Kale´deki maden ocağına ‘ÇED Olumlu´ raporu

Arsuz´a bağlı Kale köyünde 2019´da yöre halkının proje hakkında bilgilendirmeye izin vermediği ve bilgilendirilmeyi kabul etmediği krom madeni kapasite artışı ve zenginleştirme tesisi ile atık depolama projesine ÇED olumlu raporu verildi

GÜNCEL 29.09.2021 18:27:37 0
Kale´deki maden ocağına ‘ÇED Olumlu´ raporu

 Sadet Berkyürek/İskenderun

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Arsuz Madencilik A.Ş.´nin Kale mahallesindeki ´krom ocağı ve zenginleştirme tesisi kapasite artışı´ projesi için ‘Komisyon çalışmaları ve halkın görüşleri´ dikkate alınarak ´Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu´ Kararı verildiğini duyurdu.
Yaban keçisi ve karaca türlerinin korunması amacıyla ilan edilen Arsuz Yaban Hayatı Geliştirme Sahası´na da yakın bölgede kapasite arttırımına gidilecek krom ocağı ve zenginleştirme tesisinin çalışma alanı 32,68 hektardan 72,84 hektara çıkartılıyor.
Çalışma alanı Arsuz Yaban Hayatı Geliştirme Sahası sınırında, Kale mahallesine 100 metre ve denize 550 metre mesafede olduğu bilgisine yer verilen proje dosyasında, çalışma alanlarının tamamının orman arazisi olduğunu belirtiliyor: ÇED alanı Orman Genel Müdürlüğü e-harita sisteminde orman toprağı vasfındadır.

ÇED bilgilendirmesi istememişti
Krom ocağı zenginleştirme tesisi kapasite artışı olarak başlayıp, buna atık depolamanın da ilave edildiği krom ocağı kapasite artışı, zenginleştirme kesisi ve atık depolama tesisine ait son raporda halkın katılım toplantısına ilişkin tepkilere de yer verildi.
Raporda şöyle denildi: Halkın Katılımı Toplantısı; Kale İlkokulun´da 22.04.2019 tarihinde saat 14:30´da gerçekleştirilmiştir. Yapılan toplantıda, toplantıya katılanların proje ile ilgili bilgi almak istememesi üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından tutanak tutularak toplantı sona erdirilmiştir. Halkın Katılım Toplantısında; katılımcılar proje ile ilgili bilgi almak istememiş, görüş ve öneri bildirmemiştir. Proje ile ilgili olarak komisyon üyelerinin görüşleri yazılı olarak alınmıştır.”

Mart 2019´da sakıncalar söylenmişti
2019 Mart ayında Kale köyünde yapılan bilgilendirmesi toplantısında Arsuz Belediyesi adına projenin eksikliklerine ve tarım alanlarına yakınlığı ile Arsuz yaban Hayatı Geliştirme Sahası´na olumsuz etkilerine dikkat çekilmişti. Toplantıda hem açık hem de kapalı işletme yöntemleriyle üretim gerçekleştirilecek sahada galeri ile devam edilecek üretimde patlayıcı kullanımının ektileri de değerlendirilmişti.

ÇED raporu orman tahribini belgeledi
Bakanlığa sunulan, 17 endemik bitkinin bulunduğu da belirtilen son raporun ‘çalışma alanının genel ekolojik özellikleri´ne ilişkin bölümünde, alanın genelinde kızılçam ormanının hakim durumda olduğu, buna aşağı ve üst kesimlerde meşe türlerinin eşlik ettiği aktarılırken sahile yakın bölgede ormanlık alanın tahrip edildiği bilgisine yer veriliyor: ”Yeni yapılmış olan Arsuz- Samandağ Karayolu ile Akdeniz arasında kalmaktadır. Bazı yerleri yeni yol yapımından dolayı tahrip olmuştur ve bir kıyı kumullarına ait btkiler görülmemiştir. Kum yoncası (Medicago littorali var. littoralis), kum boğadikeni (Eryngium maritimum), kurtlu diken (Cardopatium corymbosum), kum teresi (Cakile maritima), şehvet otu (Cyperus capitatuis) ile 5-10 birey olarak kum zambağı (Pancratium maritimum) tahrip olmuş kayaların arasında görülmüştür. Çalışma alanının özellikle deniz tarafında kızılçam ormanlarıın tahribi sonucunda sekonder vejetasyon olarak oluşmuş maki vejetasyonu görülmektedir… Tahrip edilen kızılçam açıklıklarının maki vejetasyonu bulunmamaktadır.”


İskenderun'da filtre operasyonu

Dr. Kanatlı'dan ürküten tablo

Aile hekimleri iş bıraktı

Meclis'te 'fotoğraf tartışması'

Rezerv alan kararına 'dava'

Binalara 8 kat sınırı

CHP’den Lütfü Savaş'a 'kesin ihraç' istemi

AFAD'da dönüşüm değerlendirme toplantısı

Belediye meclisinde kayyum eleştirisi

65 yaş üstüne çay-kahve ücretsiz

Feyezan Kanalının duvarı yükseliyor

Usta öğretici belgeli tek kadın klimacı

İskenderun DEM Parti'den kayyum eleştirisi

AKP'de tek listeli seçim

AKP: Uygulamalar devam edecek

  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,47% 0,05
  • EURO

    36,42% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2956,00% 0,72
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55