Karağaç´a ´gıda lojistik OSB´ önerisi

Karaağaç´ta bulunan hazine arazileri üzerine Gıda Lojistik İhtisaslı Organize Sanayi Bölgesi öneren İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Meclis üyesi Erol Aygen, Anemon Oteli ile Cezaevi arasında kalan geniş hazine arazilerinin bu yat?

6.05.2017 13:09:50 0
Karağaç´a ´gıda lojistik OSB´ önerisi

 

Aygen, Hatay Fikir Kulübü Derneği´nin adını bu amaçla Karaağaç Gıda Lojistik İhtisaslı Organize Sanayi Bölgesi Yapılaşma Derneği olarak değiştirmek için çalışma başlatıldığını belirtti.

Sanayiciler Grubu Meslek Komitesi adına hazırladığı Soğuk Hava Depoculuğunun İskenderun Ekonomisindeki Önemi ve Yer Seçimi Analizi´nin Meclis toplantısında İTSO yönetimi ve üyelerle paylaştı. Basına kapalı gerçekleştirilen meclis oturumundaki sunumunu basınla da paylaşan Erol Aygen, soğuk hava depoculuğunun önemine de işaret ettiği sunumunda soğuk hava deposu pazarında 133 milyon metreküp kapasiteye sahip Hindistan´ın dünya birincisi olurken, Türkiye´nin 14. sırada yer aldığını ve potansiyel varlığı nedeniyle bu sıranın yetersizkaldığını, oysa bu pazarın dünyada her geçen gün büyüyerek önem kazanan bir sektör haline geldiğini kaydetti. Hindistanı ABD ve ÇİN´in takip ettiğine dikkat çeken Aygen, 'Dünya Coğrafyasında tarım ürünlerinin yetiştirilmesi, nakliyesi, işlenmesi, kalibre edilmesi, nev´ine ve standartlara uygun paketlenmesi, tekrardan talebin olduğu noktalara sevki ve sonuçta tüketicinin albenisine sunulması operasyonlarından oluşan fire ve zayiatlar, maliyetleri çok yüksek boyutlarda arttığı için, globalleşen dünyamızın gelişen rekabet şartlarında da, bir çok pazar kayıplarını da meydana getirmektedir. Anlatılan soğuk işlem zincirinde üretim, nevi ve standartlara uygun ambalajlama, depolama, dağıtım işlemleri yoğun istihdamı da ortaya koymaktadır. Gıda üretim ve tüketim zinciri beraberinde ekonomik gelişmeyi, ekonomi gelişme de kültürel gelişmeyi getirmesi nedeniyle ülkemizin gelişmişlik hedefleri için ayrı bir önem arz etmektedir' dedi.

Körfez´e deniz ulaşımı
Soğuk hava depoculuğuyla ilgili öneride Hassa Tüneli´nin projelendirilme aşamasında olması yanında Güneydoğu bölgesinde ve Suriye´de çatışmalı sürecin son bulma beklentisi, Akdeniz´in en büyük limanının Erzin bölgesinde yapılaşması, Ordu ili ile Hatay ilinin oto yol ile bağlanması, yaklaşık 310 Km2 lik alana sahip, Amik Ovası´nın varlığı yanında Hatay için hazırlanan Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı 2011-2015 çalışma kitabının etken olduğunu ifade eden Aygen, soğuk hava depoculuğunun Arsuz-Karaağaç bölgesinde yapılaşmasının önemini de paylaştı. Aygen, ulaşım altyapının güçlenmesi yanında Arsuz, Karaağaç , Payas, Ceyhan ilçelerine iskele yapılarak İzmir örneğinde zorunlulukla başlayan uygulamanın İskenderun Körfezi´nde de körfez içi yolcu ve araç taşıma projesinin hayata geçeçceğine inandığını söyledi.

Fikir Kulübü, OSB yapılaşma adıyla...
Projenin yapılaşması için dernekleşmeyi de öneren ve bunun zaman kazandıracağına işaret eden Aygen, Hatay Fikir Kulübü Derneği´nin isim ve amaç değişikliğini önererek, şunları belirtti: 'Tarımdan sanayiye girdi teşkil eden sebze ve meyveler, su ürünleri, hayvansal ürünler bunların işlenmesi paketlenmesi nevilerine uygun depolanması prosesi geniş istihdamın varlığına ihtiyaç gösterebileceği gibi, liman gemi ve karayolu hareketlerini de başlatacaktır. Böylesine olumlu verileri bulunan projemizin yer seçimi için düşündüğümüz yer Karaağaç bölgesinde yer alan “Ahşap sanayi Sitesi” dir. Bu sitenin yerleşimi bir kooperatif tüzel kimliğine sahip bulunmaktadır. Ayrıca 7 ila 8 Yıldır faaliyette bulunan Hatay Fikir kulübü derneğimiz var. Ben bu derneğin kurucu üyesi ve başkanı bulunmaktayım. Bir çok aktivitelerimiz olmuştu. Bunları başında sürekli Adana devlet tiyatrolarını izlemek için organizasyonlar da bulunduk, Hatay yöresinin tarihi kalıntılara dikkatler çektik. Bölgemizdeki işletme yöneticilerini Çin de fuarlara götürdük. Artık İsmimizi Karaağaç Gıda Lojistik İhtisaslı Organize Sanayi Bölgesi Yapılaşma Derneği değiştirme çalışmalarına başlamış durumdayız.'

İSTE´ye işbirliği önerisi
İskenderun Teknik Üniversitesi ile ´Üniversite Sanaüyi İşbirliği´nin bu proje ile hayata geçirilebileceğine de dikkat çeken Aygen, meslek komitesi olarak hazırlayarak önerdikleri bölgemizde demir çelik kongresinin yapılması, filtre sektör kongresinin yapılması, Suriyeli mültecilerin Doğu illerinde istihdamı projelerinin hayat bulamadığını, ancak İSTE ile organik bağın bu proje ile gelişebileceğine inandığını kaydetti.


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

3 ilçede 180 parsele 'el koyma kararı'

DEMAK, kaybettiği yakınlarına ulaşmak istiyor

Araç değişim işlem süresi uzatıldı

Belediyenin borcu 498 milyon lira

"Hataylı fiziksel ve mental olarak bitme noktasında"

Gençler, İzmir Marşı'yla yürüdü

Moral ve motivasyonla oynadılar

Konteyner Futbol Turnuvası sona erdi

Hatay, Gaziantep'le "kardeş şehir" oluyor

İMAL mezunları, 'mezunlar derneği' kurdu

Renan Koen bugün Arsuz'da

Her yağışta aynı görünü!

Dayanışma ödülü; deprem bölgesine

"Rezerv alanda belirsizlik ortadan kaldırılmalı"

  • BIST 100

    10643,6%3,14
  • DOLAR

    32,16% -0,11
  • EURO

    34,95% 0,12
  • GRAM ALTIN

    2523,95% 0,94
  • Ç. ALTIN

    4002,98% 0,00