Hatay İl Sağlık Müdürü Dr.Mustafa Hambolat, kolorektal kanser dünyada ve ülkemizde ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek, “Türkiye´de Sağlık Bakanlığı´nın kanser istatistikleri kayıtlarına göre hem erkeklerde hem de
İskenderun/SES
Dr. Hambolat, her yıl 01-31 Mart tarihleri arasındaki kolon kanseri farkındalık ayı dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Kolon ve rektum, sindirim sisteminin kalın bağırsak denen kısmını oluşturur. Son 20 cm´ lik kısmı rektum, buradan ince bağırsaklara kadar olan kısmı ise kolon olarak adlandırılır. Kolondan başlayan kansere kolon kanseri, rektumdan başlayan kansere rektal kanser denir. Kolon ve rektum kanserleri bu organların iç yüzeyini örten tabakayı oluşturan hücrelerden gelişir. Sağlık Bakanlığı´nın istatistiklerine göre en sık görülen ilk 5 kanser arasındadır. Her yaşta görülebilmelerine rağmen en sık 50 yaşından sonra gözlenmektedir. Ortalama görülme yaşı 63´dür. Kadın-erkek arasında görülme sıklığı açısından pek bir fark yoktur. Kolorektal kanser kolon ve rektumun dışına çıktığında, kanser hücreleri genelde yakındaki lenf bezlerinde bulunabilir. Kanser hücreleri bu lenf bezlerine ulaşabilirse diğer bezlere, karaciğer ve uzak organlara da ulaşabilir” dedi.
Kolorektal kanserin kesin sebebi bilinmemekte olup en bilinen risk faktörlerinin aşırı kilolu veya obez olmak, fiziksel olarak aktif olmamak, fazla miktarda işlenmiş gıda veya kırmızı et tüketimi, alkol kullanımı, sigara, ileri yaş, ailede benzer kanser öyküsü bulunması olduğunu kaydeden Hambolat, kalın bağırsak kanserini önlemek için atılması gereken en önemli adımlardan biri tarama olmakla birlikte sağlıklı yaşam davranışlarını uygulamak da sadece kalın bağırsak kanserinden korunmada değil birçok kanserden korunmada da önemli olduğunu kaydetti.
Sağlık Bakanlığı´nın “Sağlıkta Dönüşüm Programı” ile toplum tabanlı kanser taramalarına yönelik, ülke genelinde yerleşik ve mobil Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurulduğunu da hatırlatan Hambolat, “Ülkemizde de KETEM´ lerde ve Aile Sağlığı Merkezlerinde 50-70 yaş arasında kadın ve erkek nüfusa; kalın bağırsak kanseri taraması gaitada gizli kan kiti yardımıyla hızlı, pratik ve güvenilir şekilde ücretsiz olarak 2 yılda bir yapılmaktadır. 50 yaşından sonra her 10 yılda bir de kolonoskopi önerilmektedir. Taramalarınızı yaptırmak için KETEM, TSM, İSM ve Aile Hekimlerine başvurunuz” önerisinde bulundu.
9147,32%1,28
34,54% 0,24
36,46% 0,34
2961,34% 0,90
4965,45% 0,74