İskenderun/SES
Hatay İl Sağlık Müdürvekili Ümit Mutlu Tiryaki, astım hastalığının, akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olan ve alevlenmeler ile seyreden kronik bir akciğer hastalığı olduğunu ifade etti. Hava yollarındaki bu daralmanın nedeninin mikrobik olmayan bir tür iltihap ve hava yolu duvarının şişmesi olduğunu belirten Tiryaki, hastalık tekrarlayan nefes darlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterdiğini kaydetti. Dünyada 300 milyona yakın astımlı hasta olduğunun tahmin edildiğini, ülkemizde ise her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan birinin astım hastası olup, görülme sıklığınin giderek arttığını anlatan Tiryaki, yazılı açıklamasında şunlara yer verdi: 'Astım tedavisinin amacı hastalığın kontrol altına alınması ve sağlanan bu durumun idame ettirilmesidir. Bu hastalığın tedavisi ile ilgili gerekli her türlü ilaç ve malzeme bulunmaktadır. Uygun ilaç tedavisiyle astımlılar iş ve okul dâhil günlük yaşamlarına, hastalık nedeni ile herhangi bir kısıtlanma olmadan devam edebilirler. Astım ilaçlarının büyük bir kısmı soluk alma yolu ile kullanılan ilaçlardır. Bu yolla daha az yan etki ile direk hava yollarında istenen tedavi edici etkiyi oluşturur. Özel cihazlarla verilir. Tedaviye başlanırken bu özel cihazların kullanım şekli mutlaka hastalara gösterilmelidir. Astımlı hastalar, çevresel olarak yakınmalarını artıran faktörlere dikkat etmek koşulu ile günlük yaşamda diledikleri birçok şeyi yapabilir. Astım, spor yapılmasına engel değildir. Yürüyüş, hafif koşu, yüzme hatta performans sporlarını yapabilirler. Özellikle çocukluk yaş grubunda fiziksel aktivitenin artırılmasının, düzenli sporun hastalığın seyrine olumlu katkıları olmuştur. Astımlı hastaların doktor tanılı besin alerjileri olmadıkça özel bir diyet yapmalarına gerek yoktur. Sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri astımlı hastalar için de geçerlidir. Obesitesi olan astımlı hastalarda kilo vermeleri hastalıkların seyrini olumlu etkileyecektir. Ülkemizde astımlı hastaların yüzde 10´undan fazlasının halen sigara içmekte, yüzde 30-40ı da obezedir. Araştırmalar, sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin, astımın kontrolünü kolaylaştırdığı gösterilmiştir.'
Astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçların düzenli kullanılmamas, sigara dumanı, alerjenler ve kimyasallar gibi tetikleyicilere maruz kalmak ve obeziteyi sıralayan Tiryaki, dengeli beslenme, düzenli egzersiz yapma, solunan ortam havasını temiz tutmanın da astımın kontrolünü kolaylaştırdığı da belirtti.
İskenderun´da özel sağlık hizmeti veren Gelişim Hastanesinin Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Zuhur , mevsimsel değişiklik, alerjik ve çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan astımın doğru tedaviyle kontrol altına alınabileceğini ifade etti. Hastaneden yapılan açıklamaya göre, Dr. Zuhur, 'Mevsim değişiklikleri, hava kirliliği, sigara, polenler, viral enfeksiyonlar, havasız ortamlar, astımı arttıran etmenler. Beslenme de hastalıkta önemli rol oynamakta. Aşırı tuz ve alkol tüketimi de astımı tetiklemektedir' değerlendirmesini yaptı.