´Kitap okumanın saati yok´

´Kitap okumanın saati yok´

İskenderun´da öğretmenlik yapan yazar Sevinç Çevik (30), kütüphanede öğrencilerle ´Neden okumuyoruz´ adlı söyleşi yaptı ve kitaplarını imzaladı.

Akın Bodur/İskenderun

Dünya Öykü Günü´nde İskenderun Çocuk Kütüphanesinde düzenlenen ´Neden okumuyoruz´ konulu söyleşide konuşan yazar Sevinç Çevik, İskenderun Anadolu Lisesi, İskenderun Sahil Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, İskenderun 2. OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Namık Kemal Ortaokulu öğrencileri ile öğretmenlerine seslendi. İskenderun Halk Kütüphanesi Müdürü Harika Leyla Yaman´ın da katıldığı söyleşide konuşan yazar Çevik, öğrencilere ´Şehrazat´ adlı öykü kitabını imzaladı.

Kitaplar, öncelik sıralamasının 231. sırasında
Tarihsel bir kitap çalışmasını sürdürdüğünü anlatan Adanalı yazar Sevinç Çevik, 'Neden kitap okumuyoruz? Çünkü, sıkıldığımızı, zaman bulamadığımızı söylüyor, önceliği kitap okumak yerine televizyon, internet ve sosyal medyaya veriyoruz. Yapılan bir araştırmaya göre, ülkemizde kitaplar, ihtiyaç sıralamasının 231. sırasında yer alıyor. Aynı araştırma, kişinin bir günde 5 saat televizyon izleme oranını gösteriyor. Kitap; okumaya ayrılan süre ise yılda 6 saat' değerlendirmesini yaptı.
Toplumun bilinçli kitap tercihi yapmadığını ve seçimlerin rastgeli olduğunu ifade eden Çevik, 'Kitap satışı ve okuma oranı birlirine çok yakın görünse de, kitap değiş-tokusu, yani paylaşımın fazla olması, satış ve okuma oranını aynı yapmıyor. Ama yine de kitap okuma oranı çok düşük. Ülkemizde televizyon izlenimi ise çok yaygın. Birçok kişinin, birkaç dizisi var. Günümüzde kitap okuma alışkanlığı kazanmamış, o tadı alamamış bir nesil yetişiyor. O zaman farklı alanlara da kayma söz konusu olabilir. Kitap tercihi olanların, hedefi de oluyor' diye konuştu.
Popüler kitapların çok fazla satılırken, edebi yönü ağırlıklı olan kitapların raflarda çok fazla olduğunu anlatan Çevik, kişilerin, özellikle genç ve çocukların, gelişimi sağlayan, yaratıcı olmayı getiren kitapları tercih etmesini önerdi.
´Kitap okuyan kişi ile okumayan kişiler arasında far var mı?´ diye soran Çevik, sorusuna şöyle yanıt verdi: 'Elbette var. Hem de çok fark var. Mustafa Kemal Atatürk, ´Bir ülkede okumaya karşı istek olmadıkça, yıkım artar´ demiş. Bir ülkeyi okyanlar kalkındırır. Çünkü, okuyanlar hayata gerçekçi bakar. Söz dağarcılığını geliştirir, diline hakim olur ve onlar evrenseldir. Kitap okumak, insanın kendisini keşfetmesini sağlar. Kendini keşfeden insan evreni keşfeder. Evreni keşfedenin de altından kalkamayacağı iş yoktur' dedi.

´Fuarlar yeni kitapların keşif yeridir´
Yazar Sevinç Çevik, 'Kitap okumanın saati yok. İstediğiniz saatte okuyabilirsiniz. Ama, okmaktan ziyade ne tarz kitaplar okumamız gerektiğine odaklanmalıyız. Kapaklarına bakarak, kitaplara yönelmeyelim. Kitap, yazarlarla ilgilidir. Televizyonlarda da kitap programları yok. Ama kitap fuarları var. Neredeyse her ilke kitap fuarları düzenleniyor. İskenderun´da düzenlenen fuarda gençler kitaba çok yanaşmadı, daha çok orta yaş ve üstü kişiler kitaba yöneldi. Fuarlara gidilmeli, oradaki kitaplar incelenmeli. Çünkü, fuarlar yeni kitapların keşif yeridir. Okumak, kendimizi aramak için çıktığımız yoldur. Bu nedenle kitap tercihlerini bilinçli yapmalıyız. Bu nedenle kitaplara vakit ayırmaktan korkmayalım. Ve herkesin mutlaka bir zamanı vardır. Gençlerin vakti daha çok vardır. Çünkü onlar kendilerini geliştirmekten başka vakti yok. Vakit o nedenledir. Kitaplar bir aynadır ve bu ayna kendimizi yansıtır' diye konuştu.
Yaşanmış ve yaşanabilecek olayların kişi, yer, zaman unsurlarına dayandığı anlatım yazı türlerine ´öykü´ denildiğini anımsatan Çevik, öykünün çok eski zamandan günümüze ulaştığını, ancak romanın bir adım gerisinde kaldığını ifade etti. Romanın, öyküye göre daha uzun olduğunu anlatan Çevik, öykünün daha kısa yazı olması nedeniyle kelimelerin daha iyi seçilmesi gerektiğini, daha çok emek harcandığını da belirtti.



"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yollarda ağır tonajlı araçlara 'park yasağı'

"Demokrasi talebi, sokaklardan sandıklara taşındı"

Belen'de "Ramazan Çocuk Festivali"

Hatay'da Özgürlük Nevruz'u kutlaması

Down Sendromu Farkındalık Günü

Başkan Amaç'tan üretiye destek çağrısı

Baro Başkanı Tut: Hukuk devletini savunmaya devam edeceğiz

Şam Geçici Maslahatgüzarı'nın Hatay ziyareti

Kütüphane inşaatında inceleme

"ÇED Gerekli Değildir" sürüyor

Kaçak yapı şikayetinde 'işlem yok'

Beton santralleri ve hava kirliliği...

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Gelişim Hastanesi, 20. yılında

CHP, 'ön seçime' devam ediyor

Grev 273. gününde

Hatay, kurak iller arasında

Üniversite alanına, 'sanayi alanı' kararı

İskenderun Engelliler, Avrupa Kupası'nda oynayacak

AÇKD: Dikmece’nin yüzde 80’ine el konuldu

Atık bertarafına 50 milyon hibe çabası

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

Muammer Aksoy Caddesi 3 şeritli oldu

Suriye'deki katliam Cevevi'ne protesto edildi

Kurum, 'fahri hemşehrilik beratını' aldı

HTO'dan 56 hekime plaket

Hekimler 14 Mart'ta buluştu

"Tozlu havada maske kullanın"

Prof. Yılmaz'dan gastroenteroloji bilgilendirmesi

Yükleniyor

  • BIST 100

    10347,6%1,77
  • DOLAR

    40,06% 0,05
  • EURO

    47,13% 0,34
  • GRAM ALTIN

    4279,63% 0,32
  • Ç. ALTIN

    6856,22% 0,50