herkesin birarada olduğu, kadınların ve erkeklerin aynı alanı paylaştığı sosyal bir etkinlik' dedi. Çocukluğundan beri bisiklet kullandığını anlatan Kiper, kentte bisiklet yollarının olmasını, trafiğin buna göre uyarlanmasını istediğini de söyledi.
Etkinliğin en küçük katılımcıları arasında bulunan 5 yaşındaki Şimay Çokluk da, tura ebeveynleri ile birlikte katıldı. turu beğendiğini anlatan küçük Şimay, etkinliğin sürmesi halinde katılmaya devam edeceğini belirtti.



"Mücbir sebep hali uzatılmalı"

Fatma Şahin'den başkanlara ziyaret

Lütfü Savaş, mesajla veda etti

Nesibe Kuzu, "Pruva"yı yayımladı

İş yükününün hafifletmesini istediler

1 Mayıs, İskenderun'da kutlanacak

23 Nisan'da motosiklet korteji

Bayramda 'uçurtma şenliği'

Parkta 23 Nisan şenliği

Hastane bahçesinde korkutan yangın

Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı

Çalışkan'dan Özhaseki'ye: İtiraf yetmez, çözüm üretin!

İş dünyasının talebi 'mücbir sebep'

Belen'de makam koltuğuna Aybüke oturdu

Çocuk başkanlar istemlerini sıraladı

İlkokul öğrencileri vali koltuğunda

Sembolik başkan 'denetim' istedi

CHP il başkanı istifa etti

"Mücbir sebep hali en az bir yıl uzatılmalı"

Prof. Görür: Faylardaki stres transfer oldu

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Yükleniyor

  • BIST 100

    10082,77%1,69
  • DOLAR

    32,38% -0,18
  • EURO

    34,76% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2433,87% -0,18
  • Ç. ALTIN

    3907,21% -1,74