İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğü, Dünya Kanser Gününde erken teşhisin önemini anımsattı ve halkı ücretsiz tarama için KETEM´ e beklediklerini belirtti.
Nesrin Geyik/İskenderun
4 Şubat Dünya Kanser Günü kapsamında farkındalık çalışmaları yapılıyor.
İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında İskenderun´da da ücretsiz olarak hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi KETEM´de 30-65 yaş arasındaki tüm kadınlara Serviks Kanseri Taraması, 40-69 yaş aralığındaki tüm kadınlara Meme Kanseri Taraması ve 50-70 yaş arası tüm kadın ve erkeklere Kolon Kanseri Taramasını ücretsiz olarak yapılarak bu kanserlere karşı erken teşhis edilmesi sağlanabildiği kaydedildi.
Sağlık Müdürlüğü açıklamasında şunlara yer verildi: 'Kanser, dünyada ve ülkemizde ölüm sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemidir. Bu konuyla ilgili farkındalığı artırmak amacıyla tüm dünyada 4 Şubat, kansere yönelik bilincin ve farkındalığın artırılması amacı ile Dünya Kanser Günü olarak belirlenmiştir. Kanser oluşumunun yüzde 90-95´inden çevresel etkenler sorumludur. Kötü beslenme, hareketsiz yaşam, tütün kullanımı, alkol kullanımı, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi kanser oluşumunda etkisi olan çevresel etkenlerin kontrol altına alınmasıyla kansere yakalanma oranı azalacaktır. Doğru korunma stratejileri ile kanserlerin üçte birini önlemek mümkündür. Kanser hayatı tehdit edici, ancak alınacak tedbirlerle önlenebilir, erken tespit edildiğinde de tedavi edilebilir bir hastalıktır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunulabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak bireylerin yaşam süreleri uzatılabilmektedir. Kanserlerden korunmanın önemli bir basamağı kanser taramalarıdır ancak 2020 yılında başlayan ve tüm dünyayı etkisine alan covid-19 pandemisi nedeniyle insanlar bulaş riskini azaltmak için acil durumlar dışında sağlık kurumlarına başvuruları minimal düzeye indirmiştir. Bu durum kanser tarama merkezlerine başvuruları da azaltmış, dolayısı ile kişiler ancak belirgin semptomları olması durumunda sağlık kuruluşlarına başvurmaktadırlar. Bu da erken dönemde tespit edilebilecek kanserlere tedavisi daha güç ileri evrelerde tanı konabilmesine neden olmaktadır. Bunun önüne geçebilmek için İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğü KETEM biriminde; halkımızın covid bulaş riski konusundaki çekincelerini göz önünde bulundurarak, covid-19 bulaşını önlemek için tüm gerekli tedbirleri (girişte HES kodu sorgulama ve ateş ölçümü, tek kullanımlar sedye örtüleri ve düzenli ortam dezenfeksiyonu) almış bulunmaktayız. Halkımızı taramalarını yaptırmak üzere KETEM´e bekliyoruz.'
Kanserle mücadele erken teşhis önemli
İskenderun Gelişim Hastanesi ve Başkent Üniversitesi işbirliği ile yeniden düzenlenen Radyoterapi Merkezi´nde hizmet sunan Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cem Önal, kanserle mücadalede erken teşhisin önemli olduğunu belirtti. Kanserin, en sık ikinci ölüm nedeni olduğunu belirten Prof. Dr. Önal, “En sık görülen kanserler, akciğer, meme, kolorektal, prostat ve mide kanseridir. En sık ölüme neden olan kanserler ise akciğer, kolorektal, mide, karaciğer ve meme olarak sıralanabilir. Kanser için erken teşhis ve doğru tedavi çok önemli. Kanserden korunmak için yapılacak en önemli unsurlar arasında sigara içmemek, düzenli beslenme, egzersiz ve stresten uzak durmak bulunmaktadır. Radyoterapi, kanser hastalarının büyük bir kısmında kanser hastalığını tamamen ortadan kaldırmak ve bölgesel tekrarlama riskini azaltmak amaçlı, gerekse kansere bağlı kanama, ağrı, nefes darlığı, şuur bulanıklığı gibi semptomları hızlı bir şekilde ortadan kaldırmak amacıyla uygulanmaktadır.
´Akıllı radyoterapi´ olarak bilinen MR-Linac cihazı ile, tedavi sırasında tümör net bir şekilde görüntülenerek, o bölgeye yüksek radyasyon doğru bir şekilde uygulanabilmekte. 5 ila 8 hafta süren radyoterapide, 5 güne kadar kısalmaktadır. Tedavi sırasında kullanılan radyasyon sadece tedavi odasında etkili olup, hastanın tedavisi bittikten ve tedavi odasından çıktıktan sonra etrafa radyasyon saçmamaktadır. Bu nedenle radyoterapi uygulanan hastalar çevresi için herhangi bir radyasyon riski taşımamaktadır. Radyoterapi merkezlerinde kullanılan cihazlar ve planlama sistemleri kadar, akademik çalışmalar ve kişisel tecrübeler de öne çıkmaktadır' dedi.
Kanser enfeksiyonuna karşı, ´aşı´
Öte yanda, rahim ağzı (serviks) kanserinin, her yıl yaklaşık 500 bin kadında görüldüğünü ifade eden İskenderun´daki özel sağlık merkezlerinden Gelişim Hastanesinin Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Ezgi Oymak, kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden bu kanserin erken teşhis edildiğinde önlenebilir bir hastalık olduğunu belirtti. Rahim ağzı kanserinin belirtilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Dr. Oymak, şu açıklamayı yaptı: “Rahim ağzı kanseri, rahim ağzı dokusunun kötü huylu hücrelere dönüşümü sonrası ortaya çıkmaktadır. Yavaş gelişen kanser türlerinden olan rahim ağzı kanserinin temelinde human papilloma virüsü olarak adlandırılan HPV vardır. Erken evrede rahim ağzı kanseri hiç bir şikâyet olmadan da ortaya çıkabilir. Bu sebepten ötürü, erken tanı için düzenli takip, yani yılda bir kadın doğum kontrolü önemlidir. Erken taramalar sonucu bu virüs tespit edilmekte ve hastalık ilerlemeden önüne geçilebilmektedir. Rahim ağzı kanserinden korunmada önemli nokta, HPV enfeksiyonundan korunmak. HPV aşısı, papillom virüsüne karşı koruma sağlar. Bu enfeksiyona karşı koruma sağlayarak, rahim ağzı hücrelerindeki anormal değişimlere engel olur. HPV aşısı yaptırın, rahim ağzı kanserinden korunun.'
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55