İskenderun´da 'Kentte ve kırsalda kadın' konulu söyleşide bulunan Hatay YÖRSİAD Başkanı Hamide Vural, kırsalda kadının yaşamının kentlere göre çok daha zor olduğunu ifade etti ve yörük kızı olarak bunu yaşamdan bildiğini söyledi
Vural, ' İskenderun ve Antakya´da yaşayan kadınlar için bazı şeyler daha kolay olabilir, ama küçük kentlerde, kırsalda daha zor. Özellikle de kadınlar için çok zor. Kadın için kırsalda her şey zor. Eğitim de zor, iş de. Ama ben bunu kırdım ve eğitim aldım. Tabi ki bunda ailemin, babamın büyük desteği var. Okuma isteğimi o destekledi' değerlendirmesini yaptı. Kırsalda kadınların ticaret yapması ne kadar sıkıntılı ve zorsa, kadınların siyaset yapmasının da sıkıntılı olduğunu anlatan Vural, 'Siyaset kadın için kırsalda daha sıkıltılı ve zordur. Çünkü, kadının siyaset yapmasına izin verilmez. Ama kadın isterse ve denerse istediği de olur' dedi.
Akın Bodur/İskenderun
Hatay YÖRSİAD Başkanı Hamide Vural, kırsalda kadının yaşamının kentlere göre çok daha zor olduğunu ifade etti ve yörük kızı olarak bunu yaşamdan bildiğini anlatarak, kırsalın kalkınması için kadınların desteklenmesini söyledi.
Evimiz İskenderun Süpürge Derneği ve Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneğinin işbirliğiyle her çarşamba düzenlenen ´geleneksel çarşamba sohbetine konuk olan Hatay YÖRSİAD Başkanı Vural, 'Kentte ve kırsalda kadın' konulu söyleşide bulundu. Kadınlara ve özellikle kırsalda yaşam süren kadınlara, 'Doğduğumuz yer kaderimiz mi? Kafanıza koyduğunuzu yapın. Kadının dokunduğu her şey farklılaşır. Denize atılan taşın oluşturduğu halkalar gibi çoğalalım' söylemiyle seslenen Hatay YÖRSİAD Başkanı Vural, lise eğitimi için her gün Antakya´dan İskenderun´a geldiğini, zorlukları aşarak, yörük olan ailesinde eğitim alan ilk kadının kendisi olduğunu belirtti. 'Hayat her zaman insanlara beklediklerini sunmuyor' diye konuşan YÖRSİAD Başkanı Hamide Vural, 'Yaşamda içinde bulunduğumuz bahar, bir anda karanlık bir geceye de dönüşebilir. Ben 7 yıl süreyle bir anlamda atıl kaldım, doğum nedeniyle mesleğim olmasına rağmen yaşadığım köyde hiçbir şey yapamadım. Ama 7 yıl sonra köyden çıktım ve şehre indim; Kırıkhan´da ticarete atıldım. Her şeyini kaybetmiş birisi olarak amacım ayakta durabilmek, iş edinmekti. İş yaşamına atılmak için ailenin ve çevrenin de çok önemli özelliği, desteği bulunuyor, bu özellikle kadınlar, kırsalda yaşayan kadınlar için çok daha önemlidir. Aile desteği olmadan kırsaldaki kadının bir şey yapması çok zor. Ama kadının ticarete, siyasete atılması da çok önemli, çünkü kadının dokunduğu her şey çok güzel oluyor. Ticari iş yaparken bile ona bir estetik, değer katıyor' dedi.
Ailesinin yörük olduğunu, 1972´de çıkan İskan Kanunu kapsamında Kırıkhan´da yerleşik hayata geçtiklerini anlatan Vural, yörüklerden okuyan ilk kadının kendisi olduğunu belirtti. Kadınların daha detaycı olduğunu, zoru seçtiğini, zorun da başarıyı getirdiğini anlatan Vural, 'Kadın için kırsalda her şey zor. Eğitim de zor, iş de. Ama ben bunu kırdım ve eğitim aldım. Tabi ki bunda ailemin, özellikle babamın büyük desteği var. Okuma isteğimi o destekledi. İskenderun Endüstri Meslek Lisesi sınavını kazanınca, Antakya´dan her gün İskenderun´a okumak için gelip gittim' diye konuştu.
'Kadının ticaret yapması nasıl sorsa, siyaset yapması da zor'
Yörük bir kadın olarak ticarete atılıp, insanlara iş, aş vermeye başlayınca toplumun kendisine olan bakışının farklılaşarak, olumla anlamda değiştiğini anlatan Hamide Vural, 'Bazı şeyler kentlerde, Hatay´da da İskenderun ve Antakya´da daha kolay olabilir, ama küçük kentlerde, kırsalda daha zor. Özellikle de kadınlar için çok zor. Bunu kırsalda daha belirgin görüyor, yaşıyorsunuz. Çünkü, insanların önyargılarını kırmak zor. Ben makina eğitimi aldım, mesleğim makina ama çok farklı sektörlerde çalıştım; denize atılan taşın yarattığı halkalar gibi çeşitli alanlarda iş yaptım, müteahhitlik bile yaptım. Herkes de yapabilir. Ama önce insan kendisine güvenmeli. her şeyi para ve sermayeye getirmemeli. Bunlarsız da yapılabilir mi? Yapılır. Ben kredi kartıyla iş yapmaya başladım ve zamanla işimi geliştirdim, dernek kurdum sosyal ve eğitim yardımları yaparken iş insanlarını buluşturdum, siyasete atıldım. Kırsalda kadınların ticaret yapması ne kadar sıkıntılı ve zorsa, kadınların siyaset yapması da sıkıntılıdır. Ki kırsalda bu daha sıkıltılı ve zordur. Çünkü, kadının siyaset yapmasına izin verilmez. Ama kadın isterse ve denerse istediği de olur. Ben denedim, siyasete atıldım, Hatay Milletvekili aday listesine de girdim. hedefim daha da ileriye gidebilmek.'
Hatay YÖRSİAD Başkanı Vural, bir soru üzerine Suriye´de yaşanan savaş nedeniyle ülkemize, Hatay´a gelen insanların zor şekilde yaşam sürmesinin, bir anlamda göçebe hayatı yaşamasının, kırsalda kadına bakışı farklılaştırdığını, kadınların eğitim, meslek ve iş olarak desteklenmesinin kısmen de olsa arttığını ifade ederek, 'hani bir söz vardı; ´Bir musibet, bin nasihattan iyidir´ diye. Savaşın acı yüzü, herkesi olduğu gibi kadın ve çocukları olumsuz etkilemesi, kadına desteği, kadının gelişmesine, eğitimine yönelik çabayı görünür olarak arttırdı ama yeterli değil' değerlendirmesini yaptı.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55