Kaplumbağalar yeniden denizde

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Tedavi Merkezinde (DEKİYM) üç aydan beri devam eden tedavi ve rehabilitasyon süreçleri tamamlanan iki Caretta Caretta ve bir Chelonia Mydas türü deniz kaplumbağası Samanda?

2.08.2017 12:13:03 0
Kaplumbağalar yeniden denizde

Sadet Berkyürek/İskenderun

MKÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı ve DEKİYM Müdürü Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, yaptığı yazılı bilgilendirmede Mustafa Kemal Üniversitesi olarak 2005 yılından beri deniz kaplumbağası ile ilgili faaliyetlere devam ettiklerini belirtti. Chelonia mydas deniz kaplumbağaları için Doğu Akdeniz çevresindeki en önemli yumurtlama alanının Samandağ olduğunu söyleyen Aktuğ, Akdeniz Bölgesindeki oranın dörtte birinin Samandağ kumsalına geldiğini ifade etti.

Teşhis ve tedavi modern ortamda
Faaliyetlerini Samandağ Kaymakamlığı ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile eşgüdümlü yürüttüklerini kaydeden Enes Aktuğ: “Mustafa Kemal Üniversitesi olarak yaralı kaplumbağaların rehabilitasyonu için 2010 yılında ilk yardım ve tedavi merkezi kurduk. Orman ve Su İşleri Bakanlığıyla Hatay Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Rehabilitasyon Merkezini üniversitemiz bünyesinde kurarak üniversitemizdeki mevcut merkezle birleştirdik. Üniversitemizdeki birimi yoğun bakım ünitesi diğer birimi rehabilitasyon ünitesi haline getirdik. Hastane ortamında modern tıbbın gerektirdiği koşullarda gerekenleri yapıyoruz. Ultrasonlu tedavi, ultrasonlu muayene, radyografik, bilgisayarlı tomografi muayene yöntemlerini kullanıp hastalığın teşhisine göre tedaviyi gerçekleştiriyoruz” dedi.

4 kaplumbağa daha tedavide
Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Tedavi Merkezinde tedavi ve rehabilitasyon süreçleri devam eden 4 kaplumbağanın daha bulunduğunu dile getiren Prof. Dr. Altuğ kaplumbağaların tedaviye çoğunlukla kafa travmalı olarak getirildiğini, balıkçılıkla uğraşanların ağlarına takılan bu hayvanlara zarar vermeden ilgililere haber vermeleri gerektiğini, bu davranışın neslin devamı için zorunlu olduğunu söyledi.


Anahtar Kelimeler: Kaplumbağalar yeniden denizde

"Mücbir sebep hali uzatılmalı"

Fatma Şahin'den başkanlara ziyaret

Lütfü Savaş, mesajla veda etti

Nesibe Kuzu, "Pruva"yı yayımladı

İş yükününün hafifletmesini istediler

1 Mayıs, İskenderun'da kutlanacak

23 Nisan'da motosiklet korteji

Bayramda 'uçurtma şenliği'

Parkta 23 Nisan şenliği

Hastane bahçesinde korkutan yangın

Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı

Çalışkan'dan Özhaseki'ye: İtiraf yetmez, çözüm üretin!

İş dünyasının talebi 'mücbir sebep'

Belen'de makam koltuğuna Aybüke oturdu

Çocuk başkanlar istemlerini sıraladı

  • BIST 100

    10082,71%-0,11
  • DOLAR

    32,37% -0,14
  • EURO

    34,63% -0,47
  • GRAM ALTIN

    2391,53% -1,78
  • Ç. ALTIN

    3886,52% -0,62