Kadınlar Şentop´a çağrıda bulundu

İstanbul Sözleşmesinin uygulanması için yeni yasama yılında TBMM´yi ve TBMM Başkanlığı´nı göreve çağıran kadınlar, TBMM´nin kadına karşı şiddetle mücadele konusunda eşitliğin sağlanması ve ayrımcılıkla mücadele yönünden

TÜRKIYE 2.10.2020 12:15:13 0
Kadınlar Şentop´a çağrıda bulundu

Avrupa Konseyi Eşitlik İçin Kadın Komitesi (EŞİK) bileşeni İskenderun Kadın Platformu tarafından düzenlenen basın açıklamasında dönem sözcüsü Fatoş Çınar, İçinde Türkiyeli parlamenterlerin de bulunduğu Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi´nin (PACE) Eşitlik ve Ayrımcılıkla Mücadele Komitesi, 11 Eylül 2020 tarihinde İstanbul Sözleşmesi ile ilgili bir açıklama yayınlamış ve parlamenterleri göreve çağırdığını hatırlatarak, “EŞİK - Eşitlik İçin Kadın Platformu olarak Komite´nin bu çağrılarını destekliyor; İstanbul Sözleşmesi, Anayasa ve ulusal yasalar çerçevesinde TBMM´yi kadına karşı şiddetle mücadelede oynaması gereken tarihsel rolün gereğini yerine getirmeye çağırıyoruz” dedi.

İstanbul Sözleşmesi´nin denetleme organı olan Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddete Karşı Uzman Eylem Grubu (GREVIO) Türkiye hakkında da bir rapor hazırladığına dikkat çeken Fatoş Çınar, raporda Türkiye Cumhuriyeti Devleti´nin kadına karşı şiddetin önlenmesi konusunda atması gereken adımları kısa, orta ve uzun erimli olarak net bir biçimde belirttiğini, ancak raporun gereklerinin yerine getirilmediği gibi, 15 Ekim 2018 tarihli GREVIO Türkiye Raporu´nun resmi çevirisi bile yaptırılmadığını ve Sözleşme´den çıkılması tartışmasının açıldığını vurguladı.

EŞİK olarak, TBMM Başkanlığı´nın yanı sıra tüm siyasi partileri ve milletvekillerini, tüm sivil toplumu kadına karşı şiddetle mücadelede kendi üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye; bu alanda çalışan kadın örgütlerini desteklemeye çağırdıklarını kaydeden Çınar, taleplerini 5 madde de özetledi.
-Acilen, hala resmi çevirisi yapılmamış olan 15 Ekim 2018 tarihli GREVIO Türkiye Raporu´nun resmi çevirisini yaptırınız ve Raporu tüm milletvekillerine ulaştırınız.
-Raporun hükümet, bakanlıklar ve yargı kurumları, ulusal ve yerel düzeyde ilgili tüm kamu kurumları, üniversiteler, yerel yönetimler, siyasi partiler, meslek örgütleri, medya, kadına yönelik şiddet alanında çalışan STK´lar ve diğer sivil toplum örgütleri ve tüm ilgili kesimlerle kapsamlı bir şekilde paylaşılmasını sağlayınız; kendi eylem planlarını ve geri bildirimlerini isteyiniz.
-Meclis´in ilk işlerinden biri olarak GREVIO Türkiye Raporu´nun TBMM´de görüşülmek üzere özel olarak gündeme alınmasını sağlayınız. İlgili kamu kurumları, üniversiteler, yerel yönetimler, siyasi partiler, meslek örgütleri, kadına yönelik şiddet alanında çalışan STK´ların görüş ve önerilerini alarak ve TBMM´deki tüm partileri sürece dahil ederek Türkiye´nin şiddetle mücadele konusundaki yol haritasının/eylem planının geniş katılımla çıkartılması için çalışınız.
-Kadına karşı şiddet ve İstanbul Sözleşmesi ile ilgili çalışmaları 1 Ekim 2020 tarihinden itibaren TBMM gündemine alınız. Meclis´in tüm çalışmalarında, İstanbul Sözleşmesi´nin gerektirdiği ilkeleri hayata geçirmeye özen gösteriniz.
-EŞİK - Eşitlik İçin Kadın Platformu´nun 17 Eylül 2020 tarihli basın açıklamasında da talep edildiği gibi, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında, 25 Kasım günü TBMM´de özel bir oturum düzenleyerek kadına karşı şiddetin önlenmesi ve İstanbul Sözleşmesi´nin 70. maddesi gereği Sözleşme´nin uygulanması konusundaki parlamenter denetim görevinin yerine getirilmesini sağlayınız.


İskenderun'da filtre operasyonu

Dr. Kanatlı'dan ürküten tablo

Aile hekimleri iş bıraktı

Meclis'te 'fotoğraf tartışması'

Rezerv alan kararına 'dava'

Binalara 8 kat sınırı

CHP’den Lütfü Savaş'a 'kesin ihraç' istemi

AFAD'da dönüşüm değerlendirme toplantısı

Belediye meclisinde kayyum eleştirisi

65 yaş üstüne çay-kahve ücretsiz

Feyezan Kanalının duvarı yükseliyor

Usta öğretici belgeli tek kadın klimacı

İskenderun DEM Parti'den kayyum eleştirisi

AKP'de tek listeli seçim

AKP: Uygulamalar devam edecek

  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,47% 0,05
  • EURO

    36,42% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2956,00% 0,72
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55