Tarih: 21.05.2024 18:26

"Kobani cezalarına" protesto

Facebook Twitter Linked-in

6-8 Ekim 2014'te çıkan sokak eylemlerine ilişkin Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın da yargılandığı davada kararlar açıklandı. 37 vatandaşımız yaşamını yitirdiği 6-8 Ekim olaylarına ilişkin 72'si firari 108 sanık yargılandı,  18'i tutuklu 36 sanıktan 18'i de adli kontrolle yargılanıyordu. Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 24 kişi hakkında hapis cezası verirken, 12 sanık için beraat kararı verdi. 

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın karar duruşması yapıldı. Mahkeme heyeti, eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş’a 42 yıl, Figen Yüksekdağ’a ise 23 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Eski BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ise tahliye edildi. Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’e ise 10 yıl hapis cezası verilken bazı sanıklara değişen oranlarda hapis cezaları verildi, bazıları da beraat etti. Mahkeme, Selahattin Demirtaş'a ise 42 yıl, Figen Yüksekdağ 23 yıl 6 ay, Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verdi. Altan Tan, Ayhan Bilgen ve Aysel Tuğluk beraat etti. Ayla Akat Ata'nın tahliyesine karar verildi. Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kobani Davası kararlarına yönelik değerlendirmesinde, "Orada tahliye olacak olanlar var, beraat edenler var. İstinaf ve temyiz" süreçlerini bekleyeceğiz" dedi.

Ankara'da görülen ve karara bağlanan Kobani Davası'nda aralarında Eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın da arasında bulunduğu kişilere verilen hapis cezaları, İskenderun'da protesto edildi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İskenderun ilçe örgütü, kararı eleştirdi. DEM Parti İskenderun İlçe Eşbaşkanı Özgür Vural, Bulut tepe Mahallesindeki parti binası önünde yaptığı basın açıklamasında, 18'i tutuklu 108 siyasetçinin yargılandığı davada 43 ile 30 yıl arasında cezaların verilmesini "tarih sayfalarında kara leke" olarak tanımladı. DEM Parti İskenderun ilçe örgütü, davada verilen cezaları protesto ederken, içe eşbaşkanı Vural, "Haksız ve hukuksuz yere ceza verilen arkadaşlarımız, bütün dünya kamuoyunun vicdanında beraat etmiştir. İçeride de dışarıda da mücadelemiz sürecek" dedi.

İHD: 24 siyasetçiye 400 yılı geçen hapis cezası

İnsan Hakları Derneği (İHD) İskenderun Şubesi, düzenlediği basın açıklamasında, "Toplumsal barışı ve demokratik siyaseti savunanlar cezalandırılamaz" değerlendirmesini yaptı. İHD İskenderun Şubesi Eşbaşkanı Coşkun Selçuk, 108 kişinin yargılandığı Kobani Davasında Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesinin 24 siyasetçi hakkında toplamı 400 yılı geçen hapis cezalarına karar verdiğini ifade etti.

“Karar, toplumsal barış iklimini bozmuştur”

Selçuk, açıklamasına şöyle devam etti: "Siyasetçiler hakkında verilen bu kararla Türkiye’de yargının bir kez daha, muhaliflere karşı susturma ve cezalandırma aracı olarak kullandığını düşünmekteyiz. Kobani Davasında mahkeme, 2014 yılında meydana gelen ve kamuoyunda '6-8 Ekim olayları' olarak bilinen toplumsal gösteri olayları sırasında pek çok ilde meydana gelen şiddet olaylarıyla ilgili olarak yargılanan siyasetçileri suçsuz bulurken, HDP MYK üyesi olan siyasetçilerin 'suça tahrik suçunu işlemek suretiyle devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçunu' işlediğine hükmetmiştir. Siyasetçilerin isnat edilen suçlara (şiddet olaylarına) ilişkin sorumlulukları  bulunmazken, hangi suçu tahrik ederek devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçu işledikleri karardan anlaşılamamaktadır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Demirtaş ve Yüksekdağ kararlarında HDP’nin 'şiddet olaylarından' sorumlu tutulamayacağını, bu nedenle eş başkanlar ile siyasetçilerin tutuklanmalarının siyasi saikle gerçekleştiği yönündeki ihlal tespitlerine rağmen ilgili kararlar uygulanmamış; HDP’nin seçilmiş yetkilileri ve yöneticileri hakkında yürütülen bu yargılama ile milyonlarca seçmen demokratik temsilden mahrum bırakılmış, siyasetçilerin siyaset yapma hakları ve ifade özgürlükleri ihlal edilmiştir. Ulusal ve uluslararası hukuk normlarına aykırı olan bu kararın, Türkiye’de demokrasi, insan hakları ve kişi özgürlüklerini tehlikeye attığına inanıyor; devam eden silahlı çatışma ve şiddet ortamını sona erdirecek politikaların üretilerek hayata geçirilmesi için Kobani Davasında yargılanan tüm siyasetçiler hakkında AİHM kararlarının uygulanarak tüm suçlardan beraat kararı verilmesinin toplumsal barış, adalet ve hukukun gereği olduğunu ifade ediyoruz. Davada siyasi saiklerle verilen son karar halkların ihtiyacı olan toplumsal barış iklimini bozmuştur. Bu davada çıkan kararla barış  savunucuları, Kürt meselesinin demokratik yollardan çözülmesini savunanlar, kadınlar, LGBTİ+lar, İnsan Hakları Savunucuları, İŞİD soykırımına karşı çıkanlar ve sosyalistler cezalandırılmıştır. İktidara çağrımız; Bu coğrafyanın toplumsal barışa ihtiyacı vardır."




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —