Tarih: 14.03.2018 10:28

Kayahan, eserleriyle anıldı

Facebook Twitter Linked-in

Akın Bodur/İskenderun

1949´da İzmir´de dünyaya gelen Türk pop sanatçısı Kayahan Açar, İskenderun´da düzenlenen etkinlikte, eserleriyle tanıtıldı.
İSTE öğretim görevlisi Menderes Şereflişan yönetiminde gerçekleştirilen müzik dinletisi, pazartesi günleri akşam yapılıyor. Şereflişan, etkinliğe yönelik değerlendirmesinde, 'Belirli bir sanatçı konsepti olacak. O gün kimin müzikleri yapılacaksa hayatına, kişiliğine ve üslubuna ilişkin muhabbet de ediliyor' görüşünü kaydetti. Münir Fikret Kızılok´la başlayıp Cem Karaca, Barış Manço, Zülfi Livaneli ile devam eden etkinlik, önceki gün Kayahan ile sürdü. Şereflişan, Kayahan´ın eserlerini gitarla seslendirdi.Kayahan, 1989´da 'Ve melonkoli', 1990´da da 'Gözlerinin Hapsindeyim' ile iki kere Türkiye adına Eurovision Şarkı Yarışması´na katıldı.

Türkiye´yi Eurovizyonda iki kez temsil etti
1971´de ´Yosun gözlü sevgilim´ adlı ilk kırkbeşliğini çıkaran sanatçı Kayahan, ikinci kırkbeşliğini de 1980´de yayınladı. Eurovizyon şarkı yarışması için eserler de besteleyen Kayahan, birçok ünlü sanatçıya eserler yazdı ve besteledi. 1986´da TRT Çocuk Korosunda da şarkı söyleyen Kayahan, birçok sanatçının seslendirdiği eserleri yazdı ya da besteledi. Kayahan, 1986´da katıldığı Uluslararası Akdeniz Müzik Yarışması´nda 'Geceler´ adlı şarkısıyla “Altın Portakal” ödülünü kazandı.
Akdeniz Müzik Festivalinde birincilik ödülünü alan sanatçı Kayahan, ilk başvurularında Eurovizyon şarkı yarışmasında elendi, katıldığı Belgrat´taki Eurovizyon´da ise 21. oldu.
'Geceler; Yakarım seneleri; Yıldızlar söner; Kartaneleri; Yağmur; Esmer günler; Neden olmasın; Seni seviyorum' gibi birçok tanınmış eserin söz yazarlığı ya da bestesini yapan Kayahan, ´Yemin ettim´ şarkısıyla üne kavuşur. ´Seni seviyorm´ adlı albümünde sevgi mesajları veren ve'Yolu sevgiden geçen herkesle bir gün bir yerde buluşuruz' sloganıyla da tanınan Kayahan, 17 Ağustos Marmara depremine ilişkin yazdığı ´17 Ağustos´ adlı eseri gibi bazı çalışmalarında sosyal mesajlar da verdi.
Kayahan´ın 'Mor menekşe; Gözlerinin hapsindeyim; Bir aşk hikayesi; Beni anladın ya; Gönül sayfam; Korkma öyle çiz (Güneşli bir resim çiz); Esmer günler, Hasretinle ben; Odalarda ışıksızım' adlı eserlerini giterle seslendiren Şereflişan, sanatçının 29 Ekim´de Ankara´da 160 bin kişiye verdiği konserle tarihe geçtiğini de belirtti. 1990´da ´yumuşak doku kanseri´ hastalığına yakalanan ve bunu aşan, ancak 2005´te yeniden aynı hastalığa yakalanan Kayahan, ´Yemin ettim´ şarkısını da o dönemde besteler. Üç kez evlilik yapan ve iki kızı bulunan Kayahan, sanat hayatında 7 kırkbeşlik ve 16 albüm çıkardı.
Kayahan, 03 Nisan 20015´te solunum yetmezliği ve yumuşak doku kanseri hastalığından yaşamını yitirir ve İstanbul´da toprağa verilir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —