İskenderun'a bağlı Mustafa Kemal Mahallesindeki yerleşkede çadırlar sökülerek depremzedelerin ‘sokakta bırakıldığı’ yönünde sosyal medyadaki paylaşımların asılsız iddialar olduğu ifade edilen Kaymakamlık açıklamasında depremin hemen ardından kurulan çadır yerleşkesinin ‘özerk bir yönetim alanı’ gibi gösterilmek istendiği ve buna izin verilmeyeceği de ifade edildi.
Kaymakamlık açıklaması şöyle:
“Bazı sosyal medya hesaplarında M.Kemal Mahallesi’nde bulunan bir çadır alanımızda gönüllüler tarafından kurulan çadırların yerinden sökülerek vatandaşlarımızın sokakta bırakıldığına yönelik asılsız iddialar dolaşmaktadır.
Öncelikle ortada bırakılan hiçbir vatandaşımız yoktur. Tüm bu işlemler yapılırken hiçbir vatandaşımız yerinden edilmemiştir. İskenderun’da kurulu bulunan 65 çadır alanında afetzedelere daha iyi yaşam şartları sunabilmek adına aralıksız mesai yapıyoruz. Bundan sonra da aynı amaç için çalışmaya devam edeceğiz. Bununla birlikte; hiç kimsenin sivil toplum gönüllüsü maskesiyle kamusal alanda kamu görevlilerini vazifelerini yapamaz hale getirmesine, kamuya ait spor salonuna el koymasına, kamuya ait bir çadır kenti özerk bir yönetim alanıymış gibi göstermesine asla müsamaha etmeyeceğiz.
Çadır alanında hangi çadırlar söküldü?
Depremin ardından ilk barınma alanı olarak Mustafa Kemal Mahallesi’ndeki İskenderun Belediyesi’ne ait spor salonu kullanıma açılmış, yetersiz kalınca yürütülen kampanya ile aralarında Ekmek ve Gül Kadın grubu ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının bulunduğu gönüllü çalışanlarla birlikte, çadır yerleşkesi oluşturdu. Bu alanda depremzedelerin temel ihtiyaçlarının karşılanması için yine gönüllüler tarafından barınma, beslenme, hijyen, sağlık, çocuklar için çalışma yürütüldü, etkinlik alanları oluşturuldu. Aralarında Rotary Klübü tarafından kurulan da dahil çadırlar sabah saatlerinde sökülerek yerine AFAD çadırları yerleştirildi, güvenlik görevlilerinin gözetiminde gönüllü çalışanların etkinlik ve depolama alanı olarak kullandığı çadırlar ise söktürülerek akşam saatlerinde alandan çıkartıldı.
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01