Kırsal mahallelere ödenek istedi

Milletvekili Topal, TBMM Başkanlığına önerge verdi

SİYASET 24.07.2018 10:43:47 0
Kırsal mahallelere ödenek istedi

Akın Bodur

Hatay Milletvekili ve CHP Genel Sekteter Yardımcısı Serkan Topal, TBMM Başkanlığına verdiği önerge ile kırsal mahallelere ödenek verilmesini istedi. Büyükşehir yasası ile mahalleye dönüştürülen köylerin tüzel kişiliğinin kaldırılmasıyla, eski köylerin ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldığını ifade den Hatay Milletvekili Topal, “Yeni uygulama ile bir çok sorunlarla karşı karşıya kalan kırsal mahallelerin en büyük sıkıntısı tüzel kişiliklerinin kaldırılarak bütçeden yoksun bırakılmış olmalarıdır” dedi.

Topal: Kırsal mahalleler bütçeden yoksun bırakıldı
Milletvekili Topal, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu´nun cevaplandırması istemi ile TBMM Başkanlığına verdiği önergesinde, '12 Kasım 2012 tarih ve 6360 sayılı kanunla kurulan Hatay Büyükşehir Belediyesi mücavir alanı yasa gereği tüm il sınırlarıdır. Bu kapsamda ilde bulunan tüm köyler mahalleye dönüştürülerek, köy tüzel kişilikleri kaldırılmış ve mahalleye dönüştürülmüşlerdir. Ancak köylerin önemli kısmı tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan yurttaşların yaşadığı yerleşim alanlarıdır. Her ne kadar mahalleye çevrilmiş olsalar da kırsal kimliklerini korumakta, geleneksel yaşamlarına devam etmektedirler. Yeni uygulama ile bir çok sorunlarla karşı karşıya kalan kırsal mahallelerin en büyük sıkıntısı tüzel kişiliklerinin kaldırılarak bütçeden yoksun bırakılmış olmalarıdır. Bir çok sorunlarının, belediye bütçelerinde gider kalemleri arasında olmayışı hizmette büyük aksamalara yol açmaktadır' görüşüne yer verdi.

İçişleri Bakanı Soylu´ha hangi soruları yöneltti?
Milletvekili Topal, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu´nın yanıtlamasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: 'Hatay ilimizde köy tüzel kişiliğini kaybederek mahalleye dönüştürülen yerleşim birimi sayısı ne kadardır? Bunların alt yapı sorunlarının çözümü için ilgili belediyelere özel bir ödenek aktarılmış mıdır? Kırsal mahaller diye tabir edilen, mahalle muhtarlıklarına acil durumlarda harcanmak üzere bir bütçe tahsis etmeyi düşünüyor musunuz? Bu mahallelere özel bir ´tüzel kişilik statüsü´ verilemez mi? Bununla ilgili bir çalışmanız var mıdır?”

Anahtar Kelimeler: serkan topal

HBB'den grevdeki işçilere destek

Akçalı Meydanı açıldı

Hukuka değil, toz bulutuna yenildi

Amaç, 1 yılını paylaşımla değerlendirdi

Tarihi hamam yıkımda da hasar aldı

Mimarlar çağrı: Süre uzatılmalı, destek arttırılmalı

Plana itirazın son günü 20 Haziran

Gülcihan’a arıtma tesisi geliyor

İş insanı Atilla Demirkent yaşamını yitirdi

TOKİ, Arsuz'da arsa satıyor

Arsuz'da yoğunluk yine 'zirveye' ulaştı

Kurban Bayramı kutlandı

Otogarda 'bayram denetimi'

Resmi bayramlaşma bugün

Hatay’da kuraklık kapıda

  • BIST 100

    10890,83%-1,73
  • DOLAR

    41,68% 0,20
  • EURO

    48,96% 0,22
  • GRAM ALTIN

    5208,87% 1,00
  • Ç. ALTIN

    8581,54% 0,73