Kadınlar sözleşme eyleminde

Kadınlar sözleşme eyleminde

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan´ın imzasıyla İstanbul Sözleşmesi´nden imzanın geri feshedilmesine tepki gösteren kadınlar, İskenderun´da da toplandı, “İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

TBMM´de 24 Kasım 2011´de oybirliğiyle kabul edilen İstanbul Sözleşmesi´nin Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle feshedilmesi, İskenderun´da da protesto edildi. İskenderun Kadın Platformu adına yapılan açıklamada, “Bu kararı tanımıyoruz, kabul etmiyoruz” denildi. CHP Kadın Kolları tarafından eş zamanlı yapılan basın açıklamasında da “Meclis´te oy birliğiyle kabul edilmiş olan İstanbul Sözleşmesi, milletin iradesi yok sayılarak feshedilemez” ifadesine yer verildi.

İskenderun Kadın Platformunun çağrısıyla İskenderun´da eski Bit Pazarı alanında toplanan kadınlar, imzanın İstanbul Sözleşmesi´nden geri çekilmesi kararının tanıdığı haklardan da vazgeçme kararı olduğuna dikkat çekti. Platform adına yapılan ortak açıklamayı okuyan Filiz Yeşildağ, şunları kaydetti: “Güne yine bir hak ihlali ile başladık . Gece yarısı yapılan yasa değişiklikleri artık rutinimiz hale geldi. İstanbul sözleşmesinden cumhurbaşkanı kararnamesi ile imza çekildi. Uluslararası sözleşmeler, 'masa başında' imzacı devletlerin öylesine imzaladıkları sözleşmeler değildir. Tüm uluslararası hak sözleşmelerinin ardında, ödenen büyük bedeller, verilen mücadeleler vardır. İstanbul Sözleşmesi yılmadan mücadele eden kadınların emeğidir. Sözleşme, imzacı devletlere bir çok yükümlülük getirmiştir. 'Genel yükümlükler' başlığı altında şöyle der; “Taraflar, kültür, örf adet, gelenek, din veya sözde namusun işbu sözleşme kapsamındaki herhangi bir şiddet eylemi için mazeret oluşturmamasını sağlar.' Yani sözleşme imzacı devletlere, toplumsal cinsiyetçi bakış açısını değiştirme, kadın ve erkek arasındaki her türlü eşitsizliği ortadan kaldırmayı, kadına yönelik şiddet konusunda, etkin önlemler alma görevini yüklemektedir. Sözleşme, ‘temel haklar, eşitlik ve ayrım gözetmeme´ başlığı altında cinsel kimlik, cinsel yönelim, göçmen ve mülteci olma durumu, ulusal azınlık ve daha bir çok alanda, ‘ayrımcılık yapmama´ görevini de imzacı devletlere yüklemektedir. T.C devleti, mecliste aldığı bir karar ile imzaladığı bu sözleşmedeki imzasını bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile bir gece yarısı geri çekmiştir. Bu karar sözleşmenin kadınlara , çocuklara ve LGBTİ+ lara tanıdığı haklardan vazgeçme kararıdır. Öldürülseniz de, tecavüze, tacize, istismara maruz bırakılsanız da biz failleri, erkek şiddetini koruyacağız” demektir! Bilinsin ki sonuna kadar mücadele edeceğiz, birleşeceğiz ve haklarımızı geri alacağız.”

/resimler/2021-3/21/0025071201910.jpg



Anahtar Kelimeler: Kadınlar sözleşme eyleminde

"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

İHD Şube Başkanı Coşkun: Geçmişle yüzleşin

Gazeteci Celal Başlangıç yaşamını kaybetti

Demirel Hatayspor’la yolları ayırdı

Başkan borçlanma yetkisi aldı

Hatay 3,8 sarsıldı

Sıkışan yolcuyu itfaiyeciler kurtardı

STK’lar imam Hasan İnci cinayetini sordu

İskenderun yeniden suya teslim

İsdemir’de çocuk tiyatrosu

1 Mayıs’ta temizlik işçilerini hatırlattılar

1 Mayıs Gar alanında kutlandı

Samandağ'da belediye 180.8 milyon lira borçlu

Geçici işçlerin akitleri feshedildi

Hatay’da 4 yeni İdare Mahkemesi

Levrek balığının işlenmesine ‘araştırma desteği’

Belen’de Kut'ül Amare Zaferi kutlaması

17 milyon lira "başvurusu"

Hak-İş'ten 1 Mayıs açıklaması

Arsuz'da belediyenin borcu 63 milyon lira

1 Mayıs, kutlanıyor

Çiftçiler tarlalarına girerken izin alıyor

15 günde 13 kilometre kanalizasyon temizlendi

Yapı denetim firmalarının ‘el altından’ istediği rakamlar soru önergesi

79,5 milyon dolarlık 'gaz giderme tesisi’

Kaledibi'nde 2B çalışması

İskenderun'da DEAŞ operasyonu

Altınözü’nde “acele kamulaştırma"

"Mücbir sebep hali uzatılmalı"

Fatma Şahin'den başkanlara ziyaret

Yükleniyor

  • BIST 100

    10276,9%0,67
  • DOLAR

    32,28% -0,12
  • EURO

    34,76% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2404,25% 0,46
  • Ç. ALTIN

    3887,04% 0,00