Kilise, 500 milyon dolara onarılacak

6 Şubat depremlerinde zarar gören İskenderun Aziz Corc (Mar Georgıos) Rum Ortodoks Kilisesi, BM Kalkınma Programı tarafından yürütülen 'kültürel mirasa sahip çık bağış kampanyasıyla' 500 milyon dolara restore edilecek.

İSKENDERUN 23.10.2024 17:02:00 0
Kilise, 500 milyon dolara onarılacak

Kilisenin restorasyon maliyeti, UNDP'nin koordinasyonunda Bulgaristan’ ve Romanya Hükümeti tarafından karşılanacak. 1585 yılında yapıldığı belirtilen Aziz Corc (Mar Georgıos) Rum Ortodoks Kilisesi'nin, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine girme sürecinde olduğu da belirtildi.

Akın Bodur/İskenderun

6 Şubat depremlerinde zarar gören İskenderun Aziz Corc (Mar Georgıos) Rum Ortodoks Kilisesi, Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yürütülen 'kültürel mirasa sahip çık bağış kampanyası' kapsamında 500 milyon dolara restore edilecek. Kilisenin restorasyon maliyetini Bulgaristan ve Romanya Hükümeti karşılayacak. Kilisenin restore sözleşmesine ilişkin tören dün kilise avlusunda düzenlendi. Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile depremde yaşamını yitirenler için saygı duruşunun yapıldığı ve İstiklal Marşı'nın okunduğu törende, Antakya Medeniyetler Korosu da farklı dillerden ezgileri seslendirdiği mini bir konser verdi.

Pınarbaşı Mahallesindeki İskenderun Aziz Corc Rum Ortodoks Kilisesinin restorasyon sözleşmesi töreni, dün kilise bahçesinde düzenlenen törenle yapıldı. Törene, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vınton, Romanya’nın Türkiye Büyükelçisi Stefan Aleaxandru Tınca, Bulgaristan'ın Ankara Büyükelçiliği Başkatibi Daniela Nikolova, Hatay Büyükşehir Belediyesi 2. Bölge Koordinatörü Seyfi Dingil, İskenderun Belediye Başkan Yardımcısı Halil Yücelen, İskenderun İlçe Emniyet Müdürü Nevzat Güneş, Sahil Güvenlik Doğu Akdeniz Grup Komutanı Yarbay Onur Emir, İskenderun İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Mustafa Açık, Slovenya Cumhuriyeti Hatay Fahri Konsolosu Fatih Tosyalı, CHP İskenderun İlçe Başkanı Hüseyin Derin, skenderun Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Can Teymur, İskenderun Kuyumcular, Saatçiler, Çiçekçiler ve Fotoğrafçılar Odası Başkanı Uğur Fırat, İskenderun Şoförler Odası Başkanı Erol Akın, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve ortodoks, katolik ve protestan cemaati de katıldı. Tören, bir saate yakın süre geç başlayınca, kamu görevlilerinin de arasında bulunduğu bazı konuklar toplantı başlamadan ayrıldı.

Törenin açılışında konuşan İskenderun Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Teymur, 6 Şubat depremlerinin büyük felaket ve acılara yol açtığını, hiç kimsenin ve hiçbir ülkenin yaşamaması temennisinde bulundu. Teymur, deprem bölgesinde projelerinin hayata geçirilmesinin topluma katkı sunduğunu, restorasyonu yapılacak Aziz Corc Ortodoks Kilisesi'nin yerel halkın, farklı inanç kesimlerinin, 5 Mayıs Hıdrellez Bayramı'nda bir araya getirip, kardeşlik ve sevgi bağlarını güçlendirdiğini, toplumun birbirine kaynaşmasına katkı sunduğunu ifade etti. Teymur, kültürel mirasın tekrar ayağa kaldırılması konusundaki destekleri için UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Vınton, Romanya’nın Türkiye Büyükelçisi Tınca, Bulgaristan'ın Ankara Büyükelçiliği Başkatibi Nikolova ile ülkedeki ve Hatay'daki yöneticilere teşekkür etti.

Aziz Corc, 439 yıllık kilise 

BM'nin depremde önemli katkılar sağladığını, UNDP'nin deprem bölgesindeki  farklı illerde de projeler yürüttüğünü anlatan UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Vınton, "Depremin acısını kalbimizde hissettik. Yıkıcı deprem hiç ayrım yapmadan tüm insanları etkiledi. Yıkılan sadece binalar, evler değil, kiliseler ve camiler de yıkıldı. Herkes aynı derecede açıyı hissetti. İnsanlara dokunmaya çalıştık. Kültürel mirasa da dokunmak, yeniden ayağa kaldırılmasına katkı sunmak istedik. Buradaki kültürel miras; Aziz Corc Rum Ortodoks Kilisesi, sadece İskenderun veya Hatay'a değil, dünyaya ait bir kültürel mirastır. Bütün dünya alemine ait olan çok değerli bir kültürel mirastır ve korunması gerekir. Burası (Hatay) medeniyetler şehridir ve buradaki kültürel yapıya sahip çıkılmalıdır. Çünkü, kültür bütün dünyaya aittir ve bütün dünyaya ait olan bir ruhunun koruması ile ilgilidir. Sadece kültürün koruması ile ilgili değildir. Burada kendi köklerini gören milyonlarca insan dayanışmayı gösterecektir. Bu dayanışmanın sonucudur. Restorasyon tamamlandığında ruh bir araya getirilip, korunabilecektir. Buradaki medeniyet, kültürel ve inanç çeşitliliği geçmişten günümüze geliyor. İlk mağara kilisesi St. Pierre, Anadolu'nun ilk camisi de Hatay'da bulunuyor. Bu kültürel miras beraberinde derin çeşitliliği, duyuyu, hoşgörü ve toleransı getiriyor. Burada soyut varlıkları temsilen bu gibi kültürel miras nişanı olarak yapılan restorasyonla onunla beraber taşımış olduğumuz inancımız daha da köklü bir şekilde ilerleyecektir" değerlendirmesinde bulundu.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine girecek mi?

Antakya Medeniyetler Korosu'nun konserinin de yansıyacak ruhu devam ettiren bir sanat etkinliği olacağını ifade eden Louisa Vınton, restorasyonu yapılacak İskenderun Aziz Corc Rum Ortodoks Kilisesi'nin, 439 yıl önce, 1585 yılında yapılıp, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine alınma hazırlığında olduğunu söyledi. Aziz Corc (Mar Georgıos) Rum Ortodoks Kilisesi'nin, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine girme sürecinde olduğunu belirten UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Vınton, "Restorasyonla, cemaatin bir kez daha güçlendirmesini sağlıyor olacağız. Yapılacak restorasyon Bulgaristan ve Romanya'nın yardımlarıyla yapılacak. Sadece İskenderun ve Hatay' değil, depremden etkilenmiş olan diğer bir çok ilede yansıyacak olan yenilenme, umutların tatmin süreci olduğunu olabileceğini düşünüyoruz. Bir şekilde ayağa kalkmaya, toplumunun da dahil olduğu bir canlı ruhun yeniden de olacağına inancımız sonsuz" diye konuştu.

Romanya’nın 1.3 milyarlık projesinin çoğu kilise restorasyonuna 
Kültürel mirası yeniden kazandıracak olan projede olmakta onur duyduğunu belirten Romanya’nın Türkiye Büyükelçisi Tınca, 6 Şubat depremini 'trajik' olarak niteledi, deprem öncesinde bölgeye geldiğini, yöredeki bazı kişilerle tanıştığını söyledi. İskenderun ve Hatay'da farklı kültür, inanç ve çeşitliliğin yan yana ve birlikte kalabilmesinin projelerinin çekirdeğini oluşturduğunu ifade eden Tınca, bölgeyi ziyaret edenlerin çeşitliliği görebileceğini anlattı. Romanya Hükümeti'nin deprem sonrası Türkiye'deki yeniden yapılandırma, ayağa kaldırma projelerine 1.3 milyar Euroluk bütçe ayırdığını, bu bütçenin çoğunun kilise projesinde kullanılacağını, tekstil ve ayakkabı sektörünün canlanması için bu projeleri de desteklediklerini ifade etti.

“Desteği aktarabilecek doğru bir proje arayış içerisindeydik”

6 Şubat depremlerinin tarih edilemeyeceğini, yaşayanlar için zamanın  çok yavaş ilerlediğini bildiğini belirten Bulgaristan'ın Ankara Büyükelçiliği Başkatibi Nikolova ise Türk halkıyla dayanışma gösterdiklerini, desteği aktarabilecekleri doğru bir proje arayış içerisindeyken, UNDP'nin, Aziz Corc Rum Ortodoks Kilisesi projesine katılmak istediklerini belirtti. Nikolova, "Bulgaristan Hükümeti, buradaki kültürel miras ve tarihi bina konusundaki projeden mutluluk duyuyoruz. Her şeyini kaybetmiş kişiler için destek olmaktan memnun oldum. Her zaman yanınızda olacağımızı hatırlatmak istiyorum" değerlendirmesini yaptı.

UNDP'nin desteğiyle 11 ilde konser

İskenderun Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Teymur, konuşmaların ardından UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Vınton, Romanya’nın Türkiye Büyükelçisi Tınca, Bulgaristan'ın Ankara Büyükelçiliği Başkatibi Nikolova ve Antakya Medeniyetler Korosu şefi Yılmaz Özfırat'a plaket verdi. 
Antakya Medeniyetler Korosu da törende mini bir konser verdi. Yılmaz Özfırat'ın şefliğini yaptığı koro, Türkçe, Arapça, İngilizce, Romence ve Bulgarca'dan oluşan farklı dillerden ezgileri seslendirdi. Koro, Hatay için uyarladığı,"Boşuna ağlar mı insan?/Derdi varsa ağlar insan" sözlerinin geçtiği 'Derdin ne Piro' adlı türküyü de seslendirdi. Antakya Medeniyetler Korosu şefi Özfırat, UNDP'nin mali desteğiyle depremden etkilenen 11 ilde verecekleri konsere 6 Aralık'ta başlayacaklarını ve konsere sadece depremzedelerin davet edileceğini söyledi.


Anahtar Kelimeler: Kilise milyon dolara onarılacak

Konteyner çarşı aydınlatmasının esnafa ödetilmesine tepki

Öntürk: Hatayspor, inşaatlar, yollar kadar önemli

Erzin AKP'de başkan Musa Kürtül

Hak sahipliği başvurusu bugün ve yarın

"Hatay mücbir bir yük altında"

Rezerv alana bir dava daha

İskenderun'da 'Çocuk Hakları Durağı'

KESK Sekreteri Pınar: 30 Kasım başlangıç

4 belediyeye ek bütçe

Bugün 20 Kasım: Dünya Çocuk Hakları Günü

Meme kanseri farkındalık semineri

Belen'den Letonya'ya, Erasmus+ ziyareti

Kadınlar 'şiddete karşı yürüyecek'

Dindar, kalp krizine yenik düştü

İskenderun Engelliler: 77-KKTC Vakıflar: 62

  • BIST 100

    10114,59%0,56
  • DOLAR

    34,94% 0,16
  • EURO

    36,69% 0,20
  • GRAM ALTIN

    2989,55% -0,54
  • Ç. ALTIN

    4844,33% -0,71