Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği´nin kurucu başkanı ve üyesi, İskenderun´un son kitapçısı emekli astsubay Kemal Düz´ün yazdığı Yedi Dağın Ardı Aybastı Perşembe Yaylası kitabı okuyucuyla buluştu.
Dünden bugüne Aybastı´nın anlatıldığı belgesel nitelikteki bu kitabı 20 yıl süren bir çalışma sonucu ortaya çıktığını söyleyen yazar Kemal Düz, kuruluşundan günümüze Aybastı üzerine yazılmış kitap ve belgelerden de yararlandığını, ancak araştırmalarında ulaştığı yeni bilgi ve belgeler yer aldığını söyledi.
Düz, kitabıyla ilgili şunları söyledi: 'Hazırlanma aşaması 20 yıldan fazla bir zamanı kapsayan kitapta Ordu´nun şirin bir ilçesi olan Aybastı´nın dünden bugüne tarihi anlatılmaktadır. Kitap sadece Aybastı tarihini değil, Canik Dağları´nın da tarihini kapsar. Kuruluşundan günümüze Aybastı üzerine yazılmış kitap ve belgelerden de yararlanılan kitapta ilk defa göreceğiniz bilgi ve belgeler yer almaktadır. Bütün bunların ötesinde, anı kitabı özelliği de taşımaktadır. Aybastı´da kentleşme ve göç konusu sebepleriyle, sonuçlarıyla incelendi. Aybastılı şair ve yazarlar tanıtıldı, eserlerinden örnekler verildi. Tarihsel, kültürel, ekonomik, coğrafik ve ve sosyolojik açıdan tüm yönleriyle Aybastı´yı gözler önüne seren kitap, tarihten bir yaprak niteliği taşıyarak, ilerde Aybastı ve Perşembe Yaylası üzerine inceleme ve araştırma yapacaklara günümüze ait bir mirastır.”
Halen İstanbul Üsküdar´da yaşayan yazar Kemal Düz, kitabının tanıtımı için İstanbul´un farklı yerlerinde imza günleri düzenliyor. Düz, İstanbul´dan sonra Ordu´da da imza günü ve söyleşilere katılacağını kaydetti.
Kemal Düz Kimdir ?
Ordu Aybastı Karamanlı köyünde doğdu (1956). Anne Emine, baba Abdulkadir. Çocukluğu Aybastı´da geçti. Doğanca Köyü İlkokulu´nu (1971), Bafra Ortaokulu´nu (1974) bitirdi; Ladik Akpınar İlköğretmen Okulu´na bir süre devam etti. Çankırı Astsubay Hazırlama Okulu´nu (1977), Tuzla Piyade Okulu´nu (1978), İktisat Fakültesi´ni (1992) bitirdi. 1978 yılında astsubay olarak başladığı görevinden 2001 yılında emekli oldu. Yaşadığı yerlerin sosyal, kültürel yapısını inceledi; çeşitli dergilerde; Virgül, İmgelem, Hatay Kültür ve Keşif, Çağla ve BH Sanat dergileriyle; Antakya Gazetesi, Ses, İskenderun, Kırsal, Söz, Gözlem ve Yeni Adana gazetelerinde yazıları yayımlandı. Evli ve iki oğlu var. 200 kadar makalesi ve ‘Bir Başka Dünya Hatay´ adlı kitabı var. M. Ziya Ünsel´in ‘Mutlu Güney´ ve ‘Acı Deniz´ kitaplarını yayına hazırladı. Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği´ni kurdu. Pek çok kültürel etkinliğin gerçekleşmesinde yer aldı. Halen Üsküdar´da kitabevi işletiyor.
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01