Antakya/SES
DASİFED desteği ve KAGİD´in ev sahipliğinde yapılan toplantıda konuşan TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu, “Ülkelerin rekabetçiliği, ekonominin yanında toplumsal hayatta yarattığı değeri, sürdürülebilir kalkınmada etkin kullanmasıyla ölçülüyor. Tek kanatla uçmak nasıl mümkün görünmüyorsa; toplumun yarısını oluşturan kadınların hayatın her alanına aktif katılımı olmadan da kalkınma ve rekabetçilik pek mümkün görünmüyor” dedi.
Bünyesindeki İş Dünyasında Kadın (İDK) Komisyonu ve üyesi 39 kadın derneği aracılığıyla, kadının iş gücüne katılımının artırılması, sosyal ve toplumsal statüsünün yükseltilmesi, kadın girişimciliğinin geliştirilmesi gibi alanlarda projeler yürüten TÜRKONFED, ´Kadının çok yönlü güçlendirilmesi´ projesininin ikinci toplantısını ´başaran insanlar´ temasıyla düzenledi. Toplantıda, İDK Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, Doğu Akdeniz Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (DASİFED) Başkanı Faruk Ekinci ve Hatay KAGİD Başkanı Rana Atalay´ konuştu. Dönüşümün kadın-erkek birlikte mücadele ederek gelişeceğini belirten ve değişimin önce dilde başlaması gerekliliğini anlatan Prof. Dr. Açık, eğitim seviyesinin artırılması ile kadınların işgücüne katılımının arttığını kaydetti. Açık, “3. İş Dünyasında kadın raporumuza göre okur-yazar olmayan kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 16 iken, yükseköğretim mezunu kadınlarda bu oran yüzde 71´e yükseliyor. Antakya´nın içinde olduğu TR63 Bölgesi´nde, 2017 yılı verilerine göre kadının işgücüne katılım oranı yüzde 29,9. Erkeklerde ise bu oran yüzde 75,8. Kadın istihdam oranı lise altı eğitim düzeyinde yüzde 22.8 iken, yüksek öğretim mezunu kadınlarda istihdam oranı yüzde 51.9´dur. Türkiye ortalamasının da altında kalan bu oranlar, medeniyetlerin beşiği olan güzel kentimize yakışmamaktadır. Bu oranın artırılmasına yönelik kamu, özel, akademi ve sivil toplum kuruluşlarıya birlikte çalışmalı, güç birliği oluşturulmalıdır. Kadın güçlenirse toplum güçlenir ve sürdürülebilir kalkınma ancak güçlü kadınlarla gerçekleşebilir” diye konuştu.
Kadınlar önlerine engel koyulmaması halinde her türlü zorluğu aşacak bilgi, beceri ve yetkinlikte olduğunu anlatan DASİFED Başkanı Ekinci de, “Ülkemizin kalkınmasında kadınların gücünü kullanmamız gerekliliği çok nettir. Bunun tartışmaya açık bir tarafı yoktur. Madem toplumun yarısını kadınların oluşturduğunu söylüyoruz, o zaman bu kadınların iş ve toplumsal hayata katılımları önündeki engelleri kaldırdığımızda ekonomik olarak da kalkınma yolunda önemli bir eşik aşılmış olacaktır. Dünya ile kıyasladığımızda kadın gücü potansiyelini yeterince kullanamadığımızı görüyoruz. Kadın gücü potansiyelimizi etkin kullanmalıyız' dedi.
İDK tarafından hazırlanan 3. İş Dünyasında Kadın Raporu yazarlarından Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Hakkı Yılmaz da, ´İş hayatında kadın: Yerel yönetimler ve işyerlerinde uygulamalar´; Idecon Idea&Congress Direktörü Yaprak Yapsan da ´Girişimcilikte dijitalleşme ve sosyal medya kullanımı´ üzerine bilgi verdi. Etkinlikte, ´Bölgenin Başarılı Girişimci Kadını Ödülü´ Özge Salih´e, ´Bölgenin Başarılı İş Kadını Ödülü´ de Çiğdem Kıral´a verildi. Yazılı yapılan açıklamaya göre, etkinlikte, Uğur Yaldız Otomotiv YK Başkanı Filiz Yaldız ve KEBO YK Başkan Yardımcısı Çiğdem Kıral da konuşma yaptı.
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55