"Kirli pazarlıklarla işimiz olmaz"

İskenderun'un Pirinçlik Mahallesinde arsa için, imar değişikliği' ile fazladan 240 konut kazandırmak isteyen belediye yönetimini eleştiren CHP İskenderun İlçe Başkanı Derin: Biz bağış için usule, esasa aykırı işler yapmayız

İskenderun'un Pirinçlik Mahallesinde iş insanı Teyfik Sayek'in arsasında, 'bağış karşılığı' ve 'kişiye özel imar değişikliği' ile bir kişiye fazladan 240 konut kazandırmak isteyen belediye yönetimini eleştiren CHP İskenderun İlçe Başkanı Derin, "Kişiye özgü ve bağış yapılacak,diye halkın yararına olmayacak bir işe girmeyiz, bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Biz bağış için usule, esasa aykırı işler yapmayız. Bunu yapanların kimler olduğu bu toplantıda ortaya çıkmıştır" dedi. Derin, düzenlediği basın toplantısında, "Bu imar artışıyla 100 metrekarelik daire olarak düşünüldüğünde 240 daireye denk gelen bir artış olmaktadır. Sadece bir kişiye yönelik imar değişikliğinin bu şekliyle artışının önerilmesi dahi etik değildir. Kapalı kapılar arkasında pazarlık usulü ile kişiye özel bir imar artışının da meclis grubumuzca kabul edilmesi mümkün değildir ve deprem bölgesi olan İskenderun için de gelecek açısından risk teşkil etmektedir" değerlendirmesini yaptı.

Akın Bodur/İskenderun
İskenderun'un Pirinçlik (Büyükdere) Mahallesini kapsayan alana yönelik hazırlanan 6. Etap 1/1000 Ölçekli İlave ve Revizyon Uygulama İmar Planının belediye meclisinde kabul edilerek, 30 gün süreyle askıya çıkarıldığını ve yapılan itirazların komisyon raporunda değerlendirildiğini belirten Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İskenderun İlçe Başkanı Hüseyin Derin, meclisin AKP ve MHP Grubunun komisyon kararına şerh koymasını eleştirdi. CHP İskenderun İlçe Başkanı Hüseyin Derin, "Kişiye özel imar değişikliği ile belediyenin kaynaklarının arttırılması hukuki de vicdani de olmayacaktır. Bir şeyler karşılığında alınan paranın da bağış olmayacağı da aşikardır" dedi.

Kişiye yönelik imar değişikliği 240 fazla konut getiriyor

Parti binasında düzenlediği basın toplantısında, İskenderun Belediye Meclisi İmar Komisyonu tarafından 95 itirazın 94'ünün oy birliği ile karara bağlandığını, 1' hakkında AKPli komisyon üyeleri tarafından şerh düşülerek ret edildiğini anlatan Hüseyin Derin, "Bu madde, basın tarafından da paylaşılmış olup bu maddenin içeriği İskenderun halkınca da öğrenilmiştir. Ancak tekrar etmek gerekirse 'bütün Büyükdere mahallesinin (Yalıkent, Yeşilköy, Sayek sitesi gibi alanlar dahil) 0,60 emsal 3 kat olarak yapılaşmış iken bu itiraza konu yer için 1.40 imar 5 kat olarak talep edilmesi gündeme getirilmiştir. Ancak buna itirazımız neticesinde bu oran 0,90 imar oranı 3 kat  olarak şifaen talep edilmiştir. Bu imar açısından düşünüldüğünde yüzde 50'lik bir artışa tekabül gelmektedir. Bu imar artışıyla 100 metrekarelik daire olarak düşünüldüğünde 240 daireye denk gelen bir artış olmaktadır. Sadece bir kişiye yönelik imar değişikliğinin bu şekliyle artışının önerilmesi dahi etik değildir. Kapalı kapılar arkasında pazarlık usulü ile kişiye özel bir imar artışının da meclis grubumuzca kabul edilmesi mümkün değildir ve deprem bölgesi olan İskenderun için de gelecek açısından risk teşkil etmektedir. Bu madde meclis grubumuzca reddedilmiş ve imar komisyon raporuna bu haliyle girmiştir. İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Dönmez bu artış gerekçesi olarak belediyeye bağış yapılacağını bu bağış miktarının da yüksek olacağını bildirerek basının önünde böyle bir konuşma yapmıştır. 300 milyon lira belediyeye yetki verilmiş iken kişiye özel imar değişikliği ile belediyenin kaynaklarının arttırılması hukuki de vicdani de olmayacaktır. Bir şeyler karşılığında alınan paranın da bağış olmayacağı da aşikardır" dedi.

“Bağış için usule, esasa aykırı işler yapmayız”

İskenderun Belediye Meclisi üyeleri, yönetimi, kadın ve gençlik kolları ile üyelerin de katıldığı toplantıda konuşan CHP İskenderun İlçe Başkanı Derin, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Belediye başkanı Mehmet Dönmez'in bu maddeyi görüşmemeyi önerdiği ağustos ayı toplantısında bu konuyla ilgili görüş bildirdiği sırada 'Ben burada bağış alacağım CHP'de ne ister bilmiyorum' gibi talihsiz bir açıklaması olmuştur. Buradan açıkça söylemek gerekir ki bizim kapalı kapıların arkasında kirli pazarlıklarla işimiz olmaz. Biz 'kişiye özgü ve bağış yapılacak' diye halkın yararına olmayacak bir işe girmeyiz, bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Biz bağış için usule, esasa aykırı işler yapmayız. Bunu yapanların kimler olduğu bu toplantıda ortaya çıkmıştır. CHP'nin tek istediği kendi çıkarı veya hesabına değil İskenderun halkının yararına yapılacak çalışmalardır. İskenderun halkının tamamının çıkarıdır. Biz bu yöndeki talihsiz açıklamaları kabul etmediğimizi ve Sayın Belediye başkanı Mehmet Dönmez'in bunu bilerek hareket etmesi gerektiğini belirtiyoruz. İskenderun halkının hakkını sonuna kadar savunacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz."



Anahtar Kelimeler: "Kirli pazarlıklarla işimiz olmaz"

Tartışmanın nedeni '240 konut'

Kızılay'dan kıyafet yardımı

MKÜ'de 'yüz yüze eğitim' sınırlı

Villalara 'yıkım ilanı'

"Çıkış yolu; laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti anlayışı"

"Yakında Yarıkkaya diye bir dağ kalmayacak"

Okul servislerine 'zabıta denetimi'

"Kirli pazarlıklarla işimiz olmaz"

İHD İskenderun: Şiddet neredeyse meşru hale geldi

Kadınların 'Narin isyanı'

HATSU, suya zam yaptı

Yaya kaldırımı araç yolu oluyor

Belediye, meydanı kaldırdı

Sanat ve Musiki Derneği kuruldu

HBB'nin plajları İmar A.Ş.’ye

İdil, sanatla dokunulan çocuklarla yaşayacak

Hataylı yarışmacılar, rallinin şampiyonu

25 kuruluştan ortak açıklama

Aboubakar ve Calvo, Hatayspor'da

"Deprem bölgesi eğitimde de çözüm bekliyor"

"Eğitim, sorunların gölgesinde başladı"

"Aynı fikirdeyim, ama..."

Güzelmansur: Hatay'da öğretim normale dönmedi

İskenderun Belediye Meclis Üyesi Tintaş: Kütüphane inşaatı, imara aykırı

CHP İskenderun İlçe Başkanı Derin: AKP iktidarında eğitim sistemi 'siyasallaştırıldı'

Zil, yeni dönem için çaldı

CHP, 101. yılını kutluyor

CHP, tüzüğünde değişikliğe gitti

Hatay mutfağı Arsuz’da tanıtıldı

Grevdeki işçilere destek

Yükleniyor

  • BIST 100

    9109,34%2,37
  • DOLAR

    34,23% 0,28
  • EURO

    37,62% -0,37
  • GRAM ALTIN

    2919,65% 0,14
  • Ç. ALTIN

    4903,03% 0,41