MHP Hatay Milletvekili Kaşıkçı olası deprem hazırlıklarını önergeyle sordu
Sadet Berkyürek/İskenderun
MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, olası bir depremde Belen Geçidi etrafında meydana gelebilecek hasarlardan dolayı Hatay´daki karayolu ulaşım ağının durma noktasına gelebileceğini belirterek, Belen Geçidi için alternatif bir ağın gerekliliğine dikkat çekti. Kaşıkçı, deprem anında ulaşımın yanı sıra iletişim ağının da güçlendirilmiş olmasının önemli olduğunu vurguladı.
Kaşıkçı, Hatay´da deprem öncesi alınması gereken tedbirler ile ilgili çalışmaları Çevre ve Şehircilik ile Adalet Bakanlarına sordu. Kaşıkçı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan´dan da olası bir deprem anında Hatay´da gsm operatörlerinin altyapılarının yeterli olup olmadığını, yeterli değil ise bu altyapının iyileştirilmesi ile ilgili çalışmalarla ilgili bilgi verilmesini istedi. Diğer bir önergesinde ise Hatay´ın 1. derece deprem bölgesinde bulunmasının ulaşım ağında da çalışma yapılması gerektiğini kaydetti. Kaşıkçı, Bakan Turhan´ın yanıtlamasını istediği yazılı önergesinde, “Hatay ilinde yerleşim bölgeleri Amanos dağlarının oluşturduğu fiziki sebeplerden dolayı doğu-batı yönünde ikiye ayrılmıştır. batı yönünde 6 ilçe, doğu yönünde ise 9 ilçe bulunmaktadır. tüm bu ilçelerin ulaşım noktasında birleşim yeri ise sadece D817 karayoludur. Olası bir deprem anında bu yol üzerinde özellikle belen Geçidi tarafında meydana gelebilecek hasarlardan dolayı Hatay´daki karayolu ulaşım ağı nerede ise durma noktasına gelecektir. Geçtiğimiz yıllarda Belen Geçidi üzerinde meydana gelen toprak kaymaları ve heyelanlar da gözönüne alındığında bu yola alternatif bir ulaşım ağı çalışması var mıdır? Varsa bu çalışma nedir? Yoksa bir çalışma planı düşünülmekte midir?” diye sordu.
24 Ocak´ta merkez üssü Elazığ ili Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğündeki depremle birlikte bilim insanlarının Doğu Anadolu Fay hattının kuzey-doğu istikametinde yaklaşık 40 kilometrelik kısmının kırıldığını belirttiğini, oluşan bu kırılmanın önümüzdeki dönemde Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinin bulunduğu bölgede deprem riskini arttırdığının ifade ettiklerini belirten Kaşıkçı iletişim kanallarının yeterli altyapıya sahip olmasının önemine dikkat çekti, Bakan Turhan´a gsm operatörlerinin altyapısına ilişkin de bilgi talep etti.
Şubat ayında yine Bakan Turhan´ın yazılı yanıtlamasını istediği diğer bir önergede ise Milletvekili Kaşıkçı, binaların deprem yükü hesaplamaları, güçlendirme çalışmaları ve riskli yapıların belirlenmesine yönelik hazırlıklara dikkat çekti. Kaşıkçı, şu soruları iletti: “1 Ocak 2020 tarihi itibari ile Hatay´da Bakanlığınızın denetiminde olan köprü ve viyadüklerin sayısı kaçtır ve hangileridir? Bu yapıların tamamında depreme karşı dayanıklılık testleri yapılmış mıdır? Testleri yapılmayan köprü ve viyadükler kaç tanedir ve hangileridir? Testleri yapılan köprü ve viyadüklerin kaç tanesi depreme dayanıksızdır ve hangileridir? Depreme dayanıksız olarak tespit edilen köprü ve viyadüklerin kaç tanesinde güçlendirme çalışması yapılmıştır ve hangileridir? Depreme dayanıksız olarak tespit edilen köprü ve viyadüklerin kaç tanesinde yıkım işlemi yapılmıştır, hangileridir? Güçlendirme kararı olan köprü ve viyadüklerin sayısı kaçtır ve hangileridir?”
Sağlık kurumlarının dayanıklılığını sordu
Sağlık kurum binalarının dayanıklılığının depremlerde öneminin arttığına da işaret eden MHP Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca´dan Hatay´daki binalara yönelik çalışmaları hatırlattı. Kaşıkçı, Sağlık Bakanlığı´na ait Hatay´daki binaların sayısı ve kullanım türlerine göre dağılımını, bu binaların depreme karşı dayanıklılık testlerinin yapılıp yapılmadığı, güçlendirme ihtiyacı olan binaları, dayanıksız binaların yıkım işlemlerinin yıkımlarının yapılıp yapılmadığını, yıkım ve güçlendirme kararı verilen binaları sordu.
9411,13%0,46
34,56% 0,25
36,04% -0,51
3000,45% 1,31
5010,37% 1,12