Bağırsak kanseri ile ilgili yaptığı yazılı bilgilendirmede bağırsak kanserlerinin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hem kadınlarda hem erkeklerde önemli bir sağlık problemi oluşturduğunu ve her iki cinste görülme sıklığının 3. sırada yer aldığını ifade eden Dr. Köklü, genetik özelliklerin yanı sıra iltihabi bazı bağırsak hastalıkları, hareketsiz yaşam tarzı, yağdan zengin beslenme, lifli yiyeceklerin, sebze ve meyvelerin az tüketilmesi, hamurlu yiyecekler ve beraberinde obezite, ileri yaşın kalın bağırsak kanseri riskini arttırdığını kaydetti.
Şikayetiniz yoksa da 2 yılda bir test yaptırın”
Risk faktörlerinin tanıması ve risk faktörleriyle ilgili önlem alınmasının önem taşıdığına dikkat çeken Dr. Köklü, hiç şikayeti olmasa da hem kadınların hem erkeklerin toplum tabanlı tarama testlerini yaptırmalarını önerdi. Sağlık Bakanlığı´nın belirlediği ulusal standartlara göre bağırsak kanseri taramalarının 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere gaitada gizli kan testi (GGT) ile 2 yılda 1 yapıldığını aktaran Dr. Köklü, GGT´nin yapılması çok kolay ve evde yapılabilen, hem KETEM´den hem de aile hekimliklerinden temin edilebilecek ücretsiz bir test olduğunu hatırlattı.
“Kolonoskopi erken tanı ve tedaviyi sağlar”
Herkesin hiç şikayeti olmasa da 50 yaşından sonra 10 yılda bir mutlaka kolonoskopi yaptırması gerektiğini de vurgulayan Dr. Köklü, şunları belirtti: “Bağırsağın görüntülenmesi ile erken tanı ve tedavi mümkün olabiliyor. Tarama testleri ile bağırsak kanserinden ölümlerin azaltılması ve yüksek oranda tedavi edilmesi amaçlanmaktadır. İskenderun Toplum Sağlığı Merkezi´ne bağlı Sağlıklı Yaşam Merkezi bünyesindeki KETEM şu an bağırsak kanseri taramalarında daha çok kişiye ulaşabilmek için doktor ve sağlık memurundan oluşan ekipleriyle sahada gezip, bilgilendirme yapıp test kitlerinin dağıtımını yapmaktadır. Bağırsak kanserinde erken evre tanı konduğunda tedavi şansı yüzde 90 larda olup, hiçbir şikayeti olmasa da 50-70 yaş arası tüm kadınlarımızı ve erkeklerimizi tarama için KETEM´e bekliyoruz.”
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55