Kadınlar sözleşme eyleminde

Kadınlar sözleşme eyleminde

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan´ın imzasıyla İstanbul Sözleşmesi´nden imzanın geri feshedilmesine tepki gösteren kadınlar, İskenderun´da da toplandı, “İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

TBMM´de 24 Kasım 2011´de oybirliğiyle kabul edilen İstanbul Sözleşmesi´nin Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle feshedilmesi, İskenderun´da da protesto edildi. İskenderun Kadın Platformu adına yapılan açıklamada, “Bu kararı tanımıyoruz, kabul etmiyoruz” denildi. CHP Kadın Kolları tarafından eş zamanlı yapılan basın açıklamasında da “Meclis´te oy birliğiyle kabul edilmiş olan İstanbul Sözleşmesi, milletin iradesi yok sayılarak feshedilemez” ifadesine yer verildi.

İskenderun Kadın Platformunun çağrısıyla İskenderun´da eski Bit Pazarı alanında toplanan kadınlar, imzanın İstanbul Sözleşmesi´nden geri çekilmesi kararının tanıdığı haklardan da vazgeçme kararı olduğuna dikkat çekti. Platform adına yapılan ortak açıklamayı okuyan Filiz Yeşildağ, şunları kaydetti: “Güne yine bir hak ihlali ile başladık . Gece yarısı yapılan yasa değişiklikleri artık rutinimiz hale geldi. İstanbul sözleşmesinden cumhurbaşkanı kararnamesi ile imza çekildi. Uluslararası sözleşmeler, 'masa başında' imzacı devletlerin öylesine imzaladıkları sözleşmeler değildir. Tüm uluslararası hak sözleşmelerinin ardında, ödenen büyük bedeller, verilen mücadeleler vardır. İstanbul Sözleşmesi yılmadan mücadele eden kadınların emeğidir. Sözleşme, imzacı devletlere bir çok yükümlülük getirmiştir. 'Genel yükümlükler' başlığı altında şöyle der; “Taraflar, kültür, örf adet, gelenek, din veya sözde namusun işbu sözleşme kapsamındaki herhangi bir şiddet eylemi için mazeret oluşturmamasını sağlar.' Yani sözleşme imzacı devletlere, toplumsal cinsiyetçi bakış açısını değiştirme, kadın ve erkek arasındaki her türlü eşitsizliği ortadan kaldırmayı, kadına yönelik şiddet konusunda, etkin önlemler alma görevini yüklemektedir. Sözleşme, ‘temel haklar, eşitlik ve ayrım gözetmeme´ başlığı altında cinsel kimlik, cinsel yönelim, göçmen ve mülteci olma durumu, ulusal azınlık ve daha bir çok alanda, ‘ayrımcılık yapmama´ görevini de imzacı devletlere yüklemektedir. T.C devleti, mecliste aldığı bir karar ile imzaladığı bu sözleşmedeki imzasını bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile bir gece yarısı geri çekmiştir. Bu karar sözleşmenin kadınlara , çocuklara ve LGBTİ+ lara tanıdığı haklardan vazgeçme kararıdır. Öldürülseniz de, tecavüze, tacize, istismara maruz bırakılsanız da biz failleri, erkek şiddetini koruyacağız” demektir! Bilinsin ki sonuna kadar mücadele edeceğiz, birleşeceğiz ve haklarımızı geri alacağız.”

/resimler/2021-3/21/0025071201910.jpg



Anahtar Kelimeler: Kadınlar sözleşme eyleminde

"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yollarda ağır tonajlı araçlara 'park yasağı'

"Demokrasi talebi, sokaklardan sandıklara taşındı"

Belen'de "Ramazan Çocuk Festivali"

Hatay'da Özgürlük Nevruz'u kutlaması

Down Sendromu Farkındalık Günü

Başkan Amaç'tan üretiye destek çağrısı

Baro Başkanı Tut: Hukuk devletini savunmaya devam edeceğiz

Şam Geçici Maslahatgüzarı'nın Hatay ziyareti

Kütüphane inşaatında inceleme

"ÇED Gerekli Değildir" sürüyor

Kaçak yapı şikayetinde 'işlem yok'

Beton santralleri ve hava kirliliği...

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Gelişim Hastanesi, 20. yılında

CHP, 'ön seçime' devam ediyor

Grev 273. gününde

Hatay, kurak iller arasında

Üniversite alanına, 'sanayi alanı' kararı

İskenderun Engelliler, Avrupa Kupası'nda oynayacak

AÇKD: Dikmece’nin yüzde 80’ine el konuldu

Atık bertarafına 50 milyon hibe çabası

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

Muammer Aksoy Caddesi 3 şeritli oldu

Suriye'deki katliam Cevevi'ne protesto edildi

Kurum, 'fahri hemşehrilik beratını' aldı

HTO'dan 56 hekime plaket

Hekimler 14 Mart'ta buluştu

"Tozlu havada maske kullanın"

Prof. Yılmaz'dan gastroenteroloji bilgilendirmesi

Yükleniyor

  • BIST 100

    10228,40%0,39
  • DOLAR

    39,81% 0,04
  • EURO

    46,88% 0,27
  • GRAM ALTIN

    4275,38% 0,39
  • Ç. ALTIN

    6808,69% 0,00