İskenderun Kadın Platformu, yöneticilerin istismarı aklamasını değil, İstanbul Sözleşmesi´ni uygulamasını istediklerini belirtti.
İskenderun Kadın Platformu dönem sözcüsü Ayten Kılınç, 15 Temmuz demokrasi Şehitleri parkında yaptığı açıklamada, çocuk istismarcılarına evlilik yoluyla affın, bayram sonrası meclis açıldığında ilk gündeme gelecek konulardan olduğunun konuşulduğunu ifade etti ve 'İnfaz yasasının geçirildiği gece yarısı ortaya çıkan taslak, yükselen tepkilerin karşısında muhalefetin desteğini alamadığı için meclis gündemine gelemedi' değerlendirmesinde bulundu.
AKP´li milletvekili Said Yüce´nin twitter hesabından açık bir şekilde tasarının bayram sonrası meclise geleceğini yazdığını anlatan İskenderun Kadın Platformu dönem sözcüsü Kılınç, 'İstismarın affı olmaz; Cinsiyetçi politikalarınızla barışmayacağız; Yanyanayız, dayanışmadayız' sloganları arasındaki konuşmasında şunları söyledi: 'Erken yaşta evlilik adıyla gizlemeye çalıştıklarının, 13 yaşında kız çocuklarını 28 yaşındaki erkeklerle evlendirmeyi meşrulaştırmak, kız çocuklarının eğitim hakkını elinden almak, onları yoksullaştırmak, geleceksizleştirmek olduğunu biliyoruz. “Bir kerelik af” diyerek bunu alelacele geçirmek sorunu çözmeyecek, ileride yeniden bu tip aflara ihtiyaç olduğunun iddia edilmesine sebep olacak. Aralanan bu kapı kız çocuklarının çocukluğunu ellerinden alacak, evlilik yaşını fiilen 13´e indirecek. Hatırlatırız ki TCK´nın 104. Maddesine göre 15 yaş üstündekilerin rızaları dahilinde cinsel ilişkide bulunmasının önünde bir engel yok. Yani geçirilmek istenen yasa tasarısı, 13-14 yaşındaki kız çocuklarıyla yasal olmayan bir şekilde dini nikahla evlenen erkeklere af niteliğinde. Buradan bir kez daha söylüyoruz 15 yaş altındaki hiçbir çocuğun rızasından bahsedemeyiz. 15 yaş altı her çocuğa yönelik cinsel davranış cinsel istismardır. Suçtur. Affedilemez!'
Kadın platformu: Güvende değiliz
Açıklamanın yapıldığı alanda balonların üzerine 'İstanbul Sözleşmesini uygula; 6284´ü uygulayın; Cinsiyetçi politikalara hayır; İstismarcıları aklama' yazılı ifadelerin bulunduğu etkinlikte açıklamasını sürdüren Kılınç, değerlendirmesine şöyle devam etti: 'Endişeliyiz! 13 yaşındaki kız çocuklarını istismar eden erkekler affedilmeye çalışılırken, İstanbul Sözleşmesi´ne yönelik saldırılar da gün geçtikçe büyüyor. Bir yandan devleti yönetenler “İstanbul Sözleşmesi nas değildir.” derken öbür tarafta sözleşmeyi meclisten geçirenler “Neye oy verdiğimizi bilmiyorduk.” diyebiliyor. Kadına yönelik erkek şiddetinin önlenmesini, kadın ve çocukların şiddetten korunmasını ve şiddetin soruşturulmasını amaçlayan sözleşme şiddet uygulayan erkekleri rahatsız ediyor. Kadına yönelik şiddetle mücadele ettiğini söyleyen hükümet ise tüm bu rahatsız erkekleri sessizliğiyle destekliyor. Bu sessizlik ya da bazense verdiği açıktan destek, kadına yönelik şiddeti savunan, cinsiyetçi, istismarcı, şiddet uygulayan erkeklerin –artık bizlere yer verilmesi yasaklanan– TV programlarında, gazete köşelerinde sesini yükseltmesiyle sonuçlanıyor. Güvende değiliz! Evden çıkmayın diyenler aynı zamanda kadınların ev içinde maruz kaldığı şiddete yönelik tek bir önlem bile almayanlar, sığınaklara kabulleri durduranlar, kadına yönelik şiddetle mücadele kanununun uygulanmasını sınırlandırmaya çalışanlar. Cinsel istismar failleri affedilmeye çalışılırken, İstanbul Sözleşmesi ve kadına yönelik şiddetle mücadele yasası uygulanmazken evlerimizde maruz kaldığımız şiddet, bizim için sokaktaki virüsten daha tehlikeli. Güvenle evimizde kalabilmek için, şiddete maruz kalmadığımız bir dünya için, evlerin de sokakların da kadınlar için güvenli olacağı zamanlar için virüse rağmen bugün fiziksel mesafemizle buradayız. Yaşasın kadın dayanışması.'
Antakya´da da protesto edildi
Antakya´da da 'Hatay Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu', istismar politikasını Uğur Mumcu Meydanında yaptığı açıklamayla protesto etti. Kadınlar, çocuk istismarının önünü açan tüm gericilere, çocuk düşmanlarına karşı virüse rağmen fiziksel mesafeyle alanda olduklarını ifade etti ve hükümete 'Koronayı bahane etme, istismar affını gündeme getirme' ifadesiylle seslendi.
9549,89%1,94
34,53% 0,00
36,23% 0,66
2964,23% -1,36
5031,94% 0,00