Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, 23 Temmuz´da başlattıkları Hatay Hakkını İstiyor imza kampanyasında 300 bin imzaya ulaşıldığını belirtti.
Savaş, “Kampanyada 500 bin hedef koymuştuk. İnşallah en kısa zamanda 500 bini bulacağız ve Ankara´daki devlet büyüklerimizin kapısını çalacağız. Sayın cumhurbaşkanı, başbakanımız ve ekonomi bakanımızın kapılarını aşındıracağız” dedi.
Katıldığı özel bir televizyon programında kent gündemine ilişkin konuları değerlendiren HBB Başkanı Lütfü Savaş, Suriye´deki savaşın ve Ortadoğu´daki gelişmelerin Hatay´da oluşturduğu ekonomik sıkıntılara dikkat çekti, sığlaşan ekonomi için geliştirdikleri çözüm önerilerini paylaştı. Teşvik bölgesinin 4´ten 5´e kaydırılmasının yollardan birini oluşturduğunu kaydeden Başkan Savaş, Hatay´ın kritik bir dönemden geçtiğini ve devletin Hatay´a destek vermesini beklediklerini vurguladı.
“Hatay devletten destek bekliyor”
Suriye´de yaşanan savaşın Hatay´ın sosyo ekonomisini ciddi anlamda etkilediğini dile getiren Başkan Savaş, “Yaklaşık 6 yıldır Suriyeliler ile iç içe yaşamak zorunda kalan bir şehiriz. Ve hemen bitişiğimizde de yangın yeri var. Kardeş kardeşi öldürüyor ve dışarıdan birçok ülke bunun içine karışmış. Suriyelilerin ilk buldukları yer de Hatay kapısı. Ve yaklaşık 500 binin üzerinde Suriyeli ile yaşama durumundayız. Onlar bizim misafirimizdir. Başımızın üzerinde yerleri var. Fakat şu var ki gittikçe sığlaşan ekonomi ile karşı karşıyayız. Belediyeler olarak, iş-kur olarak 3 kişilik var olan soframızla dördüncü kişiye bakmakla yükümlü olduk. Belediyenin İller Bankası´ndan ve vergilerden almış oldukları para miktarı 1 milyon 555 bin kişiye göre. Ama biz belediye olarak 2 milyonun üzerindeki insanlara göre hizmet veriyoruz. Gelen misafirlerimizin genç nüfusu bizim iş kollarımızda çalıştığı için bizim gençlerimiz işsiz kaldı. Suriyeliler vergi vermeden esnaflık yapıyorlar. Tüm bunlar Hatay´daki ekonomiyi sığlaştırdı. Ve lojistik, tarım ve turistik sektörü olsun 13-14 ülkeye olan ihracatımızı yapamaz duruma geldik. Çünkü sınırlar kapalı ve sadece gıda sektörünün geçişine izin verebiliyorlar. Tüm bunlarla birlikte Hatay gerçekten de gittikçe sığlaşan bir ekonomik yapıyla karşı karşıya kaldı. Hatay´ın ayakta kalabilmesi için de devletimizden destek istiyoruz” diye konuştu.
“Bu fitre veya zekat talebi değil”
“İnşallah en kısa zamanda 500 bini bulacağız ve Ankara´daki devlet büyüklerimizin kapısını çalacağız. Sayın cumhurbaşkanı, başbakanımız ve ekonomi bakanımızın kapılarını aşındıracağız. Ve gerçekten de Hatay´ın hakkı olan 5´inci teşvik bölgesinin Hatay´a alınmasını onlardan isteyeceğiz” diyen Başkan Savaş, kampanya ile de desteklenen bu talebin fitre veya zekat talebi olmadığını söyledi. Hatay´ın gelmiş olduğu bu durumdan nasıl kurtarılması gerekiyorsa ona göre adım atacaklarını da sözlerine ekleyen Savaş, şunları ifade etti: “Osmaniye ve Kahramanmaraş bizden çok geriydi. Şuanda bizle başa baş durumdalar. Bizim Hatay´daki ticaret hacmimiz 2011 yılında 6 buçuk milyar dolardı. Şuanda 4,3 milyar dolar. Beş buçuk yıl içerisindeki 2,2 milyar dolar kaybımız var. Bizim son bir yılda Osmaniye´ye giden müessese büyük fabrika sayımız 7 ve bu 7 fabrikada 5 bin insan çalışıyor. Biz tabi ki Kahramanmaraş ve Osmaniye´nin yatırım ve teşvik almalarını, işsizliği bitirmelerini istiyoruz. Ama bizim de buna çok ihtiyacımız var.”
Cazibe merkezleri sıralamasında da Hatay´ın gerilediğine işaret eden Savaş, hem cazibe merkezi konumunda hem de 5. teşvik bölgesinde olma ısrarını sürdüreceklerini belirtti. Savaş, kampanyada sivil toplum örgütleri, muhtarlar, siyasi partiler, milletvekilleri ve belediye başkanlarından da destek aldıklarını kaydetti.
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55