'Kemoterapinin yan etkileri önemli sorun'

Cold Spring Harbor Labrotory adıyla kendi araştırma laboratuvarını kuran Hataylı Dr. Semir Beyaz, İskenderun Teknik Üniversitesinde (İSTE) ´Teknoloji ve endüstri 4.0 çağında kansere etki eden etmenler´ adlı konferans verdi.

SAĞLIK 13.02.2019 11:34:18 0

İskenderun/SES

İSTE Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesindeki koneransta, devam eden araştırmalarının bağışıklık sistemi ile ilişkili hastalıklara yönelik olduğunu anlatan Dr. Beyaz, kanser hakkında bilgi verdi. Kanseri, hücrelerin kontrolsüz bölünmesi sonucu dokuda oluşturduğu hasara neden olan karmaşık bir hastalık olarak tanımlayan Dr. Beyaz, kanserin başlangıç, gelişme ve sonuç aşamaları olduğunu; Kanserin vücudun kolluk kuvvetleri olan bağışıklık sistemini etkisiz hale getirdiğini ve yayılma evresinin bu aşamada başladığını söyledi.
Kanserle mücadele için sigaradan uzak durmak gerekitğini anlatan Dr. Beyaz, yeme içme alışkanlıkları, obezite ve fiziksel inaktivitenin de hastalığa karşı etkili olduğunu kaydetti. İSTE´den yapılan açıklamaya göre, Dr. Beyaz, İSTE Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tolga Depçi ve Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eyyüphan Yakıncı ile öğrenci ve akedemisyenlerin de katıldığı konferansta şunları söyledi: 'Kansere ilk tedavi yaklaşımı tümörün cerrahi olarak alınmasıdır. Bu yüzyıllarca önce düşünülen bir teknik olsa da, günümüzde hala kullanılmaktadır. Bu tedavinin problemleri tümöre erişememe veya tümörün yayılması durumunda etkili olmamasıdır. 1900´lerde radyo terapinin kullanılması evresine geçildi. Böylece kanserli hücrelerin öldürülmesi amaçlandı. İlk bulunduğunda bu yöntem çok ilkeldi. Simdi daha efektif kullanılmakta ve sadece kanserli hücrelere odaklanılabilmektedir. Buna benzer yıllara yayılan gelişimler, inovasyonu hedefleyen ve işbirliğini on plana çıkaran ISTE gibi üniversitelerde mümkündür. Avantajlarına rağmen, radyoterapinin problemleri, tümörün yayılması durumunda etkili olamaması ve yaşamsal organlara hasar verebilmesidir. Herkesin en çok bildiği kanser tedavilerinden biri de kemoterapidir. Kemoterapi 1940´larda Harvard Kanser Enstitüsünde hızlı bölünen hücreleri toksik ilaçlarla öldürmek fikri üzerine kullanılmaya başlanmıştır. Kemoterapinin yan etkileri ve problemleri kanser hastaları için önemli bir sorun teşkil etmektedir. Bu yüzden kansere bütünsel ve etkili bir tedavi yöntemi geliştirmek için basit ama multidisipliner yani birden fazla disiplini içine alan bir yönteme odaklanmamız lazım. 2000´li yıllarda insan genom çalışmaları ile insan DNA si incelemeleri kanser çalışmalarına yeni bir boyut getirdi. Tümörün tedaviye karşı direnç mekanizmaları geliştirmesinden dolayı kanseri zamana ve yüzlerce değişkene bağlı olarak çalışmak gerekiyor. Kanserde en heyecan verici gelişmelerden biri, son yıllarda immunoterapi adi verilen ve bağışıklık sistemini kullanarak kanserli hücreleri yok etmeyi hedefleyen tedavi yöntemidir. Kanserin bağışıklık sisteminden kaçma ve onu kandırma mekanizmasını immunoterapi ile ortadan kaldırmak amaçlanıyor. Bu yaklaşım, temel bilimlerin desteklemesi sonucu mümkün oldu. Temel bilimleri toplum olarak desteklememiz lazım ve kaynak ayırmamız lazım ki hastalıkların temel mekanizmaları anlaşılsın ve buna göre immunoterapi gibi yenilikçi tedavi yöntemleri geliştirilsin. Biyolojiyi anlarken lineer yaklaşamazsınız ve bu yüzeysel yaklaşımlar faydasızdır. Biyolojiyi anlamak çok boyutlu bir düşünme sistemi gerektirir. Vücudun ve yaşamın kendi mekanizmasını anlamadan hastalıklar düzgün bir şekilde tedavi edilemez.'

Mahkeme 'keşif istedi'

Hatay'ın yeniden yapılanması masaya yatırıldı

Bakanlıkta Suriye'deki Aleviler görüşüldü

Antakya'da kuş gribi

Ekmek 12,5 lira

MCG Tower davası 25 Haziran'a ertelendi

Meclis, 'fahri hemşerilik' vermedi

Bakanlar 6 Şubat anmasındaydı

Mehmet Tekin anıldı

Psikososyal destek merkezi Karaağaç'ta açıldı

SHD: Önlenebilir her ölüm sosyal cinayettir

Özel'le vali polemiği

Özel, 'sandık' istedi

Hatayspor, kaptan Erce'yle yolunu ayırdı

Yıkılan hastanede ölen 91 kişi anıldı

  • BIST 100

    9381,32%-1,09
  • DOLAR

    38,01% 0,27
  • EURO

    41,89% -0,34
  • GRAM ALTIN

    3769,10% -0,72
  • Ç. ALTIN

    6179,57% 0,26