Tarih: 26.02.2020 10:28

“Kendi elektriğimizi üretmeye çalışıyoruz”

Facebook Twitter Linked-in

Antakya/SES

 Savaş, “Kendi elektriğimizi üretmeye çalışıyoruz. HATSU ile çok büyük yatırımlar yapıyoruz” dedi.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, 23 Şubat Pazar günü HRT Akdeniz´in canlı yayın konuğu oldu. Programda Hataylı gazetecilerin yönelttiği soruları yanıtlayan Başkan Savaş, Hatay´ın gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. HBB olarak yatırımları sürdürdüklerini, birçok ilçe ve mahallede hizmetleri sürdürdüklerini kaydeden Savaş, “Kanalizasyon, arıtma tesisi, içme suyu şebekesi gibi altyapı projelerimizi ilçe ve mahallerimizin ihtiyaçlarına göre tek tek hayata geçirmeye devam etmekteyiz” diye konuştu.

Geçmiş dönem borçlarını hatırlattı
Hatay Büyükşehir Belediyesi´nin bütçesi ile ilgili bilgi veren ve halen 14 milyon liraya yakın borcu bulunduğunu söyleyen Başkan Savaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Eskiyen içme suyu şebekelerini yeniliyoruz. Bunu yaparken de suyun %70´inin yer altından çekiyoruz. HATSU´nun 14 Milyon´a yakın borcu var, biz ödeyeceğiz. HATSU´nun kendi ayakları üzerinde duramamasının en büyük sebebi geçmiş dönemdeki borçlarıdır. İskenderun Belediyesi´nin 1997´deki borcu 2017´ye kadar tahsis etmemişler, bizden 10 ayda tahsis ettiler.”

Sayaçlar değiştirilecek
Akıllı sayaç uygulamasına geçeceklerini ve birimlerin kendi elektriğini üretmeye çalıştığını ifade eden Başkan Savaş, şunları söyledi: “Bize bağlı sayaçlardan itibaren başlayacağız. Orantısız saatler takılı. Debisi çok yüksek olan yerlere debiyi kaldıramayacak saatler takılmış. Bunları düzenleyecek şekilde çalışıyoruz. Kayıp kaçak ile ilgili özel bir çalışma da gerçekleştiriyoruz. Çöpten elektrik üretimi konusunda da geliştirilmiş çalışmalarımız var. 15 bin evin aydınlatılmasına karşılık gelecek şekilde elektrik üretiyoruz. Asi nehri üzerinde iki çalışmamız var, birincisi Asi´ye mikro hidro santrali kuracağız. Suyun düştüğü yerde yani Amfi Tiyatro´nun olduğu yerde de elektrik üretmek için çalışıyoruz. Kendi elektriğimizi üretmeye çalışıyoruz. HATSU ile çok büyük yatırımlar yapıyoruz. Çünkü yıllardır hiçbir yere dokunulmamış. Biz geldiğimizde 2 tane artıma vardı biz şimdi 9 tane artıma tesisi yaptık.”

“Arıtma tesisi Turunçlu´ya yapılmalı”
Turunçlu´da yapılması planlanan arıtma tesisi hakkında görüşlerini bildiren Başkan Savaş, “Turunçlu´ya uzun havalandırmalı aktif çamurlu; suyu %80-90 arıtma kapasitesi olan arıtma tesisi yapacaktık, iptal ettik. Maşuklu´ya kurduğumuz, suyu %99.99 arıtma kapasitesi olan Bio Membranlı Arıtma tesisini Turunçlu´ya da yapmak istiyoruz. Çünkü çıkacak olan temiz suyu Asi´de ve arazileri sulamada kullanacağız. Turunçlu´dan sonra Asi´nin etrafındaki tüm araziler buradan sulansın, daha ekonomik olsun. Onun için yeni membranlı sistemi Turunçlu´ya kuracağız. Devlet Su İşleri Büyükçat´a kadar götürülmesine izin vermiyor. Bütün sistemimiz Turunçlu´da. Turunçlu´ya mutlaka bir terfi istasyonu yapmamız gerekiyor. Debisi saniyede 400 litreye yakın. O debiyi kaldırabilmek için üstü açık bir terfi sistemi yapmamız gerekiyor” diye konuştu.

Kentsel dönüşüm onayını hatırlattı

Başkan Savaş, Antakya´nın doğusunda kentsel dönüşüm yapmayı planladıklarını açıkladı. Projelerinin hazır olduğunu ve ilgili bakanlıklara defalarca sunum yaptıklarını belirten Başkan Savaş, “Her bakan bize onay vereceğini söyledi ancak onay vermeden gitti. Antakya Kurtuluş Caddesi için yapılacak dönüşümün daha kapsamlı yapılmasını istiyoruz. Projelendirdiğimiz kentsel dönüşümle hem orada yaşayan hemşehrilerimizin yaşam şartları iyileşmiş hem de şehrin görüntüsü güzelleşmiş olacak. Deprem bölgesinde bulunan dağ bandını kapsayacak bu projemiz için her şey hazır ancak yetkililerden geri dönüş alamıyoruz” ifadelerini kullandı.

Eski otogar projesi hazır
Kentsel dönüşüm ile ilgili görüşlerini bildiren Başkan Savaş, kentsel dönüşümü neden Bağrıyanık mahallesinden başlatmak istediklerini şöyle açıkladı: “Çok fazla insan var, bir göz evde çok fazla insan yaşıyor. Kentsel dönüşüm için Ankara´dan pozitif dönüş olmayınca yerinde dönüşüm yapalım dedik. Maliyeti çok fazla. Eski otogar için de bu geçerli. Oradaki dükkanlar çok eski ve sağlıksız. Aşağısına katlı otopark, içine yeni dükkânlar diğer bir köşesine de otel yapmak istiyoruz. Projeyi bitirdik, Anıtlar Kurulu´na sunduk. Geçerse sizinle paylaşacağız. Hal şu anda bitmiş olabilirdi ama iktidarın kararsızlığı yüzünden yapamadık.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —