İskenderun Kadın Platformu, Eski Bit Pazarı´nda düzenlenen basın açıklamasında Afganistan´daki kadınlarla da dayanışma mesajı verdi. “Haklarımıza ve özgürlüklerimize sahip çıkıyoruz” pankartının açıldığı toplantıda konuşan dönem sözcüsü Feyruz Gör, Afganistan´daki gelişmelerden en çok kadınların etkilendiğini, son 20 yıldaki kazanımların tehdit altında olduğunu söyledi. Gör, “Taliban´ın geri dönüşüyle, kadınların ve kız çocuklarının son 20 yılda elde ettikleri özgürlük ve kazanımlar da tehdit altında. Kadınlar, Taliban´ın kendi şeriat kanunları altında idam, sokak ortasında kırbaçlanma gibi sert ceza uygulamalar ile karanlık günlere geri dönüleceğinden kaygılı. Coğrafyada yaşananlar domino etkisi yaratıyor” diye konuştu.
Failler lehine düzenleme yapıldı
Kadına yönelik şiddetin son 10 aylık Hatay sonuçlarını da paylaşan Gör, “İstanbul sözleşmesinin iptal edileceğinin duyurulmasının ardından 2021 yılının ilk altı ayında 130 kadın katledildi. 2021 ocaktan bu güne Hatay´da Derya Alış, Ebru Kara, Meryem Sido ve Dörtyol´da ismi paylaşılmayan bir kadın katledildi. 28 Eylül de ilçemizde Aynur Mert ve çocukları 16 yaşındaki Aleyna 14 yaşındaki Mehmet Ali Mert eşi tarafından katledildi. Pandeminin etkisiyle uzun bir süredir sokağa çıkamadık. Ancak Afganistan´da başlayan, Türkiye´de İstanbul sözleşmesinin tartışmaya açılması ile artan kadın şiddetine karşı dayanışmaya bir kez daha ihtiyacımız olduğunu söylemek için yine alanlardayız . Siyasi sürecin etkisiyle failler lehine düzenleme yapıldı. Nitekim Arsuz´da istismara uğrayan iki çocuğun faili aklanmak istiyor” dedi.
Pandemi eşitsizliği derinleştirdi
BM Çocuklara Yardım Fonu´nun (UNICEF) geçen yıl yayımladığı rapora göre devam eden silahlı çatışmaların da etkisiyle okul çağındaki çocukların üçte biri olan yaklaşık 3,7 milyon çocuğun okula gidemediğini, bu rakamın yüzde 60´ını da kız çocuklarının oluşturduğunu aktaran Gör, Türkiye´de ise eşitsizliğin derinleştiğini vurguladı. Gör, şunları kaydetti: “Türkiye ‘de de pandemi bahane edilerek okula gönderilmeyen çocuklarda kız çocuk oranı gitgide artmaktadır. Eşitsizliklerle mücadele etmek bir yana eşitsizliği derinleştiren bu süreçte pandemi bahanesiyle kız çocukları daha çok dezavantajlı duruma getirilmiştir.”
9147,32%1,28
34,54% 0,24
36,46% 0,34
2961,34% 0,90
4965,45% 0,74