“Konkordato suistimal ediliyor mu?”

Güzelmansur konkordato mağduriyetleri için Meclis Araştırması istedi

25.10.2018 10:33:12 0
“Konkordato suistimal ediliyor mu?”

Nesrin Geyik/İskenderun

Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, ekonomik daralmayla birlikte giderek artan konkordato ilanlarından doğan mağduriyetlerin ve konkordatonun suistimal edildiği iddialarının araştırılmasını istedi.
Konkordatonun yarattığı mağduriyetlerin ve konkordatonun suistimal edilip edilmediğinin tüm yönleriyle araştırılması ve çözüm önerileri geliştirilmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için önerge veren Güzelmansur, “Konkordato müessesini suistimal eden ve konkordatoyu rant için kullanan şirketler olduğuna dair de iddialar bulunmaktadır” dedi.
CHP´li Güzelmansur TBMM Başkanlığı´na sunduğu araştırma önergesinin gerekçesinde yılbaşından bu yana TL´nin döviz karşısında değer kaybetmesiyle, üretim maliyetlerinin arttığını, kredi faizlerinin yükseldiğini, finansmana erişimin zorlaştığını, ekonomik faaliyetlerin daraldığını ve bu tüm bunların konkordato müessesesinin yaygınlaşmasına neden olduğunu belirtti. Ezici çoğunluğu inşaat sektörü olmak üzere tekstil, ayakkabı, sağlık gibi hammaddesi ihracata ve dolayısıyla dövize endeksli sektörlerden gelen konkordato taleplerinin büyüdüğüne dikkat çeken Güzelmansur, şu ana kadar ticaret mahkemelerine konkordato başvurusu yapan borçlu sayısının 3 binin üzerinde olduğunun ifade edildiğini, ekonomik krizin derinleşmesiyle bu sayının da katlanarak artacağının tahmin edildiğini kaydetti.

Konkordato mağdur ediyor
Konkordato ilan eden şirket sayısının her geçen gün artmasının yeni mağduriyetler yarattığına dikkat çeken Güzelmansur, konkordatonun mağdur ettiği kesimlerin başında ücretlerini alamayan işçilerin gelmesine karşın bankaların kullandırdıkları kredi karşılığı rehinli alacakların işçi alacaklarının önünde olduğuna dikkat çekti. Konkordato sürecindeki işçi alacaklarına çözüm olarak sunulan Ücret Garanti Fonu´nun ise kesin ve tam çözüm üretmekten uzak olduğunu vurgulayan Güzelmansur, fondan yararlanabilmek için işçinin son bir yıl içerisinde konkordato ilan eden işyerinde çalışıyor olması gerektiğini, yapılacak ödemenin işçinin ödenmeyen üç aylık ücretiyle sınırlı olduğunu hatırlattı. Güzelmansur, “Bu durumdaki işçiler aileleri ile birlikte düşünüldüğünde, konkordato binlerce kişiyi aç bırakmakta ve mağdur etmektedir” değerlendirmesini yaptı.

Konkordato süreci gizlilikle yürütülüyor çünkü…
Diğer bir mağduriyet grubunu noter huzurunda ya da tapu dairesinde satış sözleşmesi yapmadan maket üzerinden ev satın alanların oluşturduğunu, bu durumdaki mağdur sayısının yüzbinlere ulaştığına da işaret eden Güzelmansur, alacaklarını tahsil edemeyen şirketlerin de mağdur olduğunu, bazı firmaların konkordato sürecini gizlilik içerisinde yürüttüğünü savundu. Güzelmansur, şunları ifade etti: “Firmanın konkordato talebinden haberdar olmayan ve bu firmaya mal veya hizmet satan şirketlerin konkordato kararından sonra teminatları boşa çıkmakta, alacaklarını tahsil edememektedir. Bu durumdaki şirketler de ya konkordatoya gitmekte ya da kapanmaktadır.”

"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yollarda ağır tonajlı araçlara 'park yasağı'

"Demokrasi talebi, sokaklardan sandıklara taşındı"

Belen'de "Ramazan Çocuk Festivali"

Hatay'da Özgürlük Nevruz'u kutlaması

Down Sendromu Farkındalık Günü

Başkan Amaç'tan üretiye destek çağrısı

Baro Başkanı Tut: Hukuk devletini savunmaya devam edeceğiz

Şam Geçici Maslahatgüzarı'nın Hatay ziyareti

Kütüphane inşaatında inceleme

"ÇED Gerekli Değildir" sürüyor

Kaçak yapı şikayetinde 'işlem yok'

Beton santralleri ve hava kirliliği...

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Gelişim Hastanesi, 20. yılında

  • BIST 100

    10275,80%0,46
  • DOLAR

    39,84% 0,11
  • EURO

    46,95% 0,39
  • GRAM ALTIN

    4274,15% 0,36
  • Ç. ALTIN

    6794,97% -0,20